Poezia lui Matei Vișniec a făcut sală plină la Paris

feb. 28th, 2017 | By | Category: Postcard

Luni,  27 februarie 2017, ora 19:30, a avut loc în salonul de aur al Palatului de Béhague din Paris evenimentul „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, o întâlnire poetic-muzicală cu Matei Vişniec, dramaturg şi autorul colecţiei A table avec Marx (ediția Bruno Doucey), alături de Mr. Delagare (voce și improvizație) și Aurelien Rozo (chitară). Matei Vișniec a fost invitatul primei ediții a seratelor literare „Platoul cu poezie/ On vous sert un vers ” care a debutat aseară în organizarea Institutului Cultural Român de la Paris. Peste o sută de francezi și de români au ascultat confesiunile literare ale scriitorului cu dublă cultură și au aplaudat performanțele artiștilor francezi Mr. Delagare și Aurelien Rozo, care au transformat poezia sa în spectacol.

Matei Vișniec a evocat efervescența creatoare de la miticul „Cenaclul de luni”, unde s-a format ca poet în anii ’80, și a citit versuri din primele sale volume apărute în România, înainte de a se exila la Paris în 1987. „Ușile exilului s-au deschis, în Franța, și pentru că aveam cu mine cele trei volume. Poezia a fost, la început, cartea mea de vizită ” a mărturisit scriitorul care s-a afirmat în Franța ca un autor original de piese de teatru, intens impregnate de spiritul poeziei.

Seria de întâlniri „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, organizată de Institutul Cultural Român de la Paris, este un amestec ludic și exigent de serată literară, conferință în jurul unui poet și happening poetic și muzical, cu ambiția de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o întâlnire periodică cu poeți de origine română care trăiesc în Franța, fiind creatori în ambele culturi.

În ultima luni a lunii un poet român tradus în franceză sau care scrie în ambele limbi este invitat să interacționeze cu publicul căruia i se oferă, pe un platou, bilețele împăturite cu versuri din opera poetului invitat: „ On vous sert un vers e un joc de cuvinte: vă oferim un pahar sau vă oferim un vers se pronunță la fel. E un mod convivial de a atrage publicul francez către poezia românească, vie și plină de savoare. E o bucurie că la prima ediție publicul a intrat în joc acceptând o lectură spontană, participativă, din versurile lui Matei Vișniec, tandre și neliniștitoare, dovedind că scriitorii sunt cei mai buni ambasadori ai dialogului iar poezia ne poate aduna pe noi, francezi și români, pe un același platou.” explică jurnalistul literar Cristina Hermeziu, inițiatoarea proiectului.

Următoarea serată „Platoul cu poezie / On vous sert un vers” va avea loc pe 29 mai 2017 la Palatul Behague, reședința Ambasadorului României în Franța, și va fi dedicată scriitorului Basarab Nicolescu.

Număr de vizualizări :1142


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro