spot_img

MNLR Iași: 2013 – 2017, schimbare de rang

Timp de 4 ani, Muzeul Național al Literaturii Române Iași a trecut printr-un amplu proces de revitalizare și modernizare. Transformările din mandatul 2013-2017 au deschis muzeele literare către comunitate prin oferte culturale bogate și diversificate, iar instituția s-a repoziționat ca fiind dinamică și adaptată câmpului cultural contemporan. Un mare succes înregistrat de instituție a fost obținerea rangului muzeu de importanţă naţională, fapt ce a declanșat noi energii în dezvoltarea activităţii muzeale, noi oportunităţi în stabilirea unor parteneriate cu instituţii culturale şi reţele muzeale/profesionale internaţionale.  O altă reușită a MNLR Iași este înființarea a patru puncte muzeale dedicate scriitorilor ieșeni Cezar Petrescu (Cotnari), Dimitrie Anghel (Miroslava), Ionel Teodoreanu (Golăiești/Medeleni) și G. Ibrăileanu (Târgu Frumos).

În vederea valorificării creative a patrimoniului, a fost înființată în anul 2013 Editura Muzeelor Literare. Editura a adunat în portofoliul său peste 70 de titluri, prezentate la numeroase târguri de carte naționale și internaționale (Istanbul, Londra, Torino, Paris, Bologna, București). Pe lângă opere ale scriitorilor clasici români, patroni ai muzeelor literare, editura a publicat numeroase traduceri în limbi străine ale clasicilor români: bulgară, catalană, franceză, italiană, maghiară, neerlandeză, spaniolă, polonă. Tot la Editura Muzeelor Literare apare și revista „Dacia literară”, într-un nou concept editorial, fiind prezentată în țară și în străinătate.

Diversificarea ofertei culturale a reprezentat o altă linie de acțiune urmată de MNLR Iași în perioada 2013-2017. Au fost organizate evenimente și programe culturale, care au pus într-o lumină nouă muzeele literare ieșene și s-au bucurat de participarea a mii de persoane: „Școala de bune maniere literare”, „Șotron. Târg de cărți, jocuri și distracții”, „Cireșe la Bojdeucă”, „Street Delivery Iași”, programe consistente de pedagogie muzeală. O mențiune specială merită Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), „cel mai important festival literar din Europa de Est“ (El Pais), eveniment literar de anvergură care a pus orașul Iași pe harta culturală internațională. FILIT a ajuns la ediția a IV-a în 2016, dintre care două ediții s-au desfășurat sub Patronajul Comisiei Europene.

Muzeele literare ieșene au venit în întâmpinarea publicului cu suveniruri muzeale diversificate și cu cărți prin deschiderea a trei librării specializate: „Librăria de la Bojdeucă”, dedicată cărților pentru copii, „Librăria din Casa Pogor”, destinată cărților de istorie și critică literară, eseului și memorialisticii și Librăria de Poezie de la Muzeul „Mihai Eminescu”.

Valorificarea patrimoniului MNLR Iași s-a realizat punând accentul pe creativitate, modernitate şi dialog susţinut cu publicul. Astfel, colecțiile de bază ale muzeelor literare ieșene au fost înnoite, numărul de expoziții temporare a crescut semnificativ, ajungând la cifra de 100. Acestea au intrat într-un circuit itinerant în orașe din România (București, Cluj, Brăila, Suceava, Botoșani), dar și în orașe ale Europei precum Atena, Istanbul, Paris, Alicante, Lyon, Frontignan, Castellón de la Plana sau Veneția.

MNLR Iași a găzduit în premieră pentru orașul Iași expoziții-eveniment precum expoziția de gravuri Rembrandt sau expoziția de grafică dedicată celor 100 de ani de la nașterea curentului dadaist, ce conține piese originale de Pablo Picasso, Henri Matisse, Hans Arp și André Masson.

MNLR Iași a încurajat cercetarea şi a sprijinit creaţia culturală contemporană prin lansarea programului de „Burse și rezidențe de cercetare științifică privind istoria și viaţa culturală a Iaşiului”, a rezidențelor FILIT pentru traducători străini și autori români, precum și a atelierelor FILIT de traducere. Până în prezent, 91 bursieri și rezidenți au beneficiat de acestea, devenind astfel cea mai mare rețea de rezidențe din estul Europei.

În perioada 2013-2017, numărul de vizitatori ai muzeelor literare ieșene a crescut cu 84% față de perioada 2009-2012. Acest fapt a fost determinat de procesul continuu de revitalizare, de diversificare a ofertei culturale, precum și de măsuri ca intrarea liberă în prima duminică a fiecărei luni. Măsurile implementate au condus la creșterea semnificativă a veniturilor proprii.

În vederea diversificării tipurilor de participanți și deschiderii instituției către societate, au fost implicați aprox. 1.000 de voluntari  în activitățile și evenimentele muzeelor.

Dezvoltarea cooperării culturale a însemnat zeci de parteneriate cu actori locali, naționali, precum și o politică internațională susținută, fapt care a condus la schimburi de experiență, participarea personalului MNLR Iași la evenimente și ateliere de formare profesională naționale și internaționale.

Un alt lucru realizat a fost contractul colectiv de muncă, pentru prima oară în istoria instituției.

La nivel adminsitrativ, clădirile și spațiile muzeale au beneficiat de îmbunătățiri, cum ar fi refacerea completă și consolidarea acoperișului clădirii Muzeului „Mihai Eminescu”, renovarea spațiilor interioare și exterioare ale Muzeului „G. Topîrceanu”, transformarea clădirii din curtea muzeului „Ion Creangă” în spațiu de expoziții temporare etc.  O altă realizare o reprezintă intabularea terenurilor și caselor memoriale.

Împrospătarea ofertei culturale, anvergura proiectelor și spiritul european au condus la recunoaștere internațională în publicații precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Freitag, Deutschlandradio Kultur (Germania), El Pais (Spania), Le Monde, Courrier International (Franța), Corriere della Sera, Diario di Pensieri Persi  (Italia), Roemenië Magazine (Olanda), Vestnic Literature (Bulgaria) etc.

Dan Lungu, managerul MNLR Iași în perioada 2013-2017, a declarat: „A fost o onoare ca timp de patru ani să fiu în slujba clasicilor literaturii, să sprijin cultura vie și să contribui la promovarea imaginii Iașiului la nivel național și internațional. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posbil acest lucru, mulțumesc echipei care mi-a fost alături!”.

Mai multe detalii despre activitatea și evoluția instituției se pot urmări pe pagina de Facebook și pe site.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508