”Memorii”, de William Butler Yeats

iun. 2nd, 2017 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecția Autobiografia, a apărut volumul ”Memorii”, de William Butler Yeats. Traducător: Anca Irina Ionescu. Memoriile lui W.B. Yeats oferă un lung şir de relatări personale captivante cu privire la numeroase figuri culturale ale Irlandei şi Angliei secolului XX. Îl cunoaştem pe poetul şi dramaturgul Yeats, fondatorul celebrului Teatru Abbey din Dublin, şi asistăm la dezvoltarea imaginaţiei sale poetice. Poetul scrie cu sinceritate despre viaţa sa amoroasă, precum şi despre conexiunea care consideră că există între viaţă şi opera lui. Astfel, volumul descrie o viziune personală asupra artei, putând fi considerat un material auxiliar foarte util pentru înţelegerea poemelor şi pieselor de teatru ale lui W.B. Yeats.

*

„Căutam pasiunea, mai presus de toate pasiunea religioasă, ca pe cel mai de preţ bun al vieţii şi nutream în permanență speranţa secretă a unei iniţieri misterioase.”

„Într-o după-amiază, treceam peste un mic pârăiaş şi, când am sărit, am avut un sentiment foarte străin mie – căci toate gândurile mele erau păgâne –, sentimentul absolutei dependenţe de voinţa divină. A trecut într-o clipită şi mi-am spus: «Asta este ceea ce simt creştinii».”

„Am fost întotdeauna conştient de faptul că sunt oarecum neajutorat sau poate chiar nedemn de încredere; nu-mi puteam păstra opiniile printre cei care le considerau neserioase, dacă simţeam oarece simpatie pentru acei oameni. Mă acuzam întotdeauna de lipsă de loialitate faţă de un prieten absent. Se pare că eram incredibil de timid. Uneori, această timiditate devenea inexplicabilă, îmi este şi astăzi inexplicabilă şi a rămas ca o amintire dureroasă în memoria mea.”  -W.B. Yeats,  Memorii

Poetul William Butler Yeats (1865-1939) s-a născut în Irlanda şi a fost una dintre cele mai proeminente personalităţi ale literaturii europene din secolul XX. A studiat poezia de la o vârstă fragedă, când a devenit fascinat de legendele irlandeze şi de ştiinţele oculte. Este considerat un maestru al formelor lirice tradiţionale, iar stilul său de a scrie a fost puternic influenţat de simbolism. Toată viaţa a manifestat un viu interes faţă de spiritism şi paranormal. În 1923 a primit Premiul Nobel pentru literatură.

Număr de vizualizări :1500


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro