”Dansând cu generalii”, de Sergiu Viorel Urma

iun. 19th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

La editura Cartea Românească, în colecția ” Cartea de memorii”, a apărut volumul ”Dansând cu generalii”, de Sergiu Viorel Urma. Cartea este un memoir istoric și politic și a fost lansată la Bookfest 2017.

De ce aşteptaseră atât de mult ca să mă încalţe? Denigram cuceririle revoluţionare ale României socialiste şi nu mi se întâmpla nimic? Eram încă bine mersi în libertate? Nu mi se înmuiaseră încă mădularele? De ce „organele” s-au sesizat atât de târziu? O gaşcă de caftangii incompetenţi, buni numai la folosit băţul, dar fără inteligenţa şi rafinamentul de a mânui situaţii mai subtile.

Aţi fost buni să-l torturaţi pe Kirschen şi să-l faceţi să meargă desculţ în cerc timp de patru zile şi patru nopţi într-o celulă până când l-aţi forţat să „mărturisească”. I-aţi schingiuit şi batjocorit pe Părintele Calciu şi pe fostul meu coleg de facultate Sorin Bottez. Aţi făcut o treabă nemaipomenită omorându-l în bătaie pe Gheorghe Ursu, un critic al regimului, lovindu-l în stomac când se afla în custodia miliţiei. Aţi făcut o treabă fantastică brutalizând şi persecutând cu miile pe oponenţii statului totalitar. Acum îmi venise şi mie rândul, după atâta vreme. Dar eram un caz mai special şi, până să ajungă raportul lui Alexie sus la Vlad, organele ezitau, nu ştiau cum să procedeze fără să iasă zarvă.

Ediția în limba engleză a cărții : www.amazon.com/author/sergiuurma.

Sergiu Viorel Urma (n. 1946, Bucureşti) absolveşte în 1969 Facultatea de Limbă şi Literatură Engleză. În 1971 este angajat ca reporter clasa 14 la Redacţia Emisiuni Pentru Străinătate (REPS) – secţia engleză – a Radiodifuziunii Române. În 1973, devine asistentul corespondentului Associated Press. Un an mai târziu devine corespondent permanent al agenţiei americane de presă. În 1985 i se interzice de către Ministerul de Externe să mai corespondeze, după ce a fost acuzat că scrie „numai lucruri negative” despre România comunistă. În paralel, Securitatea îi deschide un dosar de urmărire informativă (DUI) pentru a putea fi acuzat

de „trădare”. În 1987 emigrează şi se stabileşte la Viena. În 1990 pleacă în S.U.A., unde se stabileşte definitiv. În 1996 i s-a publicat piesa Chessgame (Jocul de şah) de către Modern International Drama, o publicaţie scoasă de State University of New York (SUNY). În 2002 piesa a fost publicată în limba română la Editura Muzeul Literaturii Române. În 2015 publică volumul Screwed: Dancing with the Generals în S.U.A. la Create Space Independent Publishing. Locuieşte în New Jersey împreună cu soţia şi fiul.

Număr de vizualizări :1065


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro