Grigore Gonța va primi titlul de Doctor Honoris Causa

iun. 16th, 2017 | By | Category: Postcard

Luni, 19 iunie 2017, la orele 16.00, în Sala Ileana Berlogea a UNATC „I.L. Caragiale”, va avea loc ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa profesorului, regizorului și actorului Grigore Gonța.

Grigore GONȚA

Actor, regizor de teatru și profesor, Grigore Gonța este una dintre cele mai apreciate personalități artistice din țara noastră. Născut în 1938, la București, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian și David Esrig. Remarcat chiar în spectacolul de absolvire „Trei gemeni venețieni”, în care interpreta triplul rol al lui Zanetto, el debutează la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. În scurt timp, revine în București, mai întâi la Teatrul Nottara și la Teatrul de Comedie, iar apoi ca actor, regizor și director adjunct la Teatrul Național. În aceeași perioadă, este invitat să se alăture corpului profesoral al Institutului de Teatru și Cinematografie ca profesor și Decan al Facultății de Teatru, contribuind activ la formarea a cinci promoții de importanți interpreți ai teatrului nostru. Printre cele mai cunoscute nume se află Claudiu Bleonț și Claudia Maxim (promoția 1983), Diana Gheorghian, Natașa Raab, Adrian Titieni și Angel Rababoc (promoția 1988), Cornel Scripcaru și Mihai Bisericanu (promoția 1980, împreună cu Gelu Colceag), Mihai Călin și Tania Popa (promoția 1994), Monica Davidescu și Florin Dumitru (promoția 1998). Performanțele sale artistice și pedagogice s-au bazat întotdeauna pe principii riguroase în pregătirea actorului, dublate de inteligență și simț scenic, așa cum îl definea un apropiat colaborator al său, Alexandru Lazăr: „duios, tandru, sentimental, melancolic, plăcut, simpatic, amabil, binevoitor, sincer, loial, ager, pătrunzător, dinamic, plin de surprize, onest, integru și peste toate BUN PRIETEN”.


Număr de vizualizări :1406


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro