Conferința ”Braga. Povești și itinerarii balcanice”, la Palatul Suțu

apr. 5th, 2017 | By | Category: Postcard

Joi, 6 aprilie 2017, ora 18:30, Muzeul Municipiului Bucureşti continuă seria de întâlniri organizate la Palatul Suțu și vă invită la conferința ”Braga. Povești și itinerarii balcanice”. Invitatul din această săptămână este Dragoș Bogdan, filolog de formație și un pasionat producător de bragă (Bogdania Bragagerie). Conferința este coordonată de Cătălin Constantin.

Braga este cunoscută în întreaga lume balcanică, însoțind viața cotidiană a oamenilor fără să țină cont de granițe sau de rețete. A fost preparată, vândută şi degustată de turci, albanezi, bulgari, sârbi, aromâni și români deopotrivă. Cu un aer prăfuit de poveste știută de la bunica, folosită ca termen de comparație atunci când lauzi prețul bun al mărfii, băută de unii la Slatina, Galați sau Constanța, iar de alții în Bulgaria, braga este un subiect ce naște un sentiment de nesiguranță – fiindcă nu știi exact despre ce e vorba – și, în același timp, de curiozitate iscoditoare ca pentru o moștenire despre care doar bănuiai că există, iar acum o primești pe neașteptate. Deși este greu să o localizăm în drumul dintre Istanbul și București, deși nu mai știm exact cine o făcea și nici care erau rețetele folosite, atunci când zvârlim „pe cărarea gâtului” un pahar cu bragă avem sentimentul că recâștigăm o comoară de patrimoniu, lipită „ca marca de scrisoare” de fibra românească Dragoș Bogdan.

Dragoș Bogdan și-a început activitatea de antreprenor în anul 2009, devenind  proprietarul unei firme de distribuţie de produse alimentare tradiţionale. Povestea braga Bogdania a început în 2016, după o îndelungată perioadă de pregătire a mijloacelor de producţie a acestei băuturi: Am înțeles că bucureștenii trebuie să aibă bragagiul lor, și de aceea am dat viață unui proiect cultural de recuperare a istoriei orașului printr-un produs specific, precizează Dragoș Bogdan.

Intrarea costă 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor deschise la Palatul Suțu, în termen de 30 zile.

Programul următoarelor conferințe:

 • Vineri, 21 aprilie, ora 18.00: prezentare în limba engleză Guido Reni: Master and Pupils/ Guido Reni: Maestrul şi discipolii, susținută de Marco Riccòmin;
 • Joi, 27 aprilie: prezentare despre Statuile distruse ale Bucureștilor, susținută de Cezar Petre Buiumaci.

Muzeul Municipiului București a demarat în luna martie proiectul numit Muzeul lunii, care își propune să aducă în atenția publicului opt unități aflate în componența sa. Luna aprilie este dedicată Palatului Suțu, aici având loc atât activități educative, cât și o serie de conferințe.

Detalii: muzeulbucurestiului.ro

Facebook: www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti

***

Expoziții deschise la:

Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), marți duminică, orele 10.00 18.00

 • Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977
 • Pinacoteca Bucureştiului – un proiect interbelic
 • Vindecări miraculoase – Theodor Pallady
 • Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
 • Fotografii din Bucureştiul interbelic marca Ebner
 • Timpul orașului

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

 • Muzeul Vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute
 • În apropierea sfinților – Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani (corpul Lapidarium)

Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), marţi duminică, orele 10:00 – 18:00

 • Obiecte preistorice din colecţia Severeanu
 • Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

Muzeul de artă populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1), miercuri duminică, orele 10.00 18.00

 • Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual
 • Semne și simboluri – Viziuni apophenice în domeniul fractalic

Vizitați și:

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16), miercuri duminică, orele 10:00 – 18:00

Muzeul Victor Babeș (Str. Poet Andrei Mureşanu 14 A), marți duminică, orele 10:00 – 18:00

Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 iunie nr. 36-38), marți duminică, orele 10:00 -18:00

Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), miercuri duminică, orele 10:00 – 18:00

Participați la:

Observații astronomice și prezentări de Planetariu (Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Bd. Lascăr Catargiu nr. 21)

Număr de vizualizări :948


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro