Serie de manifestări dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Chișinău

ian. 19th, 2017 | By | Category: Eveniment

Marți, 24 ianuarie 2017, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și  Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău, organizează o serie de manifestări dedicate marcării  a 158 de ani de la un moment de referință din istoria românilor: Unirea Principatelor Române.

Seria de evenimente debutează cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, amplasat în Chișinău, intersecţia b-dul. Dacia  cu b-dul. Cuza Vodă, moment urmat de programul literar-artistic organizat de elevii liceelor aflate în sectorul Botanica din Chișinău și de Asociația Istoricilor din Republica Moldova.

Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău este gazda următoarelor manifestări dedicate Micii Uniri:

La ora 13.00, urmează să se desfășoare vernisajul expoziției realizate de ICR Chișinău, „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Expoziția este dedicată marcării Unirii Principatelor Române și cuprinde date istorice complexe formate din: fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Principatelor Române și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, contemporanii săi, scriitori și savanți contemporani.

La ora 14.00 este programată conferinţa științifică „Un eveniment de răscruce, Unirea Principatelor Române”, la care urmează să participe istoricii:

1.  Valeriu MateiUnirea Principatelor Române și modernizarea statului român;

2.  Eugen-Tudor SclifosDiplomația rusă și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza;

3. Maria DanilovUnirea Principatelor Române reflectată în opera basarabeanului Gheorghe Gore (1837-1909);

4. Gheorghe NegruConstituirea statului român modern si impactul acestui eveniment asupra Basarabiei;

4. Ion NegreiȘedința Sfatului Țării din 24 ianuarie 1918. Proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești.

În închiderea manifestărilor, elevii Liceului Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău urmează să prezinte spectacolul artistic „Hai să dăm mână cu mână…”

Număr de vizualizări :1156


One Comment to “Serie de manifestări dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Chișinău”

  1. Ioana spune:

    Felicitari! Astfel de manifestari arata ca spiritul romanesc inca este viu!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro