Debut literar la 13 ani: ”Impactul”, un roman de Alexandra Băeții, la Editura Zorio

feb. 8th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 10 februarie 2017, ora 17.30, la Librăria Mihai Eminescu din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16), va avea loc lansarea romanului ”Impactul”, semnat de eleva de 13 ani Alexandra Băeții.  Volumul (debut) este apărut la Editura Zorio, care cultivă de ani de zile literatura pentru copii și literatura scrisă de copii. Vor participa: Geta Vodislav – director Librăria Mihai Eminescu, Oana Marin – profesor de Limba și Literatura Română, Petre Crăciun – directorul Editurii Zorio, Radu Laurențiu – directorul Școlii Gimnaziale I.G. Duca și Florin Băeții, moderator, tatăl Alexandrei.

Vor fi prezenți mulți colegi ai autoarei, prieteni și amatori de lectură de toate vârstele. Cei prezenți vor avea prilejul de a o felicita pe Alexandra de două ori: pentru debutul literar atât de promițător și pentru ziua sa de naștere care coincide cu lansarea romanului.

Petre Crăciun: ”Alexandra Băeții, o elevă de 13 ani, debutează tare, cu un roman care denotă maturitate, imaginație nestăvilită, talent narativ. Alexandra trece de barierele vârstei și ne oferă o perspectivă aproape neverosmilă a unei luni care se năpustește cu ferocitate asupra unei adolescente abia venite în România împreună cu părinții săi. Construcția epică nu se rezumă doar la dificultățile de adaptare ale unei fete care aterizează din Olanda direct în ”clasa a XI-a B”. Personajul cărții află că părinții săi nu sunt cei naturali, ci directorii unei mari companii de arme. Ei, ce spuneți de asta? Adolescenta este silită de proprii părinți să facă față unui test inuman, cu privațiuni imense, pentru a fi selectată în această afacere secretă, cu afaceri tenebroase.

Cassandra reușește să evadeze din cușca umană în care este închisă, pentru a fi pregătită să preia conducerea companiei, fără ca ea să își dorească acest lucru. Va semna contractul prin care trebuia să ajungă directorul companiei? Finalul rămâne deschis, așa încât trebuie să stăm cu ochii pe Alexandra pentru a afla continuarea.

Impactul este o carte captivantă, un debut pe cinste al unei fete care nu se va opri aici.”

Oana Marin: ”Publicarea unei cărţi scrise de o tânără ce are 13 ani reprezintă un eveniment aparte. Ca profesoară de limba şi literatura română sunt încântată să văd elevii citind fără a percepe lectura o corvoadă. Însă, atunci când cititul este completat de actul creaţiei, sunt mândră că am asemenea discipoli.

Impactul este primul roman al Alexandrei, scris în doar câteva luni (la începutul clasei a VII-a !!!). Lucrarea dezvăluie experienţa insolită a unei adolescente care vine, pentru prima dată, în România şi încearcă să se adapteze sistemului de învăţământ, schimbărilor produse, în general.

Dornică să se integreze în noul colectiv, Casey se lasă prinsă în vârtejul unor întâmplări care o proiectează într-o altă lume, complet necunoscută.

Este   interesant   cum   autoarea   construieşte   mai   multe   universuri   pe   care   le particularizează conform viziunii unui adolescent al zilelor noastre: familia, cu toate ingredientele ei, şcoala şi, în plus, un alt topos, necunoscut, dar inspirat din realitatea acestui secol.

Romanul este o oglindă a felului în care trăiesc, sunt şi vorbesc cei mai mulţi dintre tinerii de azi. Eroina este rebelă, impulsivă, dar şi sensibilă, inventivă, curajoasă. ”

Alexandra Băeții: ”M-am gândit întotdeauna cum oamenii ajung să-și îndeplinească visurile, ce anume le declanșează puterea de a trece la acțiune, ce anume îi motivează să ajungă acolo.

Căutam variante grele, însă răspunsul era simplu și se afla chiar în fața mea: acțiunea, simplul fapt că te desprindeai de confortul zilnic. Asta m-a făcut să trec de la fredonatul muzicii prin casă la orele de canto, de la ideea de a scrie o carte la apariția romanului ”Impactul”, de la ideile păstrate în adâncul meu la adevărata acțiune.

O adevărată desprindere de la realitate pe propriul meu laptop, așa a luat naștere “Impactul”, în serile târzii după zile lungi de școală, deasupra tastaturii.

Voiam să fac ceva diferit, stresul oricărui elev de vârsta mea nu mai era de ajuns, așa că am ales să mă desprind de mulțime prin scris. Am început să fac asta, iar după primele două pagini a venit și prima constatare: cât de greu era de fapt, iar după câteva luni de scris zilnic acele două-trei pagini, cartea a luat forma unui produs final. Cât de simplu, nu? Îmi desprindeam imaginația de normal prin bilete secrete, camere fără scăpare și adevărate capcane, toate acestea suportate de o singură persoană: Casey, personajul principal, pe care continui să o surprind cu propria sa viață.”

www.literaturacopii.ro

Pagină de Facebook: Editura Zorio- www.facebook.com/Editura-Zorio-587477907999903/

Număr de vizualizări :1698


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro