Dirijorii corurilor de copii din Programul ”Cantus Mundi”, premiați în cadrul Galei care a încheiat Festivalul Corurilor Școlare

dec. 24th, 2016 | By | Category: Postcard

Miercuri, 21 decembrie 2016, profesori și dirijori de coruri din 120 de unități educaționale din București au fost premiați în cadrul Galei care a încheiat Festivalul Corurilor Școlare, desfășurat în luna decembrie în Capitală. Gala a avut loc la Teatrul Excelsior și a cuprins un program artistic susținut de două coruri de copii din București și unul din Moinești, județul Bacău, precum și un recital de colinde al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”. În cadrul Galei au fost distinși profesorii și dirijorii a peste 120 de coruri din Programul Național Cantus Mundi, care au fost înființate în această toamnă în București, în etapa pilot a proiectului “Nicio Școală Fără Cor”. Publicul a ascultat câteva dintre cele mai frumoase colinde românești, în interpretarea Corului Belka Strelka – Comunitatea Rușilor Lipoveni (București) și a Corului “Veverițele Năzdrăvane” – Școala pentru Deficienți de Vedere (București), ambele dirijate de Angelica Baciu, membră a Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, precum și a copiilor din Corul Resurrectio de la Liceul Teoretic “Spiru Haret” (Moinești, jud. Bacău), condus de doamna Gabriela Biea. La final, copiii au cântat colinde împreună cu membrii Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.

“Ne aflăm la finalul unui an foarte frumos pentru Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi. Este un an în care aceste două echipe au bătut țara în lung și în lat, de la Timișoara la Iași și de la Craiova la Constanța, iar la final de an în Capitală, prin prisma acestui program pilot, finanțat de Primăria Municipiului București și sprijinit de Teatrul Excelsior. Suntem recunoscători partenerilor noștri și autorităților care ne sprijină, iar rezultatele ne fac să fim mai încrezători în anul care vine, în care ținta pe care ne-o impunem este de 1500 de noi coruri la nivelul întregii țări. În 2018, la finele centenarului României, sperăm să declarăm, cu încredere și mândrie, că în România nu mai există nicio școală fără cor”, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.

El a subliniat că în ultimele două luni s-au înființat în București un număr de 120 de coruri, un record absolut în ceea ce privește dezvoltarea Programului Național Cantus Mundi. În numele Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” și a Teatrului Excelsior, Emil Pantelimon i-a acordat o diplomă de excelență Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, pentru susținerea, promovarea și încurajarea activităților culturale destinate integrării sociale a copiilor prin cânt coral.

În perioada 14 – 22 decembrie 2016, în cadrul Festivalului Corurilor Școlare, peste 70 de ansambluri corale de copii din toată țara, parte din Programul Național Cantus Mundi, au cântat colinde și melodii tradiționale de iarnă în Parcul Bazilescu din Sectorul 1 al Capitalei. Festivalul Corurilor Școlare a fost organizat de echipa Programului Național Cantus Mundi și de Teatrul Excelsior, cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

Este o onoare pentru noi să ne alăturăm Programului Cantus Mundi, care reînvie tradiția corală în țară. Le mulțumim tuturor acestor oameni inimoși și Primăriei Municipiului București și sperăm ca toate primăriile din țară să îi susțină pe cei care vin în sprijinul înființării de coruri”, a spus Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior.

Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii – Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi. Obiectivul Programului este ca în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, să existe coruri în fiecare școală din România.

Număr de vizualizări :1232


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro