spot_img

Acasă la pianistul Horia Mihail, ediție specială Round Table Brașov

Joi, 16 februarie 2017, de la ora 19:00, seria spectacolelor – conferință Round Table România ajunge la Brașov, acasă la pianistul Horia Mihail.  Cunoscut publicului larg prin turneele „Duelul viorilor” (alături de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru), „Vioara lui George Enescu” (alături de Gabriel Croitoru) și prin alte proiecte itinerante, artistul va găzdui, de această dată, un eveniment cultural la reședința sa de la Brașov.

Evenimentul va fi disponibil exclusiv online, în direct pe www.EnjoyTV.ro. În rolul de moderator va fi, de această dată, Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov. De numele său se leagă inițiativele de restaurare ale Cetății Râșnov și încurajarea evenimentelor culturale precum Festivalul de Film Istoric, Festivalul de Reconstituire Istorică.

Următorul eveniment Round Table va fi dedicat cântăreței jazz Irina Sârbu și va fi transmis pe EnjoyTV.ro joi, 23 februarie, de la ora 19.00.

Inițiat de UCIMR, proiectul Round Table însumează până în prezent 26 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet. Începând cu acest sezon, Round Table se va desfășura în fiecare joi în perioada 9 februarie – 30 martie, după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, nelipsind intermediile artistice live. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului, devenind Round Table România. Printre invitații Sezonului 4 se mai numără Luiza Zan, Dan Perjovschi și Tiberiu Soare.

„Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu – Dediu

Horia Mihail

Motto: Noi, artiștii, transmitem energie în felul nostru, folosind acest limbaj incredibil și unic care este muzica.”

Pianistul Horia Mihail și-a făcut debutul în orașul natal, Brașov, la vârsta de 10 ani, interpretând „Concertul în Re major” de J. Haydn, sub bagheta lui Ilarion Ionescu-Galaţi.

Primul pian, pe care îl păstrează și acum, a fost cumpărat în anii ’80 de la o familie de saşi care urma să emigreze. A costat 40.000 de lei – o jumătate de Dacie, cum se spunea la vremea respectivă. Surprinzător, este absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna”.

Și-a definitivat studiile muzicale în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucuresti, apoi a urmat cursurile Universitatii din Illinois, avându-l profesor pe Ian Hobson. În 1999 a primit și „Artist Diploma” a Universității din Boston unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

A urmat o periodă de trei ani, între 1999-2002, în care a fost lector universitar la Boston University. În această perioadă a primit „Ester B. & Albert S. Kahn Career Entry Award”. A revenit în țară devenind solist al Filarmonicii și membru al „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma.

În 2011, Horia Mihail a susținut un turneu național de recitaluri cu un program integral Franz Liszt. Recitalurile sunt cunoscute sub titulatura de „Pianul călător – pe urmele lui Franz Liszt”. Pianistul a făcut parte din cele mai recente proiecte muzicale de anvergură –

„Duelul viorilor – Stradivarius vs. Guarneri”, alaturi de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru; „Cele trei dive”, alături de Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Vaduvă; „Flautul de aur”, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu; „Vioara lui George Enescu” alături de Gabriel Croitoru.

Horia Mihail este printre puținii muzicieni români care au cântat pe aproape toate continentele. A susținut recitaluri în Germania, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria, Spania, Bulgaria, Republica Moldova, Portugalia, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia și Japonia.

Anul trecut, în decembrie, cu prilejul Zilei Naționale, a susținut, împreună cu Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, două recitaluri în U.S.A la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington.

Horia Mihail este președinte al Asociației Culturale „Accendo” iar activitatea sa managerială a dus la organizarea a cinci turnee „MusicON ale Romanian Piano Trio”, trei turnee Stradivarius și, în colaborare cu Radio România Cultural, turneele „Pianul Călător” și „Duelul Viorilor”.

Deși a concertat pe marile scene ale lumii, Horia Mihail interpretează cu aceeași pasiune compozițiile muzicale indiferent de numărul de spectatori. ,,Procesul de transmitere a mesajelor pe care compozitorii le-au așternut pe hârtie, este același, fie că este receptat de către 3.000 de melomani, într-o mare sală de concert, sau de câteva zeci de spectatori într-un sătuc.” (Horia Mihail, într-un interviu pentru Agerpres).

„Câteodată celebritatea poate distruge definitiv misiunea pe care o avem, aceea de simpli re-creatori ai unor opere de artă.” (Horia Mihail, într-un interviu pentru evz.ro).”

În prezent, Horia Mihail este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. Iubește foarte mult Brașovul. Îl consideră ,,raiul” său. „La Brașov am raiul pe pământ, într-un mod autohton: multă liniște, o grădină, jos — un deal, sus — un deal și Piața Sfatului — la 10 minute de mers pe jos. Dacă ați vedea o fotografie a locului în care stau (și în care m-am născut), v-ați muta și voi mâine dimineață.” (Horia Mihail, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis).

Despre Nicolae Pepene

În prezent, este unul dintre cei mai importanți manageri culturali ai Județului Brașov. A conceput, lansat și coordonat strategia de promovare turistică a orașului Râșnov, produsul cultural ,,Cetatea care trăiește!” și evenimente culturale cu importanță națională (Festivalul de Film Istoric, Festivalul de Reconstituire Istorică și Festivalul pentru Copii Jocmania).

S-a distins în lupta pentru apărarea patrimoniului cultural, contribuția sa la recuperarea cetății Râșnov fiind esențială. A fost director al Direcției de Cultură Râșnov în perioada 2008 – 2014. În prezent este managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Este istoric, specializat în istoria interbelică a României și istoria Familiei Regale din România. A publicat în calitate de autor și co-autor 10 cărți (în special, albume istorice). Colecționar de fotografie istorică, Nicolae Pepene a avut mai multe expoziții personale în țară și străinătate. Expoziția personală organizată în 2005, în fostul palat regal de la Balcic, a fost prima expoziție dedicată Reginei Maria în Bulgaria.

În 2013 a fost decorat de Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai pentru Loialitate, în cadrul unei ceremonii desfășurate recent la Castelul Peleș. A fost consultant științific pentru filme documentare (cea mai importantă colaborare fiind ,,Inima Reginei”, 2007, realizator Camelia Csiki – TVR 1; filmul a câștigat premiul ,,Prima opera” al APTR). În perioada 2010 – 2015 a fost redactorul șef al revistei de istorie ASTRA.

La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.

Round Table București este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015. Arhiva completă a evenimentelor este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

Despre UCIMR

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508