”Dane, Dane, măi copii, vreau ceva care să sară de pe tarabă!”

mai 12th, 2017 | By | Category: Postcard

Joi, 11 mai 2017, ora 19:00, la Cafeneaua „Jos Pălăria” (str. Toma Caragiu,nr.3) din București, în cadrul programului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR, a avut loc evenimentul  „Salut, ADOLESCENŢĂ! După 20 de ani”.  Cu acest prilej, s-a lansat arhiva electronică a revistei SALUT și s-au reîntâlnit redactori şi colaboratori ai revistei, precum şi câteva vedete din industria divertismentului care au colaborat sau care au fost promovate, în anii 90, în revista „Salut”: Gabriel Cotabiță, Silvia Dumitrescu și Carmen Trandafir.  A fost prezent la întâlnire și Alex Bogdan, cel care va fi amfitrionul Galei „Salut, Adolescenţă!” , ce va avea loc duminică, 14 mai 2017, ora 12.00, la Teatrul de Comedie. Maestrul George Mihăiţă a pregătit pentru acest moment aniversar surprize pentru toți cei prezenți. Amfitrion al evenimentului a fost Roxana Gabor Iliescu (redactor al revistei Salut, în urmă cu 20 de ani).

” Pentru mine bucuria vieții a fost respirația care s-a numit Salut. Am avut noroc în perioada aia, aveam toți o șansă de a ne întâlni sufletește. Singurul interes era acela de a face ceva care să rămână. Vă mulțumesc, vă îmbrățiez și mă bucur că suntem ca o familie”, a spus domnul George Mihăiță.

Redactor-șef al revistei, domnul Cornel Medvedov a amintit despre primul interviu pe care Roxana Iliescu i l-a luat lui Gabriel Cotabiță și despre fan cluburile care existau în anii ’90.”Nu am aruncat nici un manuscris ale celor care scriau la revistă atunci. Am toate manuscriselor tututor celor care au scris în perioada în care eu am fost redactor-șef. A păstra o relație, pe care o numesc cu siguranță prietenie, după ani și ani de zile, este un mare lucru. Astăzi, se distrug relații pentru mărunțisuri. Să te revezi după atâția ani  și să te simți la fel de adolescent ca pe vremea când erai mult mai tânăr este un lucru special. Trebuie să-i mulțumim lui George Mihăiță pentru acest lucru. Dacă el nu avea generozitatea și frumusețea gândului și sufletului său ca să perpetueze ideea de Salut, astăzi nu ne-am fi aflat aici. Salut înseamnă, după părerea mea, întâlnirea dintre două energii care se reunesc și duc mai departe ceea ce a creat cineva.”, a spus domnul Cornel Medvedov.

Gabriel Cotabiță: ” George Mihăiță a reușit să facă un lucru pe care nimeni în țara asta nu l-a mai făcut.  Poate Adrian Păunescu a mai încercat să facă ceva de genul ăsta.  George a reușit. A inițiat ceva spectaculos.”

Silvia Dumitrescu: ”Am adus și eu un aer al meu de adolescentă la revista Salut și mi-am păstrat acest aer.  Le doresc tuturor adolscenților să trăiască din plin adolescența.  Pentru mine revista Salut a fost cumva o confirmare a faptului  că eram una dintre nebune și în această revistă aveam și eu un locușor al meu. Mi-am adus aminte că i-am sugerat lui George că pot face cea mai bună reclamă a revistei dacă îmi fac o rochiță din reviste și el mi- a spus că este cea mai bună reclamă pe care o pot face revistei Salut. Poza există, o puteți găsi răsfoind arhiva.  Revista ne vorbea de bine și era la curent cu toate concertele noastre.  La această aniversare duc lipsa unei prietene dragi, Laura Stoica, cu care am făcut la acea vreme o ședință foto pentru revistă. Formam un trio formidabil eu, ea și George.  Era perioada în care trăiam intens bucuria de a ne întâlni. ”

Carmen Trandafir: ” Revista Salut a înseamnat multă bucurie și tinerețe. Mi s-a oferit ocazia de a mă distra cântând alături de familia Salut și mulțumesc pentru asta. Vreau să cred că am rămas aceeași adolescentă”.

Adelina Ionescu, redactor-șef Salut: ”Îmi amintesc că atât Carmen cât și Silvia veneau la redacție și, practic, făceam revista împreună, iar Silvia a fost prima vedetă căreia eu i-am luat interviu. Am venit în clasa a IX-a la Salut, iar acel interviu nu prea a fost interviu pentru că eram emoționată și mai mult mi-a sugerat Silvia decât am întrebat eu. ”

Dan Mircea Cipariu- redactor-șef al revistei Salut între 1993-1997: ” De familia lui Carmen Trandafir sunt legat pentru că cele mai frumoase Crăciunuri de dinainte de 1989 le făceam împreună și dansam, la finalul unor petreceri memorabile, pe melodiile interpretate de Vaya Con Dios. ”  Dan a citit, apoi, mesajul din partea bunului său prieten, Romeo Neacșu (redactor-șef al revistei Salut) și a povestit o scenă marca Salut: ”Închipuiți-vă o masă redacțională foarte mare de trei metri pe care erau fel de fel de articole. George Mihăiță  vine la ședința de redacție cu toată lumea. Îi spun: uite asta avem noi de propus ca titluri și fotografii de copertă. George vede coperta, nu îi place și zice: Ce e asta? Îl întreb: dar tu cum ai vrea să fie coperta? George aruncă hârtiile de pe imensa masă redacțională, le aruncă în aer și zice: Dane, Dane, măi, copii, vreau să fie ceva care să sară de pe tarabă! Asta a rămas memorabil. De fiecare dată când îl vedeam pe George la redacția Salut  ne aduceam aminte de această scenă  și le spuneam redactorilor: Dane, Dane, măi copii, vreau ceva care să sară de pe tarabă!”

S-a ascultat Imnul Adolescenților, muzica anilor 90, s-au depănat amintiri și s-au făcut o mulțime de fotografii. Și cum orice aniversare care se respectă are un tort, tortul aniversării celor 20 de ani de la instituirea legii privind Ziua Adolescenților a fost sub forma uneia dintre coperțile revistei, primul număr al revistei Salut, cu Geroge Mihăiță pe copertă.

Programul Festivalului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR poate fi consultat la adresa web: ziua-a.ro

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Euro CulturArt, Asociația Călătoria spre tine, Printoteca, Cafeneaua Jos Pălăria

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR1, TVR2, Smart FM, Observator Cultural, Radio France International, AgențiadeCarte.ro, Cațavencii

Parteneri pentru premiile adolescenţilor: Coca-Cola România, Oriflame, Dent Est 4 Teens, CinemaCity, Cinemagia

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Gabi Stamate

Număr de vizualizări :1521


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro