”Iisus. Un profil biografic”, de Armand Puig

feb. 27th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Editura Meronia a publicat a doua ediție a volumului ”Iisus. Un profil biografic”, de Armand Puig. Volumul era, la data apariției în română, în urmă cu unsprezece ani, prima traducere a lucrării, apărută între timp în alte șase idiomuri, între care marile limbi ale culturii europene. Armand Puig, autorul catalan al acestei lucrări apărute, în 2004, la Barcelona este preot romano-catolic, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie a Cataloniei, al cărei decan a fost între 2006 și 2015. Din 2015 este rector al Ateneului Universitar „Sfântul Pacian” – Barcelona. Și-a dat doctoratul în Sfânta Scriptură la Comisia Pontificală Biblică de la Roma, având ca preşedinte de comisie pe cardinalul Joseph Ratzinger, devenit papa Benedict XVI.  Președinte al „Studiorum Novi Testamenti Societas” (2011-2012), a publicat multe lucrări  cu tematică exegetică şi istorică.

Iisus. Un profil biografic este o lucrare aparte, care nu presupune, în mod necesar, o convingere religioasă la cititori,  adresându-se unui public foarte larg, căci, „atât pentru cei ce afirmă că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat ca ființă umană, cât și pentru cei care văd în el un profet în larga serie de personaje-cheie în geneza religiilor lumii, întrebarea fundamentală rămâne cea istorică”.  Iisus din Nazaret poate fi supus rigorii criticii istorice – afirmă autorul –, întrucât a trăit, ca făptură umană, un crâmpei din istoria omenirii.

Conturarea acestui extins profil biografic al lui Iisus se realizează atât dinspre orizontul iudaismului, cât și al impactului pe care l-a avut asupra creștinismului timpuriu. Bogăția de surse pe care se bazează minuțioasa investigație este impresionantă: texte creștine (în primul rând Evangheliile, analizate „dezinhibat”, cum mărturisește autorul, ca sursă istorică de primă mărime ) și necreștine (iudaice, elenistice, islamice), descoperiri arheologice, studiile a numeroși specialiști din diferite arii culturale

Iisus cel istoric este urmărit pas cu pas, autorul nu ocolește nicio posibilă întrebare sau neconcordanță între surse, oferind răspunsuri certe sau plauzibile. Cum se explică faptul că începutul epocii numite „după Hristos” a fost fixat cu câțiva ani mai târziu decât nașterea sa, care îi era familia, cine erau „frații și surorile lui Iisus”, ce educație a primit, ce meserie avea „teslarul”, „fiul tâmplarului”, numit atât de prieteni, cât și de dușmani, rabi sau rabuni? Cum s-a desfășurat viața lui de predicator itinerant? De ce a renunțat Iisus să boteze după întemnițarea lui Ioan Botezătorul? Cum pot fi explicate miracolele înfăptuite? De ce a vrut să se înconjoare de un grup de doisprezece bărbați în grupul său stabil de discipoli, de ucenici ? Ce rațiuni l-au putut împinge pe Iuda să se prezinte în fața dușmanilor Învățătorului său, trădându-i încrederea și prietenia? De ce moartea lui trebuie situată „foarte probabil” în ziua de vineri, 7 aprilie, anul 30 d.H.? Acestea și multe alte fațete ale biografiei pământești a întemeietorului creștinismului primesc răspunsurile oneste, lucide, ale unui savant creștin, care consideră că „ar fi la fel de lipsită de noimă o judecată a priori de tip fideist, care ar vrea să demonstreze istoricitatea absolută a tot ceea ce se spune în evanghelii, ca și o judecată a priori de tip raționalist, care s-ar încăpățâna să nege sistematic istoricitatea evangheliilor”.

Armand Puig,  Iisus. Un profil biografic, Ediția a II-a, Editura Meronia, 648 pag. Prefață de PS Sa Sofronie, episcop al Oradiei. Traducere de Jana Balacciu Matei.

Număr de vizualizări :1192


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro