Itinerariu urban și concert jazz, la Cazinoul din Constanța

apr. 6th, 2017 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, la Constanța, locuri mai puțin cunoscute turiștilor de pe Litoral, clădiri istorice, detalii arhitecturale, străduțe și grădini cochete din vechea cetate Tomis vor fi incluse într-un joc urban de redescoperire a orașului, într-o nouă ediție a proiectului „Vânătoarea de comori arhitecturale”, organizat alături de „Constanța la pas” și UCIMR.  Evenimentul va culmina cu un concert jazz susținut de New Landscapes la parterul Cazinoului din Constanța. Decorul Art Nouveau de la începutul secolului XX va întâlni improvizații și standarde de jazz în noi ipostaze ale eleganței la care aspiră și azi restaurarea morală a clădirii de patrimoniu. Vor interpreta: Ana Maria Galea – voce, Daniel Csikos – pian si Ciprian Parghel – bas.

Publicul pasionat de explorări urbane și toți cei care vor să evadeze din București la malul mării sunt invitați să se înscrie până joi, 6 aprilie la ora 24:00, în limita locurilor disponibile.

Mai multe amănunte, la adresa: dianaslav.ro/se-intampla-in-constanta-8-aprilie

Programul evenimentului cuprinde un tur ghidat al peninsulei istorice cu Diana Slav de la „Constanța Free Walking Tour/ Constanța la pas”, o vizită la Mozaicul roman și participarea la „Vânătoarea de comori arhitecturale” ce presupune căutarea de cât mai multe indicii în itinerariul propus în oraș.

De ce să veniți? Pentru că în Constanța veți descoperi un amalgam de comunități și stiluri care coexistă de secole, este un oraș – paradis al iubitorilor de detalii. Nu avem un stil unitar, clar delimitat, carateristica noastă este tocmai echilibrul găsit într-un mix eclectic care se va regăsi chiar și într-o singură clădire. Fiecare colț aduce o surpriză, trebuie doar să ne uităm în jur”, spune Diana Slav, inițiatoarea mai multor proiecte de explorare urbană, printre care și „Constanța Free Tour” care se bucură de Certificatul de excelență Trip Advisor, obținut în 2016.

Cazinoul, inaugurat în anul 1910 pe faleza din centrul istoric după modelul marilor cazinouri europene, rămâne și astăzi un obiectiv reprezentativ pentru Constanța. La scurt timp de la inaugurare, presa locală a contestat aspectul său exterior, fiind descris ca „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”, având „o completă asimetrie”, un „amestec babilonic al stilurilor” și „un monument ridicat în cinstea nepriceperii și prostului gust”. Istoria avea să dovedească numai contrariul, la desăvârșirea sa contribuind arhitecți reputați precum Daniel Renard, Ion Mincu și D. Maimarolu.

În prezent, clădirea se află într-o stare de degradare iar accesul înăuntru este interzis. Fundația și structura sunt încă bune, însă se pierd detaliile, afectate de timp. Sunt ferestre sparte, porumbei și pescăruși și o bucată din acoperiș a fost ruptă acum câțiva ani, iarna a fost grea și și-a lăsat amprenta. Au fost înlocuite ferestrele și acoperișul, însă cu lucrări temporare. În prezent, există perspective optimiste pentru reluarea unei licitații și începerea proiectului de restaurare.

„Constanța are un potențial foarte mare de city break cultural, mai ales dacă va fi reabilitat și revitalizat Cazinoul. Chiar și în acest stadiu, o plimbare atentă prin peninsula istorică îți dezvăluie clădiri Art Deco sau moderniste, expresii ale stilului neoromânesc și mici detalii arhitecturale care ne vor întipări în memoria afectivă un oraș așa cum nu l-am știut până acum”, spune Ioana Pătrășcoiu, inițiatoarea „Vânătorii de comori arhitecturale”

Povestea Cazinoului merită spusă din nou. Iar apariția acestui eveniment se face într-un astfel de monument istoric întocmai pentru a-l aduce iar în atenția publică, printr-un efort de reasumare a unei identități culturale. Și maniera prin care se va face de această dată va fi prin intermediul muzicii, formația de jazz pregătind și o piesă dedicată obiectivului. Fastul și ambientul luxuriant al Cazinoului nu o dată au fost cadrul în care s-au dat mari baluri aristocratice, iar prin readucerea muzicii în Cazino organizatorii speră să „resusciteze” în conștiința publicului potențialul cultural al acestui loc.

Vizitarea Cazinoului în acest proiect este posibilă prin sprijinul acordat de Primăria Municipiului Constanța.

Concertul susținut de New Landscapes este oferit de UCIMR și va putea fi urmărit în direct pe www.EnjoyTV.ro începând cu ora 18:00.

Despre Vânătoarea de comori arhitecturale

Vânătoarea arhitecturală e un joc urban tip competiție în care, într-un timp delimitat, trebuie să găsești cât mai multe indicii. Este un treasure hunt urban arhitectural în cadrul căruia trebuie să te uiti după ferestre, uși, garduri, vile neoromânești, blocuri Art Deco și alte elemente de arhitectură.

Cunoștințele de arhitectură nu sunt necesare (te ajutam noi cu un *kit de vânătoare*), dar e bine să ai:
– o echipă formată din 1- 2-3 prieteni (în total să nu fiți mai mult de 5)
– un aparat foto
– un pic de spirit de observație
– ceva spirit de aventură
– încălțări commode

Cum a început

Vânătoarea de comori arhitecturale s-a născut în 2011, la inițiativa Ioanei Pătrășcoiu, din dorința de a-i determina pe participanți să privească un pic mai atent clădirile vechi din București și de a le aprecia frumusețea liniilor și a detaliilor dincolo de patina timpului. Dacă în alte orașe suntem atenți la arhitectură, de ce nu am avea aceeași atitudine și în orașul în care locuim?

Început ca un eveniment urban, bianual, pe blogul de călătorii viajoa.ro, Vânătoarea de comori arhitecturale s-a desprins în 2014 și a devenit de sine stătătoare. Până în acest moment, în aproape 6 ani de existență, am descoperit din punct de vedere vizual și arhitectural peste 9 cartiere/zone bucureștene (Armenesc, Cotroceni, Batiștei, Kiseleff, Lascăr Catargiu, Dacia – pentru a numi câteva), am avut peste 1000 de participanți (în jur de 100 per ediție) și suntem bucuroși că am ieșit cu Vânătoarea afară din oraș, mai întâi în Câmpulung Muscel (iunie și noiembrie 2016) și acum în Constanța. Urmează și alte orașe, căci în fiecare loc e ceva de văzut, și orașele mici de provincie pot să îți ofere surprize arhitecturale nebănuite.

Despre UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Număr de vizualizări :1021


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro