Concert de muzică clasică indiană: RASA – Saveurs musicales de l’Inde

mai 22nd, 2017 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 14 iunie 2017, ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu, va avea loc un concert de muzică clasică indiană, RASA – Saveurs musicales de l’Inde, în cadrul festivalului “Namaste India”.

Festivalul “Namaste India” își propune să devină anul acesta o punte de legătură între cultura indiană şi alte culturi ale lumii. Unul din primele evenimente din cadrul festivalului – concertul „RASA – Saveurs musicales de l’Inde” – va fi o întâlnire multiculturală cu muzica indiană creată în Franța de Nicolas Delaigue (sitar) și Nihar Mehta (tabla), avându-l ca invitat pe Bhaskar Das (bansuri).

RASA este un concept antic în artele indiene și se referă la aroma estetică inerentă unei opere artistice, gustul pe care îl simte publicul atunci când asistă la un spectacol de muzică, dans, teatru sau orice formă de manifestare artistică. Teoria cu privire la rasa este menționată în vechiul tratat sanscrit Nāṭya Śāstra. Conform acesteia, nu divertismentul este obiectivul principal al artei, ci capacitatea de a-l transporta pe om într-o lume unde acesta să poată experimenta fericirea și esența conștiinței sale.

Albumul RASA, o colecție de compoziții muzicale ce evocă variate stări emoționale, este rodul colaborării îndelungate dintre doi artiști care trăiesc și își desfășoară activitatea în Franța: Nicolas Delaigue, muzician din Lyon, interpret la sitar, și Nihar Mehta, muzician indian stabilit la Nisa, interpret la instrumentul de percuție tabla și promotor în Europa al marilor nume ale muzicii clasice indiene. Cei doi îl vor avea ca invitat pe Bhaskar Das, unul din cei mai talentați tineri interpreți la bansuri din India, câștigător a numeroase premii.

NICOLAS DELAIGUE este interpret și profesor de sitar, instruit în muzica indiană de maeștrii Patrick Moutal, Indrajit Banerjee, Ustad Shahid Parvez, Sugato Nag. După ani de practică și dedicare totală acestei arte, a făcut o sinteză stilistică a învățăturii primite și a reușit să creeze o punte de legatură între India și Vest. Stabilit la Lyon din 2011, are o activitate de interpret internațional, susținând concerte în Europa, India, Africa de Nord. Deținător al diplomei franceze de stat în muzică tradițională, Nicolas predă sitarul și muzica indiană de aproape cincisprezece ani, fiind invitat cu regularitate în diverse centre culturale, universitare și educaționale pentru cursuri de specialitate, ateliere, suport educațional și ca membru al juriului.

NIHAR MEHTA provine dintr-una din cele mai însemnate și respectate familii de filosofi și muzicieni din Ahmedabad, implicate activ în predarea și promovarea muzicii indiene clasice prin celebrul Institut „SAPTAK”, fondat în anul 1980. Din 2002, Nihar e stabilit în Nisa, Franța, și este  implicat activ în promovarea și dezvoltarea muzicii indiene în Europa prin organizarea de concerte, ateliere și lecții demonstrative cu artiști cunoscuți.

BHASKAR DAS este unul dintre cei mai străluciţi interpreți de bansuri ai generaţiei tinere de muzicieni din India. Calificat ca “A grade artist” de All India Radio & Door Darshan, câștigător al unor prestigioase concursuri naţionale, Bhaskar a primit, de asemenea, o bursă națională din partea Guvernului Indiei, care i-a permis să-și obțină diploma de masterat la Universitatea Hindusă din Banaras cu onoruri.

Concertul va avea loc miercuri, 14 iunie, ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu.

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” în colaborare cu Ambasada Indiei la București, cu sprijinul Incredible India (India Tourism Frankfurt).

Sponsori: Dr. Reddy’s, Jet Airways, Himalaya Wellness, Hotel Răzvan.

Biletele de intrare costă 50 lei / 35 lei și pot fi cumpărate online de pe www.eventbook.ro, de la casieria cinematografului Elvira Popescu, Librăria Mihai Eminescu și Librăriile Humanitas.

Festivalul “Namaste India”, ediția a IX-a va avea loc în perioada 12-24 iunie.

Programul complet pe  www.namasteindia.ro

Număr de vizualizări :556


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro