”Balassi by Night”

iun. 20th, 2017 | By | Category: Postcard

Vineri, 23 iunie 2017, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București închide această stagiune cu programul ”Balassi by Night”. În continuarea celor zece ediții de succes ale Nopții Institutelor Culturale Institutul Balassi va oferi publicului iubitor de artă contemporană un eveniment complex, cuprinzând mai toate domeniile artistice: spectacol de teatru pentru copii, prezentare de carte, vernisaj, concerte, proiecție de film și gastronomie maghiară.

”Ca încheiere a Anului Bartók vom lansa cartea în traducere în limba română a autoarei Garajszki Margit: Bartók și prințul cioplit din lemn. Cu această ocazie va fi prezentă autoarea cu un spectacol inspirat din carte. Garajszki Margit va dialoga cu flautistul Borzási Dávid, traducerea spectacolului în limba română fiind oferită în căşti de actorul Fazakas Ernő.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București are o fructuoasă colaborare de mai mulți ani cu Universitatea Naţională de Arte din București (UNARTE). Acest parteneriat se va concretiza în seara aceasta prin vernisarea expoziției lui Forray László, intitulat organic / inorganic. Cele șapte exponate prezentate sunt lucrări în lemn și metal, și este lucrarea de licență a lui Forray László la clasa sculptorului Darie Dup. Curatoarea expoziției: Simona Abagiu.

Tot dintr-un parteneriat instituțional rezultă concertul studenților de la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), percuționiștii din formaţia GAME a profesorului Alexandru Matei ne vor încânta cu piese solo pentru marimbă şi vibrafon, dar şi opusuri camerale care poartă semnătura unor compozitori precum David Friedman, Emanuel Sejourne sau Mark Glentworth.

Programul muzical al serii se completează cu concertul formaţiei Soul Serenade a cărei muzică „old time blues & jazz” ne poartă de pe străzile din Chicago până pe drumurile prăfuite din sud. În martie 2013, trupa a obținut locul II la Festivalul European de Blues din Toulouse (European Blues Challenge). În noiembrie 2013 trupa a fost prezentă în cadrul renumitului festival „Blues Sur Seine” din Franța. Trio-ul bucureștean a fost „opening act” pentru Rhiannon Giddens & Layla Mccalla, câștigătoare Grammy.

În ultimii ani cinematografia maghiară a câștigat mai multe festivaluri internaționale de film și astfel a atras atenția distribuitorilor români de filme artistice. Dovadă a acestui interes stau proiecțiile cu casa închisă ale filmelor maghiare la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul Zilei Maghiare. Cea mai recentă achiziție a unui distribuitor român din producţiile maghiare este pelicula care a câștigat Ursul de Aur la Berlinale și marele premiu la Sydney Film Festival, Despre trup și suflet / Testről és lélekről, film ce va intra în cinematografele din România începând cu 30 iunie. În urma parteneriatului cu distribuitorul Bad Unicorn, vom proiecta filmul în avanpremieră în curtea Institutului Balassi.

Pe tot parcursul evenimentului într-un Food Corner vom oferi selecții din gastronomia maghiară: kürtöskalács, hot dog secuiesc, şpriț, etc.

Evenimentul Balassi by Night va avea loc la Institutul Balassi (str. Gina Patrichi nr. 8 ) vineri, 23 iunie, de la ora 18.00 și va dura până la miezul nopții.

Intrarea este liberă.

La proiecţia de film locurile sunt limitate, iar rezervările se fac la: bumkk@bumkk.ro. ”, anunță Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București printr-un comunicat de presă.

Număr de vizualizări :814


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro