spot_img

Poeta Simona-Grazia Dima a câştigat Marele Premiu pentru Poezie, la Festivalul Internaţional de poezie „Cemal Sureya”

La Festivalul Internaţional de poezie „Cemal Sureya”, desfăşurat la Istanbul în perioada 6–10 ianuarie 2017, România a fost reprezentată de poeta Simona-Grazia Dima, care a câştigat Marele Premiu pentru Poezie al festivalului. Motivaţia juriului a sunat astfel: „Premiul se acordă Simonei-Grazia Dima atât pentru talentul său poetic, cât şi pentru întreaga sa personalitate”. Participarea poetei a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român, iar decernarea premiului a avut loc la Centrul Cultural „Ataşehir Merkezi”, în prezenţa văduvei poetului, moment emoţionant, urmat de ample recitaluri ale poeţilor turci şi străini invitaţi. Alte recitaluri de poezie şi lecturi publice au avut loc la Centrul Cultural „Kadiköy Bariş Manço Kültür Merkezi”, precum şi la Lions Club (Hotel Titanic, Taksim), care a acordat şi el un trofeu poetei românce. În această din urmă locaţie poetului Miodrag Jaksic (Serbia) i-a fost înmânat premiul revistei „Rosetta”.

Festivalul s-a dorit a fi o sărbătoare a poeziei, dincolo de graniţe, precum şi o comemorare a poetului Cemal Sureya, urmărindu-se traseul vieţii acestuia prin proiecţii de filme şi sesiuni de comunicări, dar şi prin vizitarea Muzeului ce-i este dedicat la restaurantul „Hayat”, unde, ca oaspete iubit şi respectat, şi-a scris multe din poeme.

Poetul turc Cemal Sureya (1931–1990) este considerat un reprezentant de seamă al curentului anilor 1960 denumit Cel de-al Doilea Val. Poetul a fondat revista literară „Papirüs” şi a desfăşurat o intensă activitate publicistică, făcându-se remarcat nu doar prin poezie, ci şi prin eseistică şi traduceri. A publicat asiduu în revistele literare majore din Turcia şi a activat, totodată, în calitate de consultant de specialitate, în cadrul unor edituri, contribuind la editarea de volume de poezie, dar şi de enciclopedii. Fapt remarcabil, deşi considerat aproape ermetic prin unele din creaţiile sale poetice, a realizat o expresivitate intensă graţie recursului la cuvintele simple ale oamenilor de rând, la tradiţie şi la reminiscenţele folclorice ale limbii. Atent la valorile societăţii, afirma că „poezia este neconstituţională”, în sensul că nu se va supune niciodată vreunei logici sau ordini prestabilite. Stilul său ironic, foarte spiritual, se inspiră şi din tradiţia lui Orhan Veli, fiind apropiat deopotrivă Şcolii Garip (a „stranietăţii”). Percepţia realului în poezia sa este complexă, cuprinzând o discretă filosofie: cea a liniştii vieţii. Dincolo de elementul politic, prezent cu limpezime în poemele sale, există o acceptare a destinului ineluctabil, dar, fapt remarcabil, lumea însăşi îi vorbeşte creatorului, încât, în viziunea sa temerară, „poemele nu sunt istorisiri ale unor evenimente, ci evenimentele însăşi”. Semnificative sunt versurile scrise de el în preajma morţii sale premature: „Mor, Dumnezeule/ Asta-i viaţa./ Fiecare moarte este prematură/ Ştiu, Doamne,/ Dar, dincolo de asta, viaţa ta/ N-a fost prea rea…/ Păstrează schimbarea”. (text adaptat de Simona-Grazia Dima, pornind de la eseul Gestica lui Cemal Sureya de Koray Feyiz).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508