Turneul european ”ISVOR. Constantin Brâncuși”

iun. 15th, 2017 | By | Category: Eveniment

În perioada 18 – 23 iunie 2017, ansamblul bucureștean Imago Mundi va susține turneul european ”Isvor. Constantin Brâncuși ”– muzică de factură clasic/contemporană, susținută vizual de proiecții foto/video mixate în timp real. AgențiadeCarte.ro vă prezinztă programul concertelor.

Concertele vor avea loc după cum urmează:

18 iunie, 20.00 – Centrul de Tineret, BELGRAD

20 iunie, 19.00 – Casa Benczur, BUDAPESTA

22 iunie, 19.00 – Minoriten Saal, GRAZ

23 iunie, 19.00 – Altes Rathaus, VIENA

La 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși, respectiv la aniversarea a 120 de ani de la primul contact al sculptorului cu arta lumii, ansamblul Imago Mundi punctează traseul pe care sculptorul român l-a avut în călătoria sa spre Viena în anul 1897 – printr-o serie de concerte ce vor avea loc la Belgrad, Budapesta, Graz și, la final, în capitala Austriei.

Lansat în premieră la Berlin în decembrie 2016, Isvor. Constantin Brâncuși, proiect al ansamblului Imago Mundi, este o reconstituire – vizuală și sonoră – a lumii marelui sculptor: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Astfel, lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „theatre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.

Programul muzical este dublat de proiecții foto/video, o instalație în mișcare ce comentează vizual (și completează scenografic) universul sonor imaginat în spiritul și onoarea operei brâncușiene.

Ansamblul Imago Mundi propune o reevaluare a muzicii tradiționale românești din perspectiva artistului contemporan.

Seria de proiecte Isvor reprezintă viziunea Imago Mundi asupra muzicii vechi și tradiţionale românești, un repertoriu foarte rar abordat de către muzicienii de factură clasică. Seria a debutat cu proiectul dedicat lui Dimitrie Cantemir în 2012, urmat de Isvor. George Enescu în 2015-2016, prezentat cu succes pe scena internațională – în Riga, Lisabona, București, Londra, New York, Salzburg, Tunis sau Granada.

Temele muzicale sunt puse în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spaţiului românesc (cobză, drâmbă, tobă) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel). Prelucrările și aranjamentul muzical îi aparţin lui Cătălin Ștefănescu, lector universitar la catedra de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică București.

Program:

01.       Pasărea în văzduh

02.       a. Masa tăcerii / b. Coloana infinită

03.       Hora de mână

04.       Doina Oltului

05.       a. Cumințenia Pământului / b. Floricica din căluș

06.       Muza adormită

07.       a. Drumul spre casă / b. Sârba oltenească

08.       Gorjienne

Compoziții și aranjamente de Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu

Imago Mundi:

Adrian Buciu – flaute

Oana Ivașcu – oboi, tamburină

Ștefan Barbu – vioară

Andreea Timiraș – violoncel

Cătălin Ștefănescu – cobză, chitară

Daniel Ivașcu – bendir, shakers

Cristian Stănoiu – proiecţii video live

Florin Ghenade – artist foto / video

Proiectul „Isvor. Constantin Brâncuși” este organizat de Asociația culturală ISVOR și co-finanțat de AFCN. Parteneri:  Institutul Cultural Român (prin ICR Viena și ICR Budapesta), Ambasada României în Republica Serbia, Consulatul Onorific la Graz, Bank Austria Salon im Alten Rathaus, Benczúr Ház, Happy Tour, eBrain. Sponsori: EIT Forum Auto, Editura Spandugino

Aflați mai multe detalii pe pagina web a proiectului: ontour.imagomundi.ro/

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1117


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro