spot_img

”Observator Lyceum”, la MNLR

Vineri, 12 mai 2017, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,  va avea loc o primă ediție a întîlnirilor ”Observator Lyceum”, un proiect inițiat de revista Observator cultural, organizat împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române, cu scopul de a crea o platformă de comunicare între scriitori români contemporani și cititori aflați la început de drum.

Pentru început, în cadrul Observator Lyceum vor fi invitați scriitorul Octavian Soviany – laureat al primei ediții a Premiului Observator Lyceum, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească) – și sculptorul Mircea Roman (care a realizat trofeul Observator Lyceum 2017). Aceștia vor discuta cu elevi de la cîteva licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum, inițiat în 2016 și decernat în cadrul Galei Premiilor Observator cultural. Pe baza nominalizărilor de la categoria „Proză“, elevii și-au ales cartea și autorul preferați: în 2016, cîștigător a fost Octavian Soviany, iar în 2017, Vlad Zografi, cu romanul Efectele secundare ale vieții (Editura Humanitas).

Octavian Soviany (născut 1954, Brașov) a debutat în 1983, la Editura Dacia, cu placheta de versuri Ucenicia bătrînului alchimist. A scris proză, poezie, teatru, eseu, printre ti­tlurile cele mai cunoscute numărîndu-se Textele de la Montsalvat (Axa, 1997), Cartea lui Benedict (antologie, Vinea, 2002), Pulberea, praful și revoluția (Casa de editură Max Blecher, 2012), Scrisori din Arcadia (Paralela 45, 2005) (nominalizat pentru premiul de poezie al USR pe anul 2005), Dilecta (Cartea Românească, 2006) (nominalizat pentru premiul de poezie al USR pe anul 2006), Viața lui Kostas Venetis (Cartea Românească, 2011), Arhivele de la Monte Negro (Cartea Românească, 2012), Textualism, postmodernism, apocaliptic (Pontica, 2000-2001), Experiment și angajare ontologică: eseu despre opera lui Marin Mincu (Editura 100+1 Gramar, 2002). Cărțile sale sînt traduse în limbile engleză, franceză, maghiară, germană, poloneză. A obținut numeroase premii, printre care amintim Premiul pentru proză la Gala Premiilor Radio România Cultural pentru romanul Viața lui Kostas Venetis (2012), Premiul Observatorul cultural pentru poezie pentru volumul Pulberea, praful și revoluția (2013).

Mircea Roman (n. 1958, Băiuț, Maramureș) a absolvit Școala de Arte din Baia Mare, în 1977, iar în 1984, cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj. Este membru al Uniunii Artiștilor Pastici din România și președintele Filialei de Sculptură. A cîștigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. A obținut numeroase premii de-a lungul carierei sale: Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Premiul „Atelier 35“ pentru sculptură, Premiul „Delphine Studio“ din Londra, Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofițer. A participat la numeroase expoziții individuale și de grup, la saloane de artă naționale și internaționale.

Evenimentul din data de 12 mai va fi primul dintr-o serie de întîlniri lunare pe care revista Observator cultural și Muzeul Național al Literaturii Române le vor organiza între liceeni și scriitori români contemporani, din dorința de a încuraja lectura în rîndul tinerilor şi de a aduce literatura română contemporană în imediata realitate a tinerilor de azi. Intrarea este liberă, organizatorii dorindu-şi o participare cît mai consistentă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508