„Dysphoria show”, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

apr. 18th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 20 aprilie 2017, ora 19.00, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara propune spectatorilor o nouă premieră: un show în regia și coregrafia lui Florin Fieroiu. Spectacolul oferă, în 40 de minute, posibilitatea de a reanaliza lumea și lucrurile pe care le considerăm ”normale”.

Disforia este termenul pentru o tulburare predominant depresivă, care se poate manifesta prin anxietate, tristețe, iritabilitate. Într-o lume în care depresia pare omniprezentă și ne este indusă ca o stare cotidiană, spectacolul trupei timișorene atrage atenția asupra izolării individului și ne face să ne întrebăm: oare tot ceea ce considerăm că este familiar și normal, este și sănătos sau ține de obișnuință? Acest spectacol experimentează cu diagonala normalității. Ne forțează să reflectăm asupra graniței dintre normal și anormal și a spațiului cenușiu care există între ele. Construit ca o instalație teatrală inovativă,  spectacolul reduce dialogul la minimum, focusându-se pe mișcare, acustică și imagine, iar lumea sonoră a spectacolului, imaginată de Eduard Gabia, este alcătuită și construită în funcție de pașii actorilor, de modul în care trupurile actorilor relaționează cu decorul creat de Mihai Donici. Suportul dramaturgic este asigurat de Farid Fairuz, iar costumele minimaliste au fost create de Cristina Milea. Instalația de lumini potențează starea de angoasă, disperare sau compulsivitate a personajelor. Din distribuție fac parte: Baczó Tünde, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnár Bence, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia și Tar Mónika.

Dansatorul Florin Fieroiu a studiat coregrafia la Universitatea de Artă din București și la Duke University din Carolina de Nord. În 1996 a fost distins cu premiul „Le Prix Individuel d’Interpretation” la a cincea ediţie a Întâlnirilor Coregrafice Internaţionale de la Paris. În 2008 a fost laureat cu premiul special UNITER pentru coregrafie în arta spectacolului. În prezent este profesor la U.N.A.T.C. Bucureşti şi coregraf independent. În august 2016 a coordonat un workshop la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, punând bazele pentru „Dyshopia Show”.

Premiera va avea loc în data de 20 aprilie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, iar următoarea reprezentație va avea loc în 21 aprilie, de la aceeași oră. Pentru acest spectacol nu este nevoie de traducere. Pentru premieră, locurile sunt epuizate, însă pentru reprezentația din 21 aprilie biletele pot fi achiziționate de la casieria de pe strada Alba Iulia nr.2, sau online, de pe biletmaster.ro, la prețul de 20, respectiv 10 lei (pentru pensionari, elevi și studenți).

Număr de vizualizări :1043


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro