Dezbatere la SNSPA: ”Violul ca armă de război. Intervenția externă și tragediile femeilor din Bosnia Herțegovina”

dec. 12th, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 15 decembrie 2016, de la ora 18.30, sunteți invitați la ultimul atelier din seria atelierelor reflective explorând ‘brandul geopolitic’ „Europa de Sud-Est”, organizat de studenţii programului de masterat în limba engleză Development International Cooperation and Humanitarian Aid din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (DRIIE) al al SNSPA.

Acest atelier încheie o serie de dezbateri inițiate în octombrie 2016 #ExploringEasternEurope ce s-au concentrat pe construcţia identităţii Europei de Sud-Est, cuprinzând regiunea Balcanilor şi a zonei extinse a Mării Negre. Dezbaterile moderate şi coordonate de studenţi, alături de experţi din Germania, Austria, România, Olanda, SUA, Kosovo, Macedonia, Slovenia și Bosnia şi-au propus să problematizeze conceptul de “est” ca un construct politic, geopolitic, cultural, post-colonial şi profund ideologic, un spaţiu controversat şi fascinant deopotrivă, supus mereu, din secolele trecute şi până în prezent influenţei din Vest.

Ultima dezbatere pe anul 2016 are ca temă „Moştenirea crimelor de război sexuale şi problemele etice ale intervenţiei în Bosnia Herțegovina”, întâlnirea din 15 decembrie va explora tragediile războiului din Bosnia privit dintr-o perspectiva etică, a intervenţiilor nereuşite ale comunităţii internaţionale, precum şi dintr-o perspectivă de gen.

Prima parte a evenimentului va include o introducere teoretică, istorică şi contextuală a ideii de viol ca element al genocidului, precum şi folosirea violenţei sexuale ca armă de război în Bosnia anilor ’90. Scopul seminarului este acela de a analiza într-un mod critic narativele şi reprezentările create de mediul academic şi de cultura populară în ultimii 20 de ani. Vom discuta modul în care discursul s-a limitat la a crea imaginea unor persoane vulnerabile, neputincioase şi excluse social, contribuind astfel la slăbirea proceselor de normalizare şi stabilizare a vieţii sociale de după război. Se va aduce în discuţie, de asemenea, rolul dăunător pe care l-a avut advocacy-ul, precum şi diverşi alţi factori sociali.

În cea de-a doua parte a evenimentului, participanţii vor avea acces la experienţe directe, testimoniale, aducând în discuţie prejudecăţi şi obstacole specifice atât „privirii” din interior, cât şi celei din exterior în raportarea la reconstrucţia post-conflict. În urma acestora, participanţii vor fi încurajaţi să aplice metode de învăţare interactive şi experienţiale pentru a dezbate posibilele impedimente, eşecuri, provocări şi riscuri în contextul asistenţei pentru dezvoltare şi intervenţiilor internaţionale.

Seminarul va beneficia de două invitate speciale din regiune:

  • Dr. Nena Močnik, cercetătoare postdoctorală din Slovenia, profesor asistent şi cercetător post-doctoral în cadrul Universităţii din Turku, în prezent bursieră la New Europe College, Bucureşti. Dr. Močnik este autoarea volumului „Whose Sexualites? War-Rape Survivors between moralistic narratives and social realities” (în curs de apariţie, editura Routledge). A beneficiat de burse din partea programului Fullbright în cadrul Universităţii din South California, a Brown International Advanced Research Institute şi a Centrului Internaţional privind Conflictele Non-Violente din Massachusetts. Ca practicant în domeniul teatral, activitatea sa se concentrează în zona muncii pentru comunitate, şi a educaţiei în domeniul violenţei politice şi în masă, discriminării şi sexualităţii.
  • Aida Šošić provine din Bosnia Herțegovina şi este membră a Companiei de Teatru Labirint, precum şi masterandă la UNATC, Bucureşti. Aida a lucrat pentru prima dată în teatru în cadrul Teatar FEDRA Bugojno şi ALTTEATAR din Sarajevo. Din 2015, este solista formaţiei de etno-jazz „Aida şi noi” din România.

Discuţiile vor fi moderate de dr. Miruna Troncotă, cercetător post-doctoral şi lector în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA. Ea coordonează cursul „Eastern European Studies” în cadrul programului de masterat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid. Activitatea sa din ultimii ani a fost dedicată cercetării critice a evoluţiei Balcanilor de Vest, în special a Bosniei Herţegovina.

Prezentările şi sesiunea interactivă vor avea loc la sediul SNSPA, Blv. Expoziţiei, nr. 30 A. Bucureşti, în sala 427, iar intrarea este liberă. Locuri limitate. Confirmaţi participarea pe pagina evenimentului .

Informaţii suplimentare

#ExploringEasternEurope – Scopul întâlnirilor noastre din fiecare joi seara e să reflectăm critic la stereotipurile ‘estului’ și să deschidem mediul academic către abordări interdisciplinare şi către interacţiunea cu experţi locali şi internaţionali. Dezbaterile se desfăşoară în limba engleză, iar accesul este liber.

Institutul pentru Colaborare Internaţională şi Dezvoltare( ICID) este un institut de cercetare afiliat Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (DRIIE) din SNSPA Bucureşti, axat pe desfăşurarea de activităţi precum: asistenţă academică pentru studenţii cu un interes ridicat pentru domeniul dezvoltării, cooperării internaţionale şi ajutorului umanitar, cercetare şi stabilirea unui parteneriat cu actori cheie în cooperarea internaţională la nivel local, naţional şi internaţional. http://www.icid.ro/

Masteratul Development International Cooperation and Humanitarian Aiddri.snspa.ro/masterate/dicha

Număr de vizualizări :989


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro