„Exploziv” de Elise Wilk, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

iun. 7th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 8 iunie 2017, de la ora 23.05, la Radio România Actualități, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Radio România Actualități, vă invită să ascultați, în premieră la Teatrul Național Radiofonic, piesa „Exploziv” de Elise Wilk. Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc miercuri, 7 iunie,  ora 17.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Intrarea este liberă. AgențiadeCarte.ro este partener media.

După succesul precedentei montări radiofonice cu „Pisica verde”, premiată în 2016 cu medalia de argint la secțiunea Best Drama Special la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016, regizorul Mihnea Chelaru revine la dramaturgia Elisei Wilk și explorează dimensiunea sonoră a acestei poveşti plasate într-un liceu al zilelor noastre.  „Exploziv” reia problematica vârstei formării și a trecerii pragului maturizării citite din perspectiva crizei vârstei de mijloc traversate de mama personajului principal. Elise Wilk declară în interviul acordat în exclusivitate Radio România Actualități: „În primul rând, îmi place să scriu despre adolescenți, iar în al doilea rând, din păcate, în 2012 când am scris eu «Pisica verde», nu existau prea multe texte despre și pentru adolescenți în dramaturgia românească şi nici traduceri. De aceea mi s-a părut că este o grupă de vârstă neglijată de teatrele din România şi m-am decis să continuu să scriu pentru ea”.

Elise Wilk este o voce reprezentativă a dramaturgiei emergente de azi. Tânăra autoare,  născută în 1981, a studiat jurnalistica la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj şi are un dublu masterat, unul de literatură şi comunicare la Universitatea Transilvania Braşov și altul de scriere dramatică la Universitatea de Arte Târgu-Mureș. S-a lansat ca dramaturg în 2008, câștigând concursul dramaAcum5 cu piesa „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, piesele ei de teatru au fost puse în scenă la teatre din Bucureşti, Târgu-Mureş, Petroşani, Iaşi şi Craiova, apreciate pentru subiectele care explorează vârsta adolescenței. Elise Wilk este unul dintre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul internaţional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, iar în 2015 s-a aflat printre cei patru dramaturgi selectaţi în programul „Hot Ink” la Teatrul Lark din New York.

În distribuție: Daniela Ioniță, Adriana Trandafir, Vlad Bârzanu, Alexandru Voicu, Răzvan Ursuleanu, Ana-Maria Bălescu, Adrian Dima, Silvana Ionescu, Marcela Nistor, Alin Potop, Alexandra Răduță și copilul Vlad Stanciu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.  Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Bogdna Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro.

Număr de vizualizări :1189


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro