spot_img

Bucureștiul magic și poetic!

”Ar trebui să ne naştem bătrâni,/ Să venim înţelepţi,/ Să fim în stare de-a hotărî soarta noastră în lume,/ Să ştim din răscrucea primară ce drumuri pornesc/ Şi iresponsabil să fie doar dorul de-a merge./ Apoi să ne facem mai tineri, mai tineri, mergând,/ Maturi şi puternici s-ajungem la poarta creaţiei,/ Să trecem de ea şi-n iubire intrând adolescenţi,/ Să fim copii la naşterea fiilor noştri./ Oricum ei ar fi atunci mai bătrâni decât noi,/ Ne-ar învăţa să vorbim, ne-ar legăna să dormim,/ Noi am dispărea tot mai mult, devenind tot mai mici,/ Cât bobul de strugure, cât bobul de mazăre, cât bobul de grâu…”- Ana Blandiana, ”Ar trebui”.  Cu aceste versuri recitate minunat de Ion Caramitru, publicul prezent duminică, 18 iunie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național din București, a fost introdus atmosfera Bucureștiului interbelic. Spectacolul ” Magic Național”, în regia lui Ion Caramitru, a avut ultima reprezentație din această stagiune.  Poezie, muzică, pantomimă, step, videoproiecții, joc de lumini și umbre, toate  au condus spectatorii departe de tumultul vieții cotidiene.

Ion Caramitru, Anca Sigartău, Tania Popa, Medeea Marinescu, Marius Manole, Aylin Cadîr, Lari Giorgescu, Istvan Teglas, Eduard Adam, Emilian Mârnea, Petre Ancuța, Florin Călbăjos sunt cei au propus călătoria magică în Bucureştiul interbelic, a meleagurilor îndepărtate unde s-a născut jazz-ul (New Orleans), a Parisului cu minunatele lui șansonete.

Vocea caldă și plină de emoție a lui Marius Manole a cucerit imediat. Anca Sigartău, într-o formă de zile mari și plină de energie, a cântat melodii ale celebrelor Edith Piaf și Ioana Radu. Medeea Marinescu a fost cea care a propus călătoria muzicală în lumea jazzului.

Emilian Mârnea, Petre Ancuța și Florin Călbăjos au adus zâmbete prin momentelor lor de patomimă.

Actorii au fost acompaniaţi de cel supranumit „Regele jazzului la acordeon” şi căruia Franţa i-a decernat titlul de „Artistul anului”- Emy Drăgoi, alături de orchestra sa. Bianca și Alessia Drăgoi, cu ajutorul viorilor, au făcut trecerea de la tango la ritmurile de jazz manouche. Percuţionistul Lucian Maxim a provocat și el ropote de aplauze.

Nichita Stănescu, Caragiale, Blaga, Ana Blandiana, versul popular, Edith Piaf, Ioana Radu, talentul actoricesc, vioara, pianul, acordeonul…. au fost perfect îmbinate de Ion Caramitru (regie) și Florilena Popescu Fărcăşanu ( scenografie) în acest spectacol-concert al Naționalului bucureștean. Versurile lui Nichita Stănescu, recitate de Ion Caramitru, au fost cele care au încheiat seara magică de la TNB: ” Şi-am zis verde de albastru,/ mă doare un cal măiastru,/ şi-am zis pară de un măr,/ minciună de adevăr,/ şi-am zis pasăre de peşte,/ descleştare de ce creşte,/ şi secundă-am zis de oră,/ curcubeu de auroră,/ am zis os de un schelet,/ am zis hoţ de om întreg,/ şi privire-am zis de ochi/ şi că-i boală ce-i deochi……” (Frunză verde de albastru)

***

Luni, 7 august 2017, MAGIC NAŢIONAL va fi prezentat publicului macedonean şi oaspeților străini, ca invitat la cea de-a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional de Vară, Ohrid 2017.

***

Magic Național

Regie: Ion Caramitru

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Muzică live: Emy Drăgoi,3D Pro`ect,Jazz Hot Club Romania,Lucian Maxim

Lighting design: Mircea Mitroi

Video: Andrei Florea

Sunet: Sorin Brehuiescu, Călin Țopa

Asistent regie: Cristiana Gavrilă

Regizor scenă: Viorel Florea

Data premierei: 19 decembrie 2015

Durata: 2 ore

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508