Noism, la „Întâlnirile JTI” – dans care neagă orice „ism”, dar fără sa-l excludă

mart. 30th, 2017 | By | Category: Postcard

Miercuri, 29 martie 2017, orele 12.00, la Teatrul Național București, a avut loc conferința de presă prin care s-au anunțat detaliile despre cea de-a 17-a ediție a Întâlnirilor JTI. În acest an, pe 30 martie, Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia va prezenta, la TNB, spectacolul „La Bayadere. Țara Iluziilor”. Noism e prezentă pentru prima dată în România, cu sprijinul Japan Foundation, Ambasadei Japoniei și JTI. Turneul companiei japoneze va continua la Sibiu, unde va prezenta spectacolul „The Match Seller’s Tale & Passacaglia”. La conferința de presă au participat Jo Kanamori, directorul companiei Noism; Constantin Chiriac, Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu; E.S. Ambasadorul Japoniei în România; reprezentanți ai Japan Foundation și ai JTI.

„Spectacolul pe care îl vom prezenta la București e special. „La Bayadere” are foarte multe influențe din Teatrul tradițional japonez Noh, un tip de teatru abstract și simplu, care răspunde întrebărilor ce vin din lumea de dincolo. Scenariul ii aparține lui Oriza Hirata, costumele sunt semnate de casa Issey Miyake, iar decorurile au fost realizate de cunoscutul arhitect Tsuyoshi Tane. Cu toții sunt prietenii mei și împărtășim aceeași viziune și pe toți ne frământă aceleași întrebări esențiale. Sper ca publicul din România să înțeleagă întrebările pe care ni le punem”, a declarat Jo Kanamori, directorul companiei de dans contemporan Noism.

„Noism înseamnă No „ism”, adică negăm orice sistem, orice „ism”, fără însă a-l exclude, pentru a crea ceva complet nou”, a mai spus Jo Kanamori.

„La Bayadere- Țara Iluziilor” va avea loc pe 30 martie 2017, ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Întâlnirilor JTI.

„Este o ediție extraordinară a Întâlnirilor JTI, pentru că este cea de-a XVIII-a, așadar se poate spune că am ajuns la majorat. Totodată, este deosebită: pentru prima dată, avem ca invitată o companie de dans contemporan din Japonia. De fapt, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia. Turneul Noism, în București și Sibiu, se înscrie în linia moștenirii culturale japoneze, pe care o promovăm în România”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Nu sunt neapărat un diplomat, ci mai degrabă un om care construiește. Sunt foarte bucuros că La Bayadere va fi prezentat în România și că am adus aici compania de dans Noism. 40 de persoane din Japonia au venit pentru a realiza acest proiect. Mai întâi, am primit o propunere din partea Japan Foundation. Nu doar eu, dar si atașatul cultural al Ambasadei, doamna Mayo Nishiike, am fost la început reticenți, pentru că știam că va fi foarte dificil ca acest proiect să fie pus în practică. Așa că, acum un an, am cerut părerea dlui Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Răspunsul a fost foarte categoric- „da, trebuie să aduceți acest spectacol în România”. Nu am luat decizii imediat, din cauza problemelor logistice, de transport, samd. Apoi, Gilda Lazăr mi-a spus că am putea să realizăm acest proiect în cadrul Întâlnirilor JTI. Așadar, nu am luat singur această decizie.”, a adăugat ES dl, Kisaburo Ishii, Ambasador al Japoniei în România.

„Japan Foundation a fost înființată în 1972, de Guvernul japonez. Promovăm cultura japoneză în străinătate si susținem multe tipuri de activități si programe de schimburi culturale, în toată lumea. Un exemplu ar fi promovarea limbii japoneze și a studiilor japoneze, sub forma unor conferințe academice. Pentru acest proiect special, am fost co-organizatori și am avut nevoie de sprijin pe plan local. Avem relații foarte bune cu Ambasada și cu Festivalul de la Sibiu, de foarte mulți ani. De aceea am ales România”, a precizat Hidekazu Takeda, Director adjunct Japan Foundation.

„Cred că ceea ce se întâmplă acum, aici, are la bază dialogul. Faptul că putem avea un dialog extraordinar cu JTI, cu Ambasada, este un rezultat al încrederii. De-a lungul timpului, am avut o relație privilegiată cu Japonia. Grație acestei relații cu Japonia, din 2006 aducem zeci de voluntari pe care îi alegem din  mii de voluntari care vor să vină la Sibiu. Am adus anul trecut la Festival cea mai veche companie de teatru din lume, Yamamoto Noh Theater. Atunci am primit propunerea de a aduce compania Noism. Am povestit partenerilor de la JTI, după care am lucrat împreună cu Art Production, Ambasada, Japan Foundation. Nimic nu e simplu, dar totul este extraordinar când miracolul se întâmplă. La Bayadere este rezultatul unei desfășurări de forțe extraordinare. Faptul că putem prezenta și la Sibiu alte două spectacole, în premieră mondială, răspunde nevoii publicului de a fi martor la marea calitate, dar și la spectacole noi, care se întâmplă aici și acum”, a adăugat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Japan Foundation are ca scop consolidarea relațiilor Japoniei la nivel global, prin intermediul dialogului intercultural. Activitățile Fundației sunt susținute de guvernul japonez, precum și de contribuții ale mediului privat.

Inaugurate în anul 2000, de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016 Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy. Ediția din 2017  este prezentată de Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei și în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.  Întâlnirile JTI sunt organizate și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

Număr de vizualizări :1484


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro