Spectacolul de teatru ”Caii la fereastră” de Matei Vișniec, la Festivalul SETKÁNÍ/ENCOUNTER din Brno, Republica Cehă

mart. 20th, 2017 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român de la Praga sprijină participarea studenților și a profesorilor de la Facultatea Teatru, Film și Dans a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Republica Moldova, la cea de a 27-a ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru SETKÁNÍ/ENCOUNTER, care va avea loc în perioada 28 martie – 01 aprilie 2017, în orașul Brno, Republica Cehă. În cadrul festivalului studenții și masteranzii Facultatea Teatru, Film și Dans a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice vor prezenta spectacolul ”Caii la fereastră”, de Matei Vișniec, dramaturg român, în regia profesorului Emil Gaju, Artist al Poporului din Republica Moldova. Spectacolul aduce în prim plan tema războiului care distruge omul atât din punct de vedere psihic, cât și fizic, nejustificat și nemotivat.

Caii la fereastră reprezintă o critica la absurditatea războiului din totdeauna. Acest flagel își pune amprenta asupra personalității indivizilor, modificându-le lumea și modul de a se raporta la realitate. De aceea, personajele acestei piese sunt generice. Matei Vișniec încearcă să redea femeia în tripla sa ipostază de mamă, fiică și soție. Același lucru se întâmplă și cu bărbatul. Dialogul dintre personaje vorbește despre absurditatea războiului, care răstoarnă realitatea, alternându-i semnificațiile. Calul, simbol al morții, este un laitmotiv al acestei piese.

Spectacolul Caii la fereastră va fi jucat pe scena teatrului”Husa na provázku” din Brno în zilele  de 29 martie, ora 18.30 și 30 martie, ora 13.00.

Festivalul SETKÁNÍ/ENCOUNTER are o tradiţie de 26 de ani iar la ediția din acest an vor participa 14 școli de teatru din Republica Cehă, Republica Moldova, Austria, Spania, Columbia, Croația, Iran, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Federația Rusă, Elveția.

Număr de vizualizări :1210


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro