Festivalul de Film LET’S CEE 2017 și-a desemnat câștigătorii

mart. 30th, 2017 | By | Category: Postcard

Câștigătorii ediției din acest an a Festivalului de Film LET’S CEE au fost anunțați în cadrul Ceremoniei de Premiere în prezența unui număr mare de invitați internaționali.

Premiul Steaua din Urania pentru întreaga activitate a fost înmânat legendarului cineast maghiar, Béla Tarr. „Fii curajos, nu face compromisuri; nu bate la uși, ci dărâmă-le” a fost sfatul lui Tarr pentru tinerii cineaști prezenți la ceremonie. Tarr este ce de-al doilea cineast maghiar, după István Szabó, care a primit acest premiu.

Tot în Ungaria a mers și Premiul Urania 2017, acordat lui Atilla Till pentru producția Kills on Wheels (Cu inima curată) ce a concurat alături de alte 10 filme foarte puternice în competiția de lungmetraje. Filmul lui Till este o comedie cu gangsteri, spectaculoasă și inteligentă în egală măsură, cu o distribuție de actori amatori în scaune cu rotile, ce s-au evidențiat ca adevărați profesioniști. Producția rusească The Student (Studentul), realizată de Kirill Serebrennikov a primit, de asemenea, o mențiune specială. Acest film trage un important semnal de alarmă asupra pericolelor fundamentalismului.

În categoria filmelor documentare au concurat 10 producții, însă, la final, filmul românesc Doar o răsuflare, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a primit marele premiu. Producția zugrăvește un portret de familie liniștit și delicat, prezentând viața de zi cu zi a protagoniștilor pe parcursul unei perioade de 7 ani. De asemenea, mențiuni speciale au fost acordate atât filmului regizoarei poloneze Anna Zemecka,  Communion, cât și coproducției finlandezo-bulgare The Good Postman (Poștașul cel Bun), a cărui regie este semnată  de Tonislav Hristov și care prezintă criza refugiaților într-o tonalitate dulce-amăruie.

În continuare, 11 producții remarcabile au concurat pentru locul I în categoria Debuturi promițătoare. Premiul cel mare a fost acordatcineaștilor Grigor Lefterov și Todor Matsano pentru coproducția italiano-bulgară Hristo (Hristo). Această dramă socială autentică, care prezintă povestea unui adolescent fără locuință, a primit, astfel, unul dintre trofeele Urania create de Tone Fink. Drama socială „Câini” a regizorului român Bogdan Mirică, dar și drama de familie Together for Ever (Împreună pentru totdeanua) a regizorul lituanian Lina Lužytė au primit mențiuni de onoare în cadrul acestei categorii.

Tot 11 filme au concurat și în cadrul competiției de scurtmetraje, al cărei motto a fost, în acest an, „O lume în tranziție”. Filmul rusesc Buzzing of a Bumblebee (Zumzetul unui bondar) realizat de Vladimir Beldian a câștigat premiul I. În plus, producția rusească Masterpiece (Capodopera), realizată de Irina Storozhenko, filmul sloven A New Home (Un nou cămin), realizat de Žiga Virc, și coproducția azero- lituaniană Shanghai, Baku, a lui Teymur Hajiyev, au primit mențiuni de onoare.

Premiul din partea publicului în cadrul competiției de scurtmetraje i-a revenit filmului Undercooling (Subrăcire) realizat de Olga Kosanovic, o coproducție austriaco–germană, în timp ce directorul sârb Miloš Radović a primit același premiu la categoria lungmetraje pentru tragicomedia Train Driver’s Diary (Jurnalul Mecanicului de locomotivă).

Premiul pentru cel mai bun actor a fost oferit actriței croate Ksenija Marinković, care a putut fi urmărită în trei producții diferite dinn cadrul Festivalului de Film LET’S CEE.

Declarațiile juriului și lista completă a câștigătorilor sunt disponibile la acest link.

Număr de vizualizări :1205


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro