Șase scriitori britanici stilizează traduceri din proza contemporană românească, la Bucureşti

apr. 27th, 2017 | By | Category: Postcard

În perioada 8-13 mai 2017, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru, va avea loc un Masterclass de Traducere Literară. O iniţiativă unică: proza contemporană românească este tradusă în limba engleză de echipe internaţionale, formate din scriitori britanici şi studenţi ai Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan— Universitatea din Bucureşti. Pe lista prozatorilor români ale căror texte vor fi traduse în limba engleză se află nume precum: Gabriela Adameşteanu, Lavinia Branişte, Petru Cimpoeşu, Filip Florian, Ioana Pârvulescu, Doina Ruşti, Bogdan Suceavă. Cele 5 zile de Masterclass se vor încheia pe 13 mai, la ora 20.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, cu spectacolul ”The Fever”, un one-woman show, interpretat în engleză de Simona Măicănescu şi adaptat de ea după un text de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Începând de luni, 8 mai, până vineri, 12 mai 2017, şase scriitori britanici sunt invitaţi la Bucureşti pentru a stiliza traduceri din proza română semnate de studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) din Universitatea Bucureşti.

Timp de 5 zile, în cadrul unui Masterclass care se va desfăşura la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru 38, textele traduse de către masteranzii MTTLC vor fi stilizate de către cei 6 scriitori britanici. Textele finale ale acestor echipe mixte româno-britanice vor fi publicate într-o antologie bilingvă de proză contemporană.

„Ideea acestui Masterclass de traducere literară s-a născut cu 11 ani în urmă, atunci când am  înfiinţat MTTLC. De atunci încoace am colaborat cu agenta literară Anne Stewart şi grupul ei de 400 de scriitori, pe care masteranzii i-au tradus şi i-au publicat în numeroase reviste româneşti. Proiectul se bazează pe convingerea mea că traducerea este o metodă de predare a literaturii, şi în egală măsură o unealtă de lucru necesară tutror celor care studiază limba engleză. Acesta este şi motivul pentru care editura Contemporary Literature Press, pe care am înfiinţat-o iniţial tot dintr-o necesitate a MTTLC, se numeşte „Editura pentru studiul limbii engleze prin literatură”. Masterclass-ul de Traducere Literară Bucureşti 2017 se înscrie, sper eu, într-un şir lung de întâlniri de lucru ale masteranzilor, traducătorilor şi cititorilor români cu autorii care scriu în limba lui Shakespeare.” Lidia Vianu.

Proiectul „Masterclass de Traducere Literară la Bucureşti” reprezintă o iniţiativă din care au de cîştigat atât traducătorii, cât şi literatura română, care are şansa de a pătrunde pe piaţa de carte britanică, una dintre cele mai greu de cucerit.

Iniţiativa îi aparţine Lidiei Vianu, director al Editurii Contemporary Literature Press şi al MTTLC, ambele din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.

Cei şase scriitori britanici care participă la Masterclass sunt:

Anne Stewart—Agentă literară, foarte activă în plan social, autoarea mai multor volume de poezie; de asemenea, s-a implicat în numeroase proiecte literare, a înfiinţat platforme online dedicate scriitoarelor, coordonează antologii de lirică.

Peter Phillips—Cunoscut poet londonez, autor a 5 volume de poezie.

Wendy French—A câştigat Premiul pentru Poezie şi Medicină la secţiunea NHS în anii 2010 şi 2011. 

Joan Michelson—A câştigat premiul întâi la Bristol Poetry Competition (UK, 2015), la Torriano Competition (UK, 2014), iar în anul 2012 Poetry Society of England i-a decernat premiul Hamish Canham.

Graham Mummery—Poemele lui au fost traduse în limbile germană şi română. Pe lângă faptul că este poet, traduce din limbile franceză şi germană.

Maggie Sawkins—În anul 2013, a câştigat Ted Hughes Award for New Work in Poetry pentru Zones of Avoidance, care a fost interpretat la festivaluri de literatură  şi în teatre din întreaga Anglie.

Organizatori: Lidia Vianu, Universitatea din Bucureşti, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Societatea Muzicală.

Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, The British Council Bucureşti, Centrul Naţional al Cărţii, Editura Contemporary Literature Press, Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC), Teatrul Naţional Bucureşti, Editura Integral.

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR, România Literară, LiterNet, Agenţia de Carte.

Număr de vizualizări :1186


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro