spot_img

„Salt!”, o expoziție despre schimbare în viziunea a 24 de studenți la UNArte

Rezidența Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale, găzduiește, până pe 21 iulie 2017, expoziția „Salt!”, ce conține lucrările de licență și masterat realizate de 24 de tineri studenți la Universitatea Națională de Arte București (UNArte), ce folosesc tehnici de fotografie și video, colaj, instalație și desen. Lucrările se concentrează pe momentul de schimbare de stare, de statut, de trecere la un alt nivel.

“Expoziția «Salt!» este una dintre modalitățile prin care BRD – Groupe Société Générale își continuă promisiunea de a susține noua generație de artiști, iar asta într-un moment foarte important pentru viitoarea lor carieră: examenul de finalizare a studiilor. Rezidența BRD Scena9 a fost creată pentru a servi ca spațiu de promovare a tuturor formelor de cultură contemporană și pe care ne dorim să-l transformăm într-un loc unde iubitorii de cultură pot descoperi proiecte fresh. Expoziția «Salt!» este unul dintre «pașii» pe care îi facem pentru a ne atinge misiunea pe care ne-am propus-o”, a declarat Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.

Strategia Departamentului Fotografie și Imagine Dinamică, Universitatea Națională de Arte din București, a găsit rezonanță în proiectul Rezidența BRD Scena9 – spațiu cultural-artistic dedicat dialogului cu artiștii emergenți. Ideea prezentării în cadrul unui proiect curatoriat a mai multor propuneri artistice de final de studii (licență și master) s-a conturat din această întâlnire și este menită să pună în valoare spiritul unei noi generații”, a spus Roxana Trestioreanu, Director Departament Fotografie și Imagine Dinamică, Universitatea Națională de Arte din București.

Ceea ce leagă proiectele propuse este pregnanța filtrului individual și demersul autoreflexiv. În acest moment, artiștii sunt, precum Yves Klein, în aer. Klein și-a oferit luxul de a se fixa pe sine într-o perpetuă plutire, între înălțare și cădere. Această expoziție dorește să fixeze momentul în care cei 24 artiști încă plutesc. Le dorim să-și ia zborul și să definească fiecare secvența următoare”, a declarat Irina Cios, critic de artă.

Expoziția a fost denumită “Salt!”pornind de la celebrul fotomontaj realizat de Yves Klein acum aproape șase decenii, “Leap into the void”, un material ce a marcat cultura vizuală a secolului trecut și care promovează atât fotografia, cât și performativitatea ca medii de expresie artistică.

Lucrările prezentate în expoziția “Salt!” reprezintă proiectele de licență și masterat ale studenților din departamentul „Foto-video, procesare computerizată a imaginii” de la UNArte. Temele abordate sunt corpul uman, spațiul urban/rural, intimitatea spațiului personal, reflectarea sinelui în ceilalți sau a celorlalți în sine, vidul generator, istoriile și mitologiile personale, memoria colectivă, jocul și întâmplarea.

Cei 24 de tineri artiști ale căror lucrări vor fi expuse sunt: Mirela Bichigeanu, Mihai Dîrdîiac, Alexandra Domițian, Andrei Drăgușanu, Laura Dreptu, Ionuț Duțu, Alice Feraru, Ioana-Sabina Frunză, Mircea Hristescu, Ruxandra Iacob, Mihai Sebastian Ionescu, Dan Iordache, Denise Lobonț, Andrei Nedelcu, Livia Nicolaie, Ionuț Orăscu, Diana Păun, Mădălin Popa, Dana Popescu, Ana-Elena Rădulescu, Anca Roșu, Andra Tudor, Irina Rădulescu, Anca Vârsan. Grafic design-ul este realizat de Aurora Király, iar curator este Roxana Trestioreanu.

Expoziția va fi deschisă vizitatorilor zilnic până pe 21 iulie 2017, între orele 12.00 – 20.00, la Rezidența BRD Scena9, strada Caragiale nr. 32, București.

Expoziția de la Rezidența BRD Scena9 este doar una dintre inițiativele prin care BRD – Groupe Société Générale își propune să aducă împreună noile generații de artiști și oameni pasionați de cultură. Săptămânal, Rezidența Scena9 găzduiește și “Intersecțiile de miercuri”, un mix de conferințe, dezbateri și lecturi publice, care aduc în fața publicului personalități și teme de interes general. Intersecțiile de miercuri sunt un proiect inițiat și coordonat de Svetlana Cârstean, iar printre printre invitați s-au numărat Dan Perjovschi, Tudor Giurgiu, Florin Iaru, Alexandru Tocilescu, Cosmin Manolescu și mulți alții. Rezidența a mai găzduit expoziții de artă contemporană, concerte de muzică, expoziții de carte, workshopuri și dezbateri legate de film, drepturile omului și civism.

Despre Rezidența BRD Scena9

Rezidența este un Hotspot Cultural creat de BRD – Groupe Société Générale ce se află într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. BRD își propune să o transforme într-un spațiu cultural-artistic, deschis noilor generații de creatori, un spatiu care sa completeze strategia de sustinere a culturii contemporane din care face parte si proiectul Scena9.ro, platforma de jurnalism cultural.

Despre  BRD – Groupe Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este o bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor și face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Ca actor în societate, BRD investește în cultură, educație și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezintă un pilon esențial de dezvoltare a societății, BRD încurajând în această direcție proiecte culturale inovatoare, care să fie recunoscute și apreciate de tineri. Sub această viziune a fost creată Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, și sunt susținute inițiative de teatru, film, artă vizuală contemporană sau muzică clasică.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508