Conferința națională ”Opera lui Gheorghe Crăciun”, ediția a treia

apr. 27th, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 28 aprilie 2017, va avea loc cea de-a treia ediție a Conferinței dedicate operei lui Gheorghe Crăciun. Organizat o dată la cinci ani, evenimentul își propune să ofere de fiecare dată noi perspective și interpretări ale textelor semnate de prozatorul, teoreticianul, eseistul, diaristul și, nu în cele din urmă, profesorul Gheorghe Crăciun, unul dintre fondatorii Facultății de Litere de la Universitatea Transilvania din Brașov.

De la ediția precedentă (2012), accesul la fondul literar Gheorghe Crăciun a crescut substanțial prin proiectul de publicare deopotrivă a textelor cunoscute și a celor inedite din arhiva scriitorului, inițiat de fiica scriitorului, Oana Crăciun, și de criticul literar Carmen Mușat în cadrul seriei de autor de la editura Cartea Românească/Polirom. Proiectul editorial restituie în primul rând configurația originară a laboratorului de creație, unitatea și varietatea temelor și obsesiilor crăciuniene, evidențiind extrema mobilitate a fragmentelor care s-au desprins, la publicare, din ansamblul lor inițial, intrând în alte raporturi, la fel de semnificative ca cele gândite la început de scriitor. Extrem de provocatoare, această dinamică internă se revelează acum pentru prima dată, dezvăluind în același timp și relațiile mai largi pe care opera lui Crăciun le are cu contextul socio-cultural al apariției lor și, prin conceptul propus de fiecare volum, cu istoria receptării. Cele șase titluri publicate până acum în cadrul seriei, Acte originale/ copii legalizate (2014), Mecanica fluidului (2014), Compunere cu paralele inegale (2015), Scriitorul și puterea (2015), Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei) (2016) și Imagini, litere și documente de călătorie (2016) reflectă anvergura angajării existențiale și culturale a scriitorului, coerența proiectului de regândire a literaturii dar și a locului și rolului intelectualului umanist în lumea contemporană.
Ediția din acest an va marca 10 ani de la dispariția scriitorului brașovean și va include în programul său, pe lângă vernisajul unei expoziții de lucrări de grafică Gheorghe Crăciun la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, și lansarea ultimelor două volume din seria de autor, Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei) și Imagini, litere și documente de călătorie.

Evenimentele (comunicari, lansare de carte, vernisaj) vor avea loc la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, începînd cu ora 9:00.

Număr de vizualizări :902


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro