Documentare româneşti, la festivalul internaţional de film ”this human world” de la Viena

dec. 5th, 2016 | By | Category: Eveniment

Filmele ”Holy Cow” (coproducţie România, Germania, Azerbaidjan; 2015), în regia lui Imam Hasanov, producător Andra Popescu şi ”Muntele magic” (coproducţie România, Franţa, Polonia; 2015), în regia Ancăi Damian vor fi prezentate în cadrul ediţiei a IX-a a festivalului internaţional de film ”this human world” care se desfăşoară, la Viena, până pe 11 decembrie 2016. Joi, 8 decembrie 2016, de la ora 12.30, la cinema Top Kino (Rahlgasse 1, 1060 Viena), documentarul ”Holy Cow” va fi difuzat în prezenţa producătorului Andra Popescu. Vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la cinema Top Kino, va avea loc proiecţia filmului ”Muntele magic”. În încheiere publicul este invitat la o discuţie cu Gabriele Rasuly-Paleczek, expert în problematica refugiaţilor afgani în Pakistan şi Turcia.

Protagonistul filmului Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015), Tapdig, îşi împlineşte visul de a aduce o vacă din Europa în satul său natal din Azerbaidjan, pentru a îmbunătăţi condiţia materială a familiei sale. Acţiunea sa nelinişteşte comunitatea tradiţională, bătrânii satului interpretând prezenţa unei vaci străine ca pe o ameninţare, afirmând că laptele acesteia ar conţine substanţe chimice. Până şi soţia protagonistului, Vafa, se opune acţiunilor sale şi refuză să îngrijească animalul. Tapdig este hotărât să confrunte sistemul conservator, rigid şi să schimbe atitudinea comunităţii faţă de schimbare.

Docudrama animată Muntele magic (r. Anca Damian, 2015) prezintă povestea lui Adam Jacek Winkler, cățărător pe munte și fotograf. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80 când se închipuie cavaler al secolului XX şi părăseşte Franţa pentru a lupta alături de comandantul Massoud împotriva sovieticilor din Afganistan. Având în vedere ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001, povestea lui oglindește soarta individului în relație cu istoria și introspecția unui om asupra propriului destin.

Ediţia a IX-a a festivalului internaţional de film this human world prezintă o selecţie de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentare, precum şi o serie de evenimente conexe, performance-uri, ateliere şi prelegeri, acestea având scopul de a facilita dialogul dintre realizatori de filme, regizori şi actori şi publicul participant la proiecţii.

Lansat în anul 2008, this human world este primul festival internaţional de film din Austria dedicat drepturilor omului şi prezentării problemelor sociale la nivel global. Festivalul promovează cinematografia independentă şi oferă tinerilor regizori oportunitatea de a-şi prezenta filmele într-un cadru internaţional.

this human world 2016 se bucură de sprijinul membrilor clusterului EUNIC Austria: Institutul Cultural Român de la Viena, Centrul Ceh de la Viena, Ambasada Belgiei în Austria, Ambasada Elveţiei în Austria, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Austria şi Ambasada Suediei în Austria. EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Începând din luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor de filme şi al evenimentelor conexe pot fi găsite pe pagina de internet a this human world.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :508


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro