spot_img

De Ziua Culturii Naționale, Analia Selis, Kamara și Sorin Mîndruțescu au dezvăluit de ce au rămas în România

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu a moderat o ediție specială Round Table dedicată Zilei Culturii Naționale. Au fost invitați la „masa rotundă” artiști care s-au stabilit în România – Analia Selis și Kamara – dar și un manager de top care a ales să rămână în țară – Sorin Mîndruțescu de la Oracle România.

Astfel am aflat de la Analia Selis că a descoperit bogăția tangoului la București și nu în Buenos Aires, cum ne-am fi așteptat, când a acceptat provocarea soțului său, Răzvan Suma, de a pregăti turneul național „Vă place tango?” Cu acest prilej a descoperit că faimosul tango românesc „Zaraza” este originar din Argentina. Iar Kamara de la trupa Alb Negru a vorbit despre adolescența petrecută în Guineea franceză și despre genealogia sa prin care se înrudește cu legendara actriță Maria Filotti (artistul îi calcă pe urme și joacă astăzi în piesa de teatru în regia lui Radu Jude – „Ali: frica mănâncă sufletul”).

Pe de altă parte, cel de-al treilea invitat, Sorin Mîndruțescu, a vorbit din perspectiva multiculturală a unui director la multinațională, despre mediul în care se întâlnesc peste 4500 de oameni dintre care câteva sute sunt străini care și-au găsit o a doua casă în România, în total total fiind 38 de naționalități. Despre decizia sa de a rămâne în țară și despre evenimentele culturale organizate la sediul din România, precum și implicarea sa în mediul cultural românesc, puteți afla urmărind înregistrarea emisiunii disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România: www.youtube.com/watch?v=FbOXwu2ug_E

La eveniment, muzica „main stream” din topul radiourilor și-a găsit locul pe aceeași scenă cu muzica clasică „de nișă”. Iar toate acestea au reușit grație modului armonios prin care Valentina Sandu – Dediu a condus dialogurile din rolul de moderator.

Au fost invitați să concerteze:

Cvartetul Solartis, care a interpretat:

– Un fragment din suita „Pe Argeș în sus” de Theodor Grigoriu (partea a II-a intitulată „Joc de fluier”)
– „Cvartetul în Sol Major” de Haydn

Următorul moment a fost susținut de trupa Alb Negru care a interpretat live hitul „Mi-e sete de tine” feat. Ralflo.

Iar în încheiere au fost invitați pe scenă violonceliștii Marin Cazacu și Ștefan Cazacu, alături de Iulian Ochescu la pian, interpretând:

-„Dans țărănesc” de Constantin Dimitrescu
– „Cântec vechi” de Paul Constantinescu și
– „Zborul Cărăbușului” de Rimsky-Korsakov

Evenimentul a fost organizat de UCIMR, la Sala Club din cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii prin câștigarea concursului de proiecte anunțat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Scenografia a fost completată de sprijinul acordat de magazinele de mobilier LEM’S, cu fotolii create de designer români.

Cu același prilej, Ministerul Culturii a mai aprobat 9 proiecte:

Proiectul „Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România” (Asociaţia PostModernism Museum),

„Gala Tinerilor Scriitori ediţia a VII-a” (Asociația Euroculturart),

„Gala Muzicilor Tradiţionale” (Asociaţia Culturală Nirmal Art),

„C’arte şi Cultură Naţională. Cele mai frumoase cărţi din România” (organizat la Muzeul Național al Hărților Vechi, de către Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură),

Proiectul „Cultură în construcţie” (propus de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane),

Evenimentul „Poveşti corozive după Ion Creangă” (al Asociaţiei Teatrul.ro),

„Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei – expoziţie de arte naturale” (propus de Rulea Cătălin),

„Ion Mincu – reper în arhitectura românească” (organizat de Asociaţia Istoria Artei din Bucureşti).

Înregistrarea emisiunii este disponibilă pe YouTube.

Un nou sezon Round Table din 9 februarie

Un nou sezon Round Table va debuta joi, 9 februarie, la București și se va extinde sub titulatura „Round Table România” și în orașele Sibiu, Brașov, Târgu Mureș și Cluj – Napoca, unde Valentina Sandu – Dediu va fi moderator al evenimentelor din București

„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” –  Valentina Sandu – Dediu

Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, – coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).

Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări, cu sute de persoane prezente în public.

Arhiva completă a evenimentelor se află pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508