Lansarea volumului „Cadență (pentru un marș erotic)” de Mariana Gorczyca, ediția a II-a, revăzută

mart. 26th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 30 martie 2017, începând cu ora 17.00, la Sala Tonitza, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului „Cadență (pentru un marș erotic)” de Mariana Gorczyca, ediția a II-a, revăzută. Prezintă Ștefan Melancu, Mircea Muthu și Horea Poenar. Evenimentul va fi urmat de un Recital de pian susținut de Alex Negriuc.

Mariana Gorczyca este scriitor, jurnalist, profesor; licențiată în Litere la Cluj și în Jurnalism și comunicare la Sibiu; doctor în Filologie al Universității Babeș-Bolyai. A debutat editorial cu placheta Versuri pentru pauza mare (2003); publică la Polirom, în colecția Ego. Proză, romanul în cheie postmodernă CHEFUL nu se organizează, vine de la sine (2005); la Editura Casa Cărții de Știință apare Să facem totul…, reviste literare și ideologie comunistă (2007); în 2010, anul romanului românesc postdecembrist, publică romanul CADENȚĂ pentru marș erotic, nominalizat pentru cartea anului, premiat la Zilele Prozei din Cluj, premiat la Târgul de Carte Urban Afi Cotroceni, de site-ul Rețeaua Literară; în 2013 apare romanul PARCURS, premiat de USR, Filiala Cluj, tradus în limba maghiară de Gabriella Koszta, cu titlul Az utolsó ütés, Noran Libro Kiadó. Este prezentă în numeroase antologii de proză scurtă, precum și în Antologia Transilvania, mon amour, cu poezii traduse în germană de Dieter Schlesak. Face jurnalism cultural, specializându-se în târgurile de carte; din 2015, este aleasă în Consiliul Director al PEN Centre România; din 2014, organizează anual Turnirul Scriitorilor la Sighișoara, eveniment cultural la care sunt invitați să participe cei mai importanți scriitori români.

Alex Negriuc (1988, Suceava, România) este unul dintre cei mai talentați pianiști români ai generației tinere. A început să studieze pianul la vârsta de 7 ani iar, la vârsta de 14 ani, a debutat în cadrul unei orchestre. A susținut numeroase recitaluri în România, Marea Britanie, Italia, Germania, Australia, Statele Unite ale Americii și China. A fondat, împreună cu profesorul său, Walter Krafft, Forumul Internaţional Pianistic „Dinu Lipatti”.

****

Nu am mai găsit nicăieri, ca în romanul Cadență al Marianei Gorczyca, feminitatea disecată cu asemenea ferocitate migăloasă.

Radu Mareș

* * *

Provizorat, al Gabrielei Adameșteanu, Un om din Est, al lui Groșan, sau Cadență, al Marianei Gorczyca aduc proza românească la zi. Remarcăm construcția lor pe aceeași „opoziție complementară” – posomoreala cu accente grotesc-hilare a orizontului politic, contracarată cu un tratament erotico-senzual, ambele subminate ori condimentate de un al treilea palier, poate cel mai important dintre toate, Cultura.

Este o carte construită muzical, în cadența eroticului adulterin, care ordonează fraze muzicale intonate de o parte și de alta a anului 1989.

Irina Petraș

Număr de vizualizări :1457


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro