”Instituțiile medicale din Galați la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea”

mai 30th, 2017 | By | Category: Postcard

Marți, 30 mai 2017, ora 14.00, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davilă” Galați vă invită să participați la expunerile care vor fi susținute sub genericul ”Instituțiile medicale din Galați la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea”.

Referitor la viaţa medicală gălăţeană în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea se constată o evoluţie a organizării serviciului medical, însă fără salturi spectaculoase, cu numeroase inadvertenţe între cadrul legislativ, prevederile legale şi practica medicală, fără o generalizare a asistenţei publice medicale, cu existenţa unui dezechilibru sub aspect numeric în raportul medic/număr de pacienţi, în defavoarea ultimilor, toate acestea pe fondul existenţei unei largi pături paupere, lipsită de cultură igienico-sanitară.

Ca o caracteristică a acestei perioade se remarcă rolul preponderent al tratamentului ambulatoriu, la domiciliul pacientului, bolile întâlnite cu o frecvenţă mărită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea fiind: angina difterică, ciuma, holera, pelagra, scabia, scarlatina, tifosul, tuberculoza, variola, în multe locuri semnalându-se şi apariţia sifilisului.

Apariţia fiecărui spital gălăţean este asociată unui eveniment, politic, social, medical sau chiar militar: Spitalul Spiridoniei (1838), rezultatul dorinţei de modernizare a instituţiilor statului urmare a prevederilor Regulamentului Organic în Moldova; Spitalul Israelit (1846), rezultatul eforturilor comunităţii evreieşti în a-şi asigura propria asistenţă medicală; Spitalul Comunal (1860), reflectă iniţiativa autorităţilor municipale, expresie a grijii pentru comunitate; Spitalul „Elisabeta Doamna – Caritatea Gălăţeană” (1877), expresie a iniţiativei particulare şi spiritului caritabil în condiţii de război; Spitalul Militar (1884), grija pentru cadrele militare ale garnizoanei; Spitalul pentru profilaxia tuberculozei (1911) a apărut ca urmare a extinderii acestui flagel, la care se adaugă numeroasele spitale care au funcţionat „ad-hoc” în diferite localuri închiriate sau donate cu ocazia declanşării unor epidemii. (muzeograf Mariana-Delia Pohrib)

Evenimentul se va desfășura la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Galați, str. Oltului, nr. 28, Bl. I1A.

Număr de vizualizări :998


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro