#INSPIRAȚIE: Atelierele ZonaD Schimbare

ian. 30th, 2017 | By | Category: Postcard

Fundația Gabriela Tudor lansează în cadrul proiectului „ZonaD Schimbare: practici și producții artistice” o serie de ateliere dedicate artiștilor, curatorilor, managerilor, producătorilor, muzeografilor, facilitatorilor și altor profesioniști din domeniul cultural. Acestea sînt susținute de experți cu experiență de lung termen în diverse zone artistice și propun un format de învățare de la egal la egal între practicienii din domeniul cultural, încurajînd noi forme de responsabilizare și alianțe în comunitate. Echipa de experți/mentori este formată din Alina Șerban (curator, istoric de artă), Cosmin Manolescu (coregraf/ curator), Ștefania Ferchedău (manager cultural și producător artistic), Raluca Bem Neamu (educator muzeal, trainer), lor alăturîndu-li-se alți practieni invitați în cadrul atelierelor. Fundația relansează prin aceste ateliere marca de consultanță și coaching pentru sectorul cultural – United Experts – fondată în 2007 de Gabriela Tudor și Programului Cultural Elvețian în România și deținută în prezent de Fundație.

Atelierele din luna martie sînt organizate în parteneriat cu Goethe-Institut București și Biroul Europa Creativă România. ZonaD Schimbare este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

ÎNCOTRO? Spații și discursuri artistice, autonomie și mediere publică

București, 6-11 martie 2017

Primul atelier se va concentra pe discutarea practicilor de producție artistică, curatoriat și programare de spații în România post-1989, oferind o perspectivă istorică și studii de caz asupra diverselor inițiative independente prezente pe scena artistică, și este condus de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău. Atelierul va fi structurat în jurul unor tematici-cheie precum discursuri instituționale, colectiv artistic & comunitate, mediere artistică, practici de producție & (self-)management. Programul include vizite și discuții la Centrul de Teatru Educațional Replika, cu dramaturgul Mihaela Michailov, și la Salonul de Proiecte, cu Magda Radu, curator, care vor vorbi despre viziunea artistică a acestor spații și proiectele lor.

INTERSECȚII – Cooperare artistică și finanțări europene

București, 27 martie – 1 aprilie  2017

Scena culturală din România are deocamdată competențe limitate în a derula proiecte de anvergură pe termen lung, cu parteneriate și participare internațională, iar rata de atragere a fondurilor europene pentru proiecte artistice este mică. În al doilea atelier ZonaD Schimbare, susținut de Cosmin Manolescu și Ștefania Ferchedău, vom împărtăși experiența noastră în angajarea de colaborări internaționale, discutînd deschis despre oportunitățile și riscurile întîlnite în desfășurarea unor programe de amploare. Programul include întîlniri și discuții cu Jean Lorin Sterian, inițiator lorgean theatre, artist și curator implicat într-o serie de proiecte internaționale, și Cosmina Goagea și Constantin Goagea de la Asociația Zeppelin, inițiatorii proiectului european Connected, implicați în diverse colaborări internaționale. Atelierul este însoțit de asemenea de o sesiune de informare aplicată pe Europa Creativă – Subprogramul Cultura, susținută de experții Biroului Europa Creativă România, Bianca Floarea și Sorin Enuș.

PROGRAM & ÎNSCRIERE

Atelierele vor include sesiuni zilnice de lucru la Goethe-Institut București (11:00-15:00), vizite de teren (17:00-19:00) și participarea la evenimente – expoziții și spectacole care vor face ulterior obiectul discuției în cadrul atelierelor. Ultima zi este dedicată unor sesiuni de mentorat individuale destinate proiectelor propuse de participanții înscriși la fiecare atelier. Atelierele sînt deschise artiștilor, curatorilor, managerilor, producatorilor, muzeografilor, facilitatorilor și altor profesioniști din domeniul cultural și sînt limitate unui număr de 10 participanți/ atelier, 8 din București și 2 din țară. Înscrierile sînt deschise la ateliere@artsf.ro pînă pe 20 februarie pe baza completării unui formular disponibil online.

#START: SPRIJIN DE PRODUCȚIE & MENTORAT

Atelierele vor fi continuate printr-un program special de mentorat destinat a sprijini ideile prezentate de participanții din luna martie. Astfel, în urma atelierelor vom alege un număr de 2-4 proiecte pe care le vom susține spre a fi produse/prezentate pe durata programului ZonaD Schimbare. Proiectele selecționate vor primi un sprijin financiar cuprins între 5000 lei și 8000 lei, în funcție de necesarul acestora, iar sesiunile de mentorat  individual se vor derula în perioada aprilie – septembrie 2017. De asemenea, în premieră în acest nou format, bursa Gabriela Tudor 2017 în management cultural în valoare de 8000 lei va fi acordată unui tînăr manager/producător participant la unul din ateliere.

ZonaD Schimbare este un program co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural  Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Mai multe detalii despre fiecare atelier și formularul de înscriere: zonadstudio.wordpress.com/2017/01/30/inspiratie-atelierele-zonad-schimbare

Număr de vizualizări :928


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro