Valentin Cernat și Mihai Șovăială expun la ALERT studio (White Code)

iul. 10th, 2017 | By | Category: Postcard

Luni, 10 iulie 2017, ora 19.00, ALERT studio ( Mircea Vulcănescu 2-14, București) vă invită la vernisajul expoziției 4m3 a artisților Valentin Cernat, Mihai Șovăială. Curator: Raluca Oancea (Nestor).

Artiștii Valentin Cernat și Mihai Șovăială, reprezentanți ai unei generații care nu a experimentat comunismul direct, propun o întâlnire cu oamenii și memoria unui loc saturat de istorie, acoperit de mituri și confesiuni: Canalul Dunăre-Marea Neagră. Ca încercare de cunoaștere și înțelegere operată cu un instrumentar plasat la granița artei cu antropologia vizuală, proiectul 4m3 a presupus o cercetare de teren urmată de un reenactment al ritualului de muncă impus zilnic prozonierilor de la Canal: săparea unei gropi de patru metri cubi, în proximitatea fostei Colonii Poarta Albă, loc în care deținuții politici erau exterminați și îngropați la grămadă, direct sub pământul excavat din canal.

Antrenând simboluri din zona transgresiunii și a catharsis-ului – muncă, teamă, empatie, întuneric, pământ, moarte – , acțiunea a deconspirat semnificații ale spațiului dincolo de registrul aparenței. presupunand în același timp o operație de exorcizare a unui loc în pericol de a deveni obiectiv al practicii controversate de Dark tourism. Ritual transgresiv de refacere a continuității cu celălalt, cu victimele Canalului, exercițiu de înțelegere, de ieșire din sine și de recuperare a corpului într-o lume a corpurilor docile, a controlului și a tehnicilor disciplinare organizate la nivel de sistem, act de vindecare prin care adevărul este reașezat la locul său, de partea condamnaților, intervenția executată în tăcere a reprezentat, pentru cei doi tineri artiști și pentru generația lor, o non dramatică dar nu mai puțin autentică apropriere a trecutului.

www.alertstudio.org

Număr de vizualizări :642


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro