Virgil Tănase, scriitor și regizor de teatru, își exprimă susținerea pentru președintele Institutului Cultural Român

mart. 27th, 2017 | By | Category: Postcard

ICR a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, scrisoarea deschisă a domnului Virgil Tănase, scriitor și regizor de teatru, prin care acesta  își exprimă susținerea pentru președintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu. Vă prezentăm textul integral al scrisorii deschise.

”Domnului Sorin Grindeanu, prim ministru

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului

Domnului Teodor Viorel Meleşcanu, ministru de externe

Dragi prieteni şi camarazi,

Aflu cu îngrijorare şi cu sentimentul unei profunde decepţii că se preconizează schimbarea preşedintelui Institutului cultural român. Pentru a mă fi zbătut timp de 40 de ani, cu oarecare succese, pentru afirmarea culturii române în Franţa, de unul singur înainte de 1989 şi, timp de opt ani, cu mijloce instituţionale, ca director al Centrului cultural (devenit apoi Institut) de la Paris, această iniţiativă, mi se pare neavenită.

Survenind după alte schimbări, o asemenea măsură dă senzaţia că autoritatea politică vrea să dea o orientare partizană figurii culturale pe care o dă România în străintate. Ceea ce va naşte imediat suspiciunea că diplomaţia culturală, care este a statului, devine o propagandă de partid. Discreditul care va lovi fără doar şi poate partidul care ia asemenea iniţiative se va răsfrânge asupra statului şi-n ultimă instanţă asupra artei şi literturii noastre care, înfăţişate în străinătate, nu vor mai apărea, pe drept sau pe nedrept, ca o expresie culturală a ţării. Parţialitatea de care vor fi suspectate va reduce considerabil eficacitatea eforturilor noastre – şi vă reamintesc ce fiasco a fost prezenţa României ca ţară invitată la Salonul de carte de la Paris, când din motive diverse un fapt cultural a fost deturnat politic nu în folosul ţării, ceea ce e legitim, ci al unei facţiuni.

Nu e un secret pentru cei care cunosc mecanismele acestei discipline, că diplomaţia culturală presupune în primul rând continuitate şi apoi neutralitate.

Cu Radu Boroianu, care a ştiut să continue politica calmă şi eficace a Dlui Lilian Zamfiroiu, ICR-ul a obţinut o viteză de croazieră de care ne bucuram cu toţii, cei câţiva care mai credem că numai cultura dă identitate unei ţări şi justifică existenţa unui popor într-o lume în care, banii neavând miros, economia distruge făpturile naţionale şi, prin uniformizare, ucide tot ce e omenesc, oferindu-ne o libertate de cadavre. Om de cultură, diplomat şi cu însuşiri de administrator (dar nefiind un „manager” care prin însăşi profesia lui trasformă cultura în marfă – a se vedea dezastrul produs la Paris de prezenţa în fruntea Institutului cultural de aici a unui „manager cultural”), Radu Boroianu întruneşte calităţile rar întâlnire împreună care au dat ICR-ului eficacitatea dorită.

Diplomaţia culturală fiind o „artă a fineţii” şi nu o meserie care se învaţă ca ciubotăria, sunt convins că profitul culturii noastre va fi mult mai important dacă s-ar prefera, în acest domeniu, continuitatea unei politici de rotare a cadrelor care nu-şi are rost decât atunci când este aplicată atelierelor de încălţăminte – şi încă !

Cu sentimente pline de atenţia cuvenită, al dumneavoastră,

Virgil Tanase

Paris ”

Număr de vizualizări :1423


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro