spot_img

Din seria curiozităților filatelice: timbrele românești și păsările inteligente

Există tentația de a afirma că inteligența, altfel spus, capacitatea de a înțelege și de a rezolva situații și probleme pe baza unor experiențe anterioare, este o caracteristică specific umană.  Studii și experimente recente demonstrează însă că numeroase animale și păsări demontează această prejudecată. Unul dintre testele de inteligență este testul de ocolire, în care o barieră de sticlă se aşează între pasăre şi un obiect dorit, cum ar fi o bucată de mâncare. Cele mai multe mamifere, de exemplu, pot descoperi că obiectivul este atins doar dacă mai întâi se îndepărtează de ţintă. În timp ce păsările domestice nu reuşesc să treacă acest test, multe păsări din familia corvidelor sunt în măsură să rezolve cu uşurinţă problema. Cel mai nou proiect marca Romfilatelia oferă mai multe informații despre inteligența în rândul păsărilor, aducând în atenția publicului un subiect interesant, combinat cu una dintre cele mai apreciate tematici în rândul colecționarilor, fauna. Intitulată ”Păsări inteligente”, emisiunea este disponibilă începând de vineri, 10 februarie 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în Magazinul Online romfilatelia.ro/store/ .

„Unde lipseşte păunul, cioara pare pasărea cea mai frumoasă.” (Proverb popular românesc)

Alcătuită din patru timbre, emisiunea prezintă păsări din familia corvidelor, care se găsesc în țara noastră. Astfel, pe timbrul cu valoarea nominală de 2.50 lei, se regăsește Stăncuţa (Corvus monedula), una dintre cele mai mici păsări care aparțin acestei familii, fiind răspândită în vestul Europei, dar se poate întâlni, mai rar și în sud, în Africa de Nord și Asia de Vest.

Sunt păsări volubile, dau senzaţia că pălăvrăgesc mult între ele, fac mereu mult zgomot. Fără să-și dea mult silința, stăncuța învaţă să imite cuvinte şi alte sunete.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4.50 lei este ilustrată Gaiţa (Garrulus glandarius). Aceasta este răspândită în Europa, Africa şi Asia de Vest şi este o specie sedentară, ceea ce înseamnă că poate fi văzută în România pe tot parcursul anului. Gaiţa nu este la fel de uşor de observat ca şi suratele ei corvide, pentru că se apropie extrem de precaut de aşezările umane. Totuși, în timpul iernii, din cauza lipsei de hrană, poate fi văzută în sate şi în parcurile din oraşe.

Cioara de semănătură (Corvus frugilegus), care apare pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este o mare consumatoare de nuci pe care le aruncă pe pământ pentru a le sparge şi a le ciuguli miezul. Sunt, de asemenea, păsări sociabile, care vieţuiesc şi cuibăresc în grupuri mari denumite colonii, fiind impresionante ca număr. Ele pot fi sedentare sau migratoare (în grupuri disparate şi pe direcţii diverse), în funcţie de temperaturile scăzute din regiunea în care trăiesc şi condiţiile de hrană.

Coţofana (Pica Pica), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, se poate întâlni în regiunile de şes şi în zonele de munte. În comparaţie cu alţi membri ai familiei corvidelor, coţofenele nu sunt zburătoare puternice şi din acest motiv îşi petrec mult timp stând pe crengile unor copaci sau chiar pe sol. Datorită penajului său caracteristic, alb cu negru, este uşor recunoscută chiar și de cei care nu sunt foarte buni cunoscători de păsări. Coţofana este o pasăre diurnă ce începe să fie activă puţin înainte de răsăritul soarelui şi îşi încetează activitatea la apus.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de 4 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre cu 8 perechi tȇte-bȇche, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Plicul prima zi ilustrează corbul (Corvus corax), o pasăre cu abilităţi tactice dovedite, care este capabilă să rețină informații cu privire la intențiile sale și, prin urmare, să manipuleze atenția altor păsări, fie pentru a preveni sau pentru a obține avantaje.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul prima zi având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.

Romfilatelia mulțumeşte Societății Ornitologice Române și domnilor fotografi Octavian Chende, Cristian Mihai și George Avanu pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508