spot_img

20 de poeți, 4 ore neîntrerupte, la “Maratonul de Poezie şi Jazz”, ediția a IX-a

Sâmbătă, 20 mai 2017, ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia Euro CulturArt, a avut loc ediţia a IX-a a programului “Maratonul de Poezie şi Jazz”, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, eveniment care a marcat prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor. Au fost invitaţi 20 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 7 minute: Ioana Crăciunescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga & Angela Baciu, Livia Lucan-Arjoca, Riri Sylvia Manor, Andra Rotaru, Florina Zaharia, Romulus Bucur, Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ioan Matiuţ, Călin Mihăilescu, Bogdan O.Popescu,  Adrian Suciu, Robert Şerban, Grigore Şoitu, Iulian Tănase. La conducerea muzicală a acestei ediţii a Maratonului a fost Mike Godoroja & Blue Spirit, una dintre cele mai autentice şi mai rafinate trupe de blues din România, trupă care a intrat în rezonanţă cu poemele celor 20 de invitaţi ai Maratonului. Invitați speciali: Teodora Enache și George Mihăiță (cu un recital din poemele regretaților poeți Traian T. Coșovei și Cornelia Maria Savu). Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu. Producător: Anamaria Spătaru. Art director: Mihai Zgondoiu. Proiect co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Maratonul a fost deschis de acordurile Blue Spirit și de scriitorul Dan Mircea Cipariu, amfitrionul evenimentului. ”Ne aflăm la a IX-a ediție a  “Maratonului de Poezie şi Jazz”, aici în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti. Maratonul este difuzat ca în fiecare an de Radio România Cultural. Sunt bucuros să fiu gazda unui proiect memorabil și, pentru că ne dorim să prezentăm poeți din generaţii şi geografii literare diferite, am decis să deschidem această a IX-a ediție cu laureata Premiului Cartea de Poezie a anului 2016 (pentru volumul ascultă cum plâng parantezele, Editura Cartea Românească), Nora Iuga”, a spus Dan Mircea Cipariu. Nora Iuga a citit împreună cu scriitoarea și jurnalista Angela Baciu un fragment din cel mai recent volum al lor, mai drăguţ decît dostoievski, editura Polirom, 2017.

A urmat Ioana Ieronim. Scriitoarea a publicat studii despre teatrul balcanic și israelian; eseuri în reviste românești și străine. Traduceri de poezie și de teatru, de la Shakespeare la Tennessee Williams, Arthur Miller, Tony Kushner etc. A fost editor pentru enciclopedii străine, ziarist cultural, atașat cultural al României la Washington, director de program Fulbright la București. Membră Uniunea Scriitorilor și Centrul PEN România. Printre poemele citite s-au aflat câteva din volumul său Cifre în delir: Casa Poporului (colaj și versuri, română/engleză, același traducător, Editura Vremea).

Momentul muzical semnat de Mike Godoroja & Blue Spirit a fost inspirat de lectura Ioanei Ieronim. Aceștia au cântat o melodie dedicată Casei Poporului, ale cărei versuri fac parte din volumul Aer de București, antologie de Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja, Mihai Zgondoiu, editura Tracus Arte, 2015.

Dan Mircea Cipariu: ”acest Maraton are un strămoș. Andrei Bodiu, plecat dintre noi, a fost primul care a organizat un maraton de poezie, la Sibiu, în 2008, când Sibiul a fost Capitală Culturală a Europei. Acest Maraton poate fi numit și Revelionul poeziei.”

Înainte de a-l invita la microfon pe Maestrul George Mihăiță, Dan Mircea Cipariu a amintit, publicului spectator și radio-ascultător, de volumul Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților, volum apărut cu o săptămână în urmă, la editura Muzeului Național al Literaturii Române, în cadrul evenimentului Săptămâna Adolescenților, dar și despre singura carte apărută la editura Salut în urmă cu 21 de ani: ”În 1996, editura Salut a publicat o singură carte, un singur titlu a apărut la această editură, este vorba de volumul Marfă , cu poeme de:  Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu și Dan Mircea Cipariu. Pentru că acest Maraton de Poezie și Jazz s-a născut acum 9 ani și grație prieteniei cu Traian T. Coșovei și Cornelia Maria Savu, Maestrul George Mihăiță va citi câteva dintre poemele lor.”

George Mihăiță: ”Vreau să vă spun că pentru mine este o emoție specială să mă aflu în această seară aici, o seară de respirație specială, de poezie românească. Am fost rugat și am răspuns cu drag invitației prietenului meu Dan Mircea Cipariu și a lui Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, de a vă citi câteva gânduri ale Corneliei Maria Savu și ale lui Traian T. Coșovei.” Maestrul George Mihăiță a citit câteva poeme ale Corneliei Maria Savu din volumul Manifest.20.rEvoluţie–  antologie coordonată de Dan Mircea Cipariu şi Robert Şerban, editura Brumar, 2009, și poeme de Traian T. Coșovei din volumul Elegii pentru o bucată de iaht, editura Tracus Arte, 2014.

A urmat Ioana Crăciunescu, care a citit din cea mai recentă carte a sa, Mon General, editura Tracus Arte, 2017. Cartea va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest, sâmbătă, 27 mai 2017, ora 15:00, la standul editurii Tracus Arte.

Cea de-a doua oră de Maraton a fost deschisă de Florin Iaru, care a citit din cel mai recent volum al său, Sînii verzi, editura Polirom, 2017. Volumul va fi lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest, sâmbătă, 27 mai 2017, ora 15.00, la standul editurii Polirom. Florin Iaru a mai citit și un poem dedicat lui Nino (Ion) Stratan.

Maratonul de Poezie și Jazz s-a bucurat de prezența Teodorei Enache, una dintre prsonalitățile din prima ligă a jazzului românesc, care a interpretat câteva doine alături de pianistul de origine ucraineană, Yuriy Sych.  După momentul muzical unic oferit de cei doi muzicieni, a urmat lectura lui Robert Șerban. Poetul timișorean a citit câteva poeme inedite.

Maratonul i-a mai avut la microfon, în fața publicului spectator, dar și pentru radio-ascultătorii Radio România Cultural, pe Andra Rotaru (autoarea volumelor Într-un pat sub cearşaful alb, Editura Vinea, 2005; En una cama bajo la sabana blanca, Bassarai Ediciones, Spania, 2008; Ţinuturile sudului, Editura Paralela 45, 2010; Lemur, Editura Cartea Românească, 2012), Bogdan Ghiu– poet, eseist (literatură, media, artă, urbanologie, filosofie, traductologie) şi traducător de filosofie şi literatură franceză. Bogdan Ghiu a anunțat lansarea unui nou volum, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, Opera Poetică, editura Paralela 45. Lansarea va avea loc vineri, 26 mai 2017, ora 14.30.

Au mai urmat: Adrian Suciu, care a citit din Profetul popular, editura Tracus Arte, București, 2015, dar și câteva poeme inedite. Florina Zaharia– absolventă a Universităţii Dunărea de Jos, Facultatea de Litere (română-engleză) şi a unui Master în Teoria şi practica textului, în prezent, directorul Centrului Cultural Dunărea de Jos. Romulus Bucur- redactor şef-adjunct al revistei de cultură Arca din Arad (cronica de poezie din 1990); predă literatură comparată şi studii culturale la Universitatea ”Transilvania” din Braşov. Riri Sylvia Manor (Aberfeld) – cunoscută în toată lumea şi în Israel ca Profesor de Oftalmologie şi Neuro-Oftalmologie. Recent, cea mai recentă carte a sa, Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii Bucureşti – Tel Aviv/1941-2015, Editura Humanitas, a primit Premiul Observator cultural pentru Memorialistică. Iulian Tănase a citit câteva poeme din volumul Adora, editura Art, 2009. Teodor Dună a citit din volumul obiecte umane, Editura Cartea Românească, 2014., volum câștigător al Premiului Cartea de Poezie a anului 2015.

Maratonul a continuat cu un moment solo, la chitară, semnat de Călin Grigoriu. Apoi, la microfon au mai lecturat: Ioan Matiuţ- o prezenţă accentuată în viaţa culturală a Aradului: lecturi publice, simpozioane, emisiuni TV, lansări de carte, articole în presa locală. Este redactor-şef la MONITORUL CULTURAL, redactor la revista ARCA şi conduce Editura MIRADOR unde publică volume ale unor scriitori valoroşi. Livia Roşca (Lucan-Arjoca) – jurnalist, blogger Adevarul.ro, formator acreditat si autor premiat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul de debut, Ruj pe icoane. Are o carieră de peste 10 ani în industria comunicării. Este antrenor de creativitate pentru atelierele smARTkid de scriere creativă, storytelling, lectură, jurnalism şi blogging. Livia Roșca a citit din volumul 1+1> 2, Editura Charmides, 2016.

Bogdan O. Popescu- membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002. În anul 2012 a beneficiat de o rezidență literară acordată de ICR New-York, la Ledig House, Omi Art Residence, NY, fără de care Cartea Dragostei nu ar fi existat. La Maratonul de Poezie şi Jazz, a  citit din volumul Poemul de gardă, editura Celsius, 1999.  Călin-Andrei Mihăilescu– autor tetralingv şi profesor de literatură comparată, teorie critică şi studii hispanice la Western University (London, Ontario, Canada), a citit câteva poeme inedite.

Angela Baciu- poetă, prozatoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. A publicat în jur de 16 cărţi. A citit câteva poeme inedite despre Sulina.

Grigore Șoitu –în prezent este freelancer (web developer) şi administrator al mai multor situri/bloguri culturale. Printre poemele inedite citite s-au aflat:  prietenie, la revedere, furtuna.

Scriitorul Dan Mircea Cipariu a citit 3D inscripție pe oglinzi și Blue Poems. Cele 4 ore de poezie și jazz s-au încheiat cu un moment muzical oferit de  Mike Godoroja & Blue Spirit, alături de amfitrionul serii.

***

Organizator: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia Euro CulturArt

Co-organizator: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Co-finanțator: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Parteneri: APLER, Opera Scrisă.ro, Librăria Open Art

Coproducător: Radio România Cultural

Parteneri media: Observator Cultural, AgenţiadeCarte.ro,  Contemporanul

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508