Lansarea unui proiect inedit românesc de bandă desenată încheie cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată

mai 19th, 2017 | By | Category: Postcard

La începutul săptămânii viitoare se încheie cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD). După două săptămâni intense, pe 22 mai 2017, de la ora 18.30, la Rezidența Scena9 din strada I.L. Caragiale nr. 32 sunt programate 3 evenimente aparte: două dialoguri așezate semantic în aria preocupărilor cu privire la situația benzii desenate de astăzi, urmate de lansarea unui BD românesc inedit.

Cel dintâi dialog îi așază față în față pe Johannes Klenell, editor la „Galago”, una dintre cele mai cunoscute edituri suedeze dedicate benzii desenate, și, de asemenea, editor al revistei „Galago”, una dintre cele mai vechi reviste europene de bandă desenată alternativă, și pe Mihai Leontescu, din partea Ambasadei Suediei în România.

Subiectul discuției îl constituie „Banda desenată politică din Suedia” și eforturile pe care revista „Galago” le face, de aproape 40 de ani. Lansată în 1979, revista „Galago” este cea mai renumită revistă de bandă desenată și ilustrație din Suedia, specializată în bandă desenată alternativă. În Suedia, Galago este, de asemenea, editorul principal de cărți ilustrate de bandă desenată satirică și realism social. În prezent, Galago publică circa 12 titluri de cărți ilustrate pe an. Printre cei mai importanți ilustratori suedezi publicați de Galago se numără Sara Granér și Liv Strömquist, care își expun lucrările la Festivalul European de Bandă Desenată 2017 din București.

Cel de al doilea dialog al serii îi are drept protagoniști pe Sergey Simonov, coordonatorul Proiectului RESPECT, ce dă și tema ediției din acest an a SEBD, și pe Elisabeth Marinkovic, directoarea Forumului Cultural Austriac. Tema dialogului este „Banda desenată cu tematică socială”: „Nimeni nu își dorește ca oamenii să se ucidă între ei, oriunde s-ar afla. Dar câteodată, aceiași oameni care ieri trăiau în tihnă alături de vecinii lor, pe care îi salutau, cu care mergeau pe aceeași stradă, cu care chiar se împrieteneau, se întâmplă să se înfurie unul pe celălalt, să abuzeze unul de celălalt, să se lupte și, în unele cazuri – să se înarmeze și să pornească la război.

Putem schimba ceva? Putem învăța să ajungem la un acord cu cei cu care nu suntem de acord? Cu oamenii care au opinii și stiluri de viață care nouă nu ne plac? Iar dacă nu putem, atunci care este valoarea vieții umane? Și care este, până la urmă, omul modern?

Noi, echipa și participanții implicați în proiectul RESPECT, nu cunoaștem răspunsul la aceste întrebări. Dar sperăm că aceste benzi desenate ne vor ajuta să reflectăm asupra lor împreună cu voi”, a declarat Sergey Simonov.

În finalul serii de luni, 22 mai, va avea loc lansarea benzii desenate „Povestea Emei – povestea mea e și povestea ta”.

Ilustrată de Alexandru Ciubotariu, „Povestea Emei – povestea mea e și povestea ta” este inspirată dintr-o poveste adevărată și a fost realizată de EUNIC România în parteneriat cu Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” (Agenţia Împreună) și în cooperare cu proiectul de bandă desenată Respect Comics, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Agenția Împreună a fost premiată în mod repetat pentru activitatea educațională neobosită desfășurată pentru dezvoltarea comunității rome, printre care European Roma Spirit Award 2016 sau Intercultural Achievement Award 2014 al Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe din Austria.

Invitați, la evenimentul de luni, 22 mai, de la Rezidența Scena9: Alexandru Ciubotariu, Gelu Duminică.

Cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată a avut loc la București în perioada 9-22 mai și a inclus o amplă expoziție reunind lucrări din 15 țări, mese rotunde, ateliere și dezbateri.

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al Clusterului EUNIC România (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale): Institutul Cultural Român, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut București, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Polonez din București, Institutul Cervantes, Ambasada Olandei în România, Ambasada Suediei la București) realizat în acest an cu participarea Ambasadei Republicii Cipru în România, Ambasadei Republicii Estonia la București, Ambasadei Finlandei la București, și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Organizarea ediției din acest an a SEBD este coordonată instituțional de Forumul Cultural Austriac.

Parteneri: Rezidența Scena9 – Hotspot cultural BRD, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Proiectul de BD social „Respect”, Asociația Jumătatea Plină, Experimental Project

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, News.ro, Modernism, The Institute, Știrile TVR, Accente, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Igloo, Revista Arta, IQAds, LiterNet, Bookaholic, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Revista Comics

Număr de vizualizări :1004


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro