spot_img

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în SUA, la New York, și în Canada, la Toronto

Cu ocazia Ziua Culturii Naționale, ICR New York organizează, în SUA și Canada, o serie de evenimente cu participarea pianistului Matei Varga, a actorului Ioan Ardelean, precum și a scriitorilor și universitarilor Adam J. Sorkin, Diana Manole și Crina Bud. Ziua Culturii Naționale se organizează anual, oferind vorbitorilor de limbă română din întreaga lume oportunitatea de a-și exprima adeziunea la valorile eterne ale culturii și civilizației naționale. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

Ziua Culturii Naționale la New York

Primul eveniment este programat la sediul ICR New York, Sala Auditorium, în data de 11 ianuarie 2017, de la ora 19.00 PM. Programul manifestării – menită a omagia marile valori ale artei poetice românești, clasice și contemporane – cuprinde vernisarea și prezentarea unei expoziții de carte cu volume de poezie din fondul Bibliotecii ICR New York, reprezentative pentru lirica națională (Eminescu, Alecsandri, Macedonski, Coșbuc, Arghezi, V. Voiculescu, Blaga, I. Barbu, Minulescu, O. Goga, Bacovia, I. Pillat, Gellu Naum, Sașa Pană, Ilarie Voronca, N. Labiș, M. R. Paraschivescu, Șt. A. Doinaș, M. Sorescu, Ana Blandiana, Ioan Alexandru, Gr. Vieru ș. a.). Vitrinele cu cărți vor fi însoțite de câteva panouri cu reproduceri fotografice după portretele majorității poeților menționați, care vor avea succinte legende biografice.

În continuare, va avea loc un  recital de poezie, pe versuri de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Miron Radu Paraschivescu, George Topârceanu, Mircea Cărtărescu ș.a.m.d., susținut de cunoscutul actor american de origine română Ioan Ardelean.

În cadrul evenimentului, reputatul pianist american de origine română, Matei Varga, va susține un recital extraordinar, din al cărui program fac parte compoziții de George Enescu (1881-1955), Tudor Dumitrescu (1957-1977) și Dinu Lipatti (1917 – 1950, celebrat în 2017 la centenar).

Din programul muzical al serii:

Matei Varga:

George Enescu (1881-1955) – Sonata pentru pian nr. 1, op. 24, in fa diez minor

Tudor Dumitrescu (1957-1977) – 9 Preludii pentru pian

Dinu Lipatti (1917 – 1950) – Sonatina for the Left Hand: II. Andante espressivo

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. Debutul său la Zankel Hall, din cadrul faimoasei Carnegie Hall, în octombrie 2008, a fost descris de New York Concert Review drept unul “desăvîrșit”, (Rorianne Schrade), în timp ce interpretarea Fanteziei op. 17, de Schumann, la Berlin Konzerthaus, în august 2009, a fost considerată “magică” (Wolfgang Schrieber – Süddeutsche Zeitung).

Matei Varga a susținut numeroase recitaluri, concerte camerale și a fost solist în săli renumite de concerte din întreaga lume, între care Zankel Hall și Weill Recital Hall, din cadrul Carnegie Hall, Merkin Hall (New York), Auditorium du Louvre și Salle Gaveau (Paris, unde, în martie 2008, a prezentat operele complete pentru pian și vioară ale lui Johannes Brahms împreună cu violonistul Eugen Tzikindelean), Ateneul Român și Sala Radio (București), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Fondazione Cini (Veneția), Casals Hall (Tokyo), Rebecca Crown Auditorium (Ierusalim) ș.a. A participat la prestigioase festivaluri de muzică, între care International Keyboard Festival (New York), Festival de Sintra (Portugalia), Festival dei Due Mondi (Spoleto, Italia), Young Euro Classics (Berlin), Festivalul European “Jeunes Talents” (Paris), Festivalul Internațional “George Enescu” (București) și Festivalul “Hariclea Darclée” (Brăila).

A colaborat cu soprana Mariana Nicolesco, violonistul Alexandru Tomescu, flautista Carol Wincenc și dirijorii Gabriel Bebeselea, Otto-Werner Mueller, Eduard Zilberkant, Noam Zur, Carol Litvin, Ludovic Bacs, Vlad Conta și Adrian Sunshine. A concertat ca solist cu Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră din Manhattan, Orchestra Națională din Porto și Filarmonica din Maroc.

Discografia sa include titluri la casele de discuri Naxos, Coviello Classics și Sono Luminus, unde cel mai recent album al său (alături de violoncelista Laura Metcalf) a obținut critici excepționale în Gramophone Magazine și American Record Guide și s-a clasat în top 10 Classical Music Billboard Chart, în luna mai 2016.

Ioan Ardelean (n. 1969) este actor de teatru și film și profesor de arta actorului la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Din 2013, deține titlul stiințific de doctor în Teatru, obținut la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, sub îndrumarea conducătorului de doctorat prof. univ. dr. Sorin-Ion Crișan.

Publicā prima lui carte, Stanislavki și teatrul american de azi, în 2016, la Editura Artes, din Iași, și conduce Worksop-uri de „Construirea Prezentului Permanent”, la Pace University New York, Ego Actus Theatre Company New York, Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca.

Contactul cu metodele Viewpoints și Suzuki i-au deschis noi orizonturi în cariera artistică. A participat la worksop-uri conduse de Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Sanda Manu, Peter Tömory, Jakob Dimitri, Anne Bogart, Ellen Lauren, Kelly Maurer, Akiko Aizawa, Simon McBurney, Hikaru Otsubo, Jessica Liwak, David Diamond, John Pallotta, care l-au inspirat și i-au impulsionat dorința de a-și dezvolta o metodă proprie de pregătire a actorului.

Are o bogata carieră artistică și în film – Primarul în O Lume Noua, Judecātorul în Dying of a light, Dan, în Cum sā joci Tabinet, Manager, în Blue City, Soldat, în Cupid, serial difuzat de ABC NYC, Martor, în Law & Order, serial difuzat de NBC UNIVERSAL, și Rebel, în Show Me a Hero, serial difuzat de HBO NYC, ca sā amintim doar câteva roluri.

S-a remarcat pe scenele din New York – 59E59 Theatre, Players Theatre, Theatre for the New City, Manhattan Repertory Theatre, Producers Club Theatre, Theatre Row 42nd Street, Hudson Guilt Theatre, Miller Theatre Columbia University, Theatre Lab New York – și din România – Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu, Alba Iulia, Brașov ș.a.

Ziua Culturii Naționale 2017 la Toronto: Sărbatorirea traducerilor de poezie românească în limba engleză

A doua etapă a proiectului este programată a avea loc la Toronto, în Canada, cu spijinul acordat ICR New York de către Consulatul General al României la Toronto.

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale și a poeziei românești, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, prin sărbătorirea traducerilor din poezia românească pe 15 ianuarie 2017 (ora 4:00 PM), la Consulatul General al Romaniei din Toronto, va fi un prilej de a sărbatori posibilitatea de a face cunoscute istoria, cultura și sensiblitatea românească cititorilor de limbă engleză din Canada. Pe de o parte, se va omagia activitatea de traducator a profesorului american Adam J. Sorkin, pe de alta parte, se va marca aparitia cărții “Autobuzul cu cocoșați”, primul volum de versuri în limba engleză al doamnei Nora Iuga, unul dintre cei mai importanți poetii români contemporani, publicat de editura americană Bitter Oleander Press. “Autobuzul cu cocoșați” este tradus în limba engleză de Adam J. Sorkin împreună cu Diana Manole.

De remarcat că prof. Adam J. Sorkin a fost propus pentru atribuirea unei decorații românești de către oficiul consular al țării noastre la Toronto.

Cel de-al doilea eveniment va fi organizat la Colegiul Glendon, din Toronto, în data de 17 ianuarie 2017, de la ora 6:00 PM. Protagoniști vor fi: Adam J. Sorkin, Diana Manole și Crina Bud, lectorul de limbă română de la Glendon College. Cei menționați vor avea o întâlnire cu profesori universitari specializați în limbile romanice, traducători de limbă română și cu studenții care studiază limba română la Grendon College, unde funcționează singurul Lectorat de Limbă Română din Canada.

Adam J. Sorkin a publicat peste 50 de volume de traduceri din literatura română contemporană, câştigând numeroase premii, printre care Premiul Corneliu M. Popescu pentru traduceri din poezia europeană, acordat de Poetry Society (U.K.), Premiul Kenneth Rexroth Memorial Translation, Premiul Poesis pentru traduceri şi Premiul Ioan Flora pentru traduceri de poezie, alături de alte distincții similare din România şi Republica Moldova, incluzând Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Proiectele lui Adam J. Sorkin au fost subvenţionate de Fundaţia Rockefeller, Fundaţia Witter Bynner, Institutul Cultural Român, Fulbright, National Endowment for the Arts. A beneficiat de burse IREX (International Research & Exchanges Board), precum şi de burse acordate de Penn State University. Cărţile sale au fost publicate cu sprijinul Academiei Poeţilor Americani, Consiliului Artelor din Anglia, Consiliul Artelor din statul New York şi Fundaţia Soros. Două dintre cărţile sale au fost nominalizate pentru premiul Oxford-Weidenfeld pentru traduceri, iar opt traduceri datorate lui au fost nominalizate pentru premiul Pushcart, în Statele Unite.

Scriitor, traducător, regizor, cercetător şi profesor universitar, Diana Manole s-a născut în România şi, în prezent, locuieşte în Toronto, Canada. A început să scrie şi să câştige premii literare în timpul liceului, iar apoi a devenit membră a uneia dintre cele mai importante grupări literare pentru Generaţia 90, cenaclul studenţesc Universitas, condus de prof. Mircea Martin. A debutat editorial cu volumul de versuri „Bărbaţi şi femei. 29 în ordine alfabetică” (Phoenix 1994), urmat de alte cinci colecţii de versuri, printre care „Tabieturi de seară” (Eminescu 1998, Premiul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti) şi „Înger cu viză de Canada” (Brumar 2011), precum şi patru piese de teatru, incluzând „Copilul care nu voia să se nască” (Cartea Românească 1999, Premiul pentru Debut în Dramaturgie) şi „Revoluţia textilă” (Palimpsest 2007, Premiul II, Concursul de Comedie Românească). Profilul de scriitor al Dianei Manole este inclus în „Istoria literaturii române. Drama”, de Mircea Ghițulescu (Tracus Arte, 2008); „Istoria literaturii române contemporane 1941-2000”, de Alex Ştefănescu (Maşina de scris, 2005), şi dicţionarul „Scriitori români din anii 80’-90’” (Paralela 45, 2001). Cea mai recentă apariție editorială a sa este volumul de versuri „B&W”, publicat, în ediție bilingvă română-engleză, la Editrua Tracus Arte, în 2015.

Poemele Dianei Manole, scrise în engleză sau traduse împreună cu prof. Adam J. Sorkin, au fost publicate în numeroase reviste din Canada, Statele Unite, Marea Britanie și Africa de Sud. În acelasi timp, poemele ei au fost traduse și publicate în limbile poloneză, germană, albaneză, franceză și spaniolă. Poemele ei în limba română, precum şi traducerile în limba română din poezia canadiană au apărut în cele mai importante reviste literare româneşti. Diana Manole a publicat şi zece studii de teoria teatrului şi a culturii, în reviste academice şi colecţii de articole, în Canada, Marea Britanie şi SUA, a predat la universităţi din Canada (University of Toronto, Queen’s University, McMaster University, Trent University şi Guelph University) şi a regizat spectacole de teatru.

Evenimentul din Canada este organizat de către ICR New York, în colaborare cu Consulatul General al României de la Toronto și Glendon College.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508