El nu știe să mintă

feb. 16th, 2017 | By | Category: Postcard

Miercuri, 15 februarie 2017, la Teatrul Național din București, la un an de la data premierei (februarie 2016),  a avut loc o nouă reprezentație a spectacolului ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, în regia lui Bobi Pricop. Spectacolul se bazează pe adaptarea semnată de dramaturgul britanic Simon Stephens, pornind de la bes-sellerul lui Mark Haddon, roman vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume și distins cu 17 premii literare prestigioase. Romanul a fost tradus și în limba română și a apărut la editura Trei. Spectacolul a avut premiera mondială la Londra. ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” prezintă povestea lui Christopher John Francis Boone, un baiețel de 15 ani care suferă de o formă de autism. Christopher are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. El nu visează. El calculează, analizează, cântăreşte, măsoară și observă. El nu știe să mintă.

Decorul, format din oglinzi, alături de jocul de lumini și videoproiecții (Dan Adrian Ionescu și Răzvan Mizdan), alcătuiesc atmosfera în care un tânăr actor, puțin cunoscut publicului din București, Ciprian Nicula (nominalizat în 2015, la premiile Uniunii Teatrale – UNITER, la categoria ”Debut” și de curând cooptat în echipa Teatrului Național din București)  interpretează, într-o manieră atât de firească, de naturală, un rol deloc simplu. Empatizezi atât de ușor cu personajul încât pe toată durata spectacolului este imposibil să nu ai cel puțin câteva momente în care să nu te treacă un fior pe șira spinării.  Textul este impregnat de un tip de umor ironic, dar extrem de emoționant.

Pe scenă îi poți vedea și pe Emilian Oprea (interpretul principal din filmul lui Tudor Giurgiu ”De ce eu?”, alături de  cunoscutele actrițe ale Teatrului Național: Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu.

Proiecțiile video, lumina, decorul, muzica, jocul actoricesc, povestea, toate te hipnotizează și te țin atât de atent pe parcursul acelei ore și jumătate. Spectacolul te ține cu sufletul la gură. Christopher este un Sherlock Holmes copil, care încearcă să afle, cu mintea lui logică, cine l-a omorât pe câinele Wellington.

O poveste foarte caldă și foarte omenească, care te face să vezi lumea prin ochii unui copil special.  Un spectacol, ca o provocare. Vezi, auzi, simți…. un spectacol de pus pe gânduri.

****

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții

Adaptarea: Simon Stephens

După un roman de: Mark Haddon

Traducerea: Andrei Marinescu

Regia: Bobi Pricop

Scenografia: Adrian Damian

Videoproiecții: Dan Adrian Ionescu & Răzvan Mizdan

Muzica: Alexei Turcan

Light design: Andrei Florea

Distribuția: Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1565


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro