spot_img

ICR susține filmul românesc la Berlinala 2017

Luni, 23 ianuarie 2017, Institutul Cultural Român a găzduit la sediul din Aleea Alexandru 38, o conferință de presă dedicată participării românești la Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Berlinala 2017. Au participat criticul de film Iris Lackner (Israel), președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, directorul de imagine Andrei Butică, actorii Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti și Adrian Titieni, co-scenariștii Cezar Paul-Bădescu și Iulia Lumânare, producătoarea Oana Iancu, actorul Tudor Aaron Istodor, regizoarea Ioana Mischie și Alina Sălcudeanu (CNC). Discuțiile au fost moderate de Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR. La ediția din acest an, desfășurată în perioada 9-19 februarie 2017, Institutul Cultural Român susține participarea românească la următoarele secțiuni: „Competiție“ – „Ana, mon amour“ de Calin Peter Netzer, „Berlinale Talents“: Ilinca Calugareanu (regizor), „Co-production Market“ – proiectul de film „Caprioara“: Bogdan George Apetri (regizor), Oana Iancu (producator). Din partea României au mai fost anunțate participări astfel: „Berlinale Talents”: actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan și „Shooting Star”: actorul Tudor Aaron Istodor.

Cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, Ana, mon amour, a fost selectat în competiția oficială a festivalului. Filmul este o adaptare liberă după romanul scriitorului Cezar Paul-Bădescu, Luminița, mon amour, „o ironie la adresa lumii în care trăim și a felului în care aceasta vede afecțiunea nervoasă și încearcă să ofere soluții de cele mai multe ori ridicole”, după cum a declarat autorul volumului și co-scenarist al filmului, Cezar-Paul Bădescu. În cazul producției cinematografice, latura socială este trecută în paranteză, „Călin Peter Netzer fiind interesat de dezvoltarea relației de cuplu”, a explicat Cezar Paul-Bădescu, care a mai spus și că regizorul a mărturisit că s-a identificat cu personajul feminin al cărții, Luminița.

Scenarista Iulia Lumânare a menționat că „dorința nu a fost aceea de a face un film despre psihanaliză, ci unul psihanalitic”. Directorul de imagine Andrei Butica a povestit despre plăcerea de a lucra la această producție, iar actorii din rolurile principale, Mircea Postelnicu si Diana Cavallioti, au vorbit despre felul în care au reușit să intre în pielea personajelor, având nevoie de o perioadă de introspecție și apelând chiar la un psiholog profesionist. Actorul Adrian Titieni, care a interpretat în film rolul medicului psihanalist, vede această producție ca pe „o oglinda a fiecăruia dintre noi și în același timp ca pe un punct de plecare în cunoașterea propriei identități”.

În cadrul evenimentului a fost adusă în discuție importanța cinematografiei românești și locul acesteia în contextul internațional. Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a subliniat ideea necesității unei industrii a filmului cu instituții puternice. „Ar fi bine ca toate premiile pe care le iau atât de talentații noștri cineaști să nu rămână fără ecoul profund, real, să nu rămână la nivelul obsecvios al unor evenimente-society. Cred că este necesar să înțelegem ce înseamnă o industrie a filmului și cum se construiește ea și că a promova un film românesc e un proces de durată, fără pauză. Promovarea nu se face doar în festivaluri, e o mașinărie care trebuie pusă mereu în mișcare”. Totodată, a declarat că este încântat că echipa filmului Ana, mon amour este tânără și crede că pelicula va fi apreciată la Berlin: „Sper că așteptarea mea este o așteptare colectivă, am mari speranțe”.

Iris Lackner, critic de film din Israel, a menționat că filmul românesc este foarte bine văzut în străinătate. „Din momentul în care cineaștii români au început să câștige din ce în ce mai multe premii la festivaluri internaționale renumite, în Israel a crescut interesul publicului care dorește filme de calitate.” a conchis Iris Lackner.

ICR susține, de asemenea, standul românesc din cadrul European Film Market şi apariţia catalogului Romanian Films. Despre standul de promovare a filmului românesc la Berlinale a vorbit Alina Sălcudeanu, coordonatoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Centrului National al Cinematografiei.

La conferința de la sediul ICR au mai participat actorul Tudor Aaron Istodor, care va concura la secțiunea „Shooting Star”, și regizoarea Ioana Mischie, care nu este la prima întâlnire cu Festivalul de la Berlin, de această dată fiind selecționată în secțiunea „Berlinale Talents”. După spusele sale, „meritul acestui program este realizarea solidarității între tinerii cineaști români.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508