Karamazovii sau lecția despre suflet

iun. 6th, 2017 | By | Category: Postcard

Duminică, 4 iunie 2017, în Sala Atelier a Teatrului Mic din București, a avut loc spectacolul ”Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski.

Pilda bobului de grâu, din Evanghelia după Ioan , motto al romanului Frații Karamazov (Adevăr, Adevăr vă spun:/ Dacă bobul de grâu, când cade în pământ,/ Nu va muri, rămâne singur,/ Iar dacă va muri, adduce multă roadă,/Bobul de grâu când cade în pământ) și poemul lui Emil Brumaru, Semne (Să nu ne-amăgim./ Sunt semne/ Că îngerii pleacă,/ Ne lasă o vreme/ Singuri, pe urmă revin/ Să ne îndemne/ Să bem iarăși roua din crini!/ Să nu-i amăgim…), pe muzica lui Vasile Șirli, introduc spectatorii în lumea Karamazovilor.  O lume în care sufletul omenesc este întors pe toate fețele: frustrăile, răutățile, geloziile, sensibilitățile pe care fiecare personaj le trăiește sunt foarte bine interpretate de echipa de actori aleasă de regizoarea Nona Ciobanu și perfect încadrate în scenografia semnată de Peter Košir și Nona Ciobanu. Cei cinci Karamazovi, trei fii legitimi (Ivan- Cristian Iacob, Dimitri- Radu Zetu și Alioșa- Rareș Florin Stoica), un paria (Smerdiakov- Bogdan Talașman) și tatăl (Feodor- Marian Râlea), măcinați de îndoială, caută Adevărul.

Lumea Karamazovilor este o lume a păcatului excepție fiind Alioșa ( interpretat minunat de Rareș Florin Stoica),  singurul chip luminos. El este cel care nutreşte dragostea de oameni, motiv pentru care îmbracă haina monahală.

Drama pornește de la Feodor Karamazov. El este un măscărici care profanează  biserica, pe Dumnezeu, poporul rus, pe fii săi… Marian Râlea interpretează, cu harul său actoricesc, acest personaj care spune despre el însuși ”minciună sunt din cap până-n picioare”.

Pe tot parcursul spectacolului sunt puse față în față credința și necredința, Dumnezeu și Satan.

Ivan, interpretat de Cristian Iacob, este dominat de ego și de orgoliu. Trăirile acestui personaj sunt atât de bine interpretate de Cristian Iacob încât este imposibil să nu pleci de la spectacol gândindu-te măcar o clipă la discursurile lui ce fac referire la diavol, Dumnezeu, existență, moarte, trădare.  Ivan este cel care se revoltă și spune că ” totul e permis dacă nu există nemurire, deci credință în Dumnezeu. Chiar și crima”.

Chinurile conștiinței lui Ivan aduc în scenă întruchiparea Diavolului. Liza este Răul în forma frumoasă. Compozitorul Vasile Șirli a făcut un colind dintr-un text violent și autodistructiv. Personajul este interpretat de Alina Petrică, o voce caldă care întruchipează perfect tentația diavolească: ” Aș vrea să fac rău. Tot mai mult rău. Să distrug tot. Să săvârșesc un păcat mare de tot. Cel mai mare din toate…Aș vrea să nu fiu fericită. Aș vrea să mă chinuiască cineva. Un om să se însoare cu mine și apoi să mă chinuiască. Să mă înșele. Să mă părăsească. Să plece. Aș vrea să dau foc casei. Să ucid pe cineva. Eu nu iubesc pe nimeni. Într-o zi am s-o fac. Am să tai firul ăsta urât al vieții”. Liza este un test atât pentru Alioșa cât și pentru Ivan. Acest personaj este nou introdus de regizoarea Nona Ciobanu, el nu exista în piesa montată în anii ´80 de Dan Micu.

Dimitri este cel care se luptă cu demonii iubirii. El este supus patimilor beției și femeilor, dar îl caută totuși pe Dumnezeu. Radu Zetu este cel cu ajutorul căruia descoperim un Dimitri care își acceptă suferința ca pe o necesitate. Un Dimitri pasional și pătimaș, care  nu își ascunde dragostea și trăirile.

Smerdeakov, interpretat de Bogdan Talașman, este  cel de-al patrulea frate, nereunoscut însă. Lucrează pentru Karamazovi, pare a fi timid, temător, laș, însă ascunde o inteligență diabolică.

Grusenka– un personaj aparent negativ, o femeie ușoară care îi joacă pe degete atât pe tată (Feodor) cât și pe fiu (Dimitri) , care „face doar cum îi este pe plac”- este interpretată de Simona Mihăescu. Ea reușește să joace perfect ambele fațete ale rolului.

Mândria aproape dureroasă a Katerinei și trecerea ei de la o stare la alta sunt foarte bine interpretate de Gabriela Iacob.

Spectacolul sensibilizează, prin meditațiile asupra vieții, a caracterului uman, a religiei. Jocul actoricesc, regia, muzica, costumule create de Doina Levintza, decorul și videoproiecțiile, toate te fac să analizezi, atât cu inima cât și cu mintea, sufletul omenesc.

Un spectacol ce trebuie văzut!

***

Premiera oficială este programată pentru data de 8 iunie 2017.

KARAMAZOVII

de Horia Lovinescu şi Dan Micu

După Romanul „Frații Karamazov” de F.M. Dostoievski

Regia și adaptare: Nona Ciobanu

Scenografia: Peter Košir , Nona Ciobanu

Costume: Doina Levintza

Light-design: Iulian Bălțescu

Muzica originală: Vasile Șirli

Pregătirea muzicală: Nadia Trohin

Distribuţia:

Marian Râlea – Feodor Pavlovici Karamazov, Străinul

Cristi Iacob – Ivan Feodorovici Karamazov

Radu Zetu – Dimitri Feodorovici Karamazov

Rareş Florin Stoica – Alexei Feodorovici Karamazov, Stavroghin

Bogdan Talasman – Smerdiakov

Oana Albu – Rakitin, Procurorul

Ion Lupu – Pan Minisialovici, Kirilov, un călugăr

Simona Mihăescu – Grușenka

Gabriela Iacob – Katerina Ivanova

Avram Birău – Miusov, Svidrigailov

Petre Moraru – Grigori, Starețul Zosima, un petrecăreț, Președintele Curții

Alina Petrică – Liza, Judecătorul

Durata: 3 ore (cu pauză)

***

Text & foto: Simona IONIȚĂ


Număr de vizualizări :1885


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro