Reeditarea romanului ”Iubire interzisă”, de Stelian Țurlea

mart. 28th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

După 22 de ani, Editura Tritonic republică un roman de puțin peste o sută de pagini al scriitorului Stelian Țurlea. Prima ediție apăruse în 1995, în condiții grafice precare, cu o copertă care făcea volumul ”confundabil cu o broşură despre protecţia muncii” (Alex Ștefănescu).

Romanul cuprinde o tulburătoare poveste de dragoste, consumată în ultimii ani ai dictaturii comuniste. Cu optsprezece ani mai înainte, cei doi eroi, Maria și Petru, fuseseră colegi de facultate, dar drumurile li se despărțiseră, ratând prilejul de a-și trăi iubirea. El a ajuns cercetător într-un institut, ea este traducătoare. Acum, când se reîntâlnesc știu să-și prețuiască iubirea, dar tot ce este în jur li se împotrivește, întâi de toate ea este căsătorită și are și un copil. Romanul este despre tensiunea alegerii între a renunța la tot și a începe o viață nouă și a te conformalegilor și preceptelor.

”Petru Sala are un şef care îl cheamă de câteva ori la el şi îi sugerează să renunţe la legătura lui clandestină sau să se împace cu ideea transferului în alt oraş. Maria are, în afară de un copil de paisprezece ani, un soţ tiranic şi cinic, care îi cere să opteze definitiv pentru Petru Sala şi să-i lase lui copilul. La un moment dat, soţul înşelat discută personal cu Petru Sala, într-un mod din care reiese că vrea să controleze totul, inclusiv adulterul soţiei sale. O dragoste trăită în condiţii dictate de propriul său rival, aceasta este tot ce îi mai oferă viaţa lui Petru Sala. La rân­dul ei, Maria nu are curajul să-şi schimbe soarta şi se întoarce, cu un automatism de victimă, la călăul ei. Romanul poate fi considerat un love-story est-european. Dragostea este învinsă total de cancer, însă de un cancer al societăţii, generalizat.”(Alex Ștefănescu)

Născut în 1946, Stelian Ţurlea este autor a douăzeci și unu de romane, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.

Stelian Țurlea – Iubire interzisă. Ediția a doua, revăzută. Editura Tritonic, colecția Cașmir. 120 pag.

Număr de vizualizări :1369


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro