spot_img

De la clasicismul vienez la creația contemporană în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, la Sala Radio

Miercuri, 7 decembrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio, trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.”Entropia for ten players” compusă de Cristian Lolea, reprezintă contrapunctul contemporan al acestei seri clasice. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Concertul nr. 2 în Re major pentru vioară şi orchestră, KV 21, semnat Wolfgang Amadeus Mozart, poartă până azi amprenta manierei franceze, de-a lungul celor trei părţi (Allegro moderato, Andante, Allegro) muzica fiind strălucitoare, elegantă în arcuirea frazelor şi aducând în prim-plan personalitatea solistică.

Simfonia nr. 95 în do minor,  Hob.I:95, scrisă de Joseph Haydn, duce de multe ori cu gândul la stilul mozartian prin forța Menuetului și vigoarea contrapunctică a finalului, aspecte care i-au făcut pe mulți să o considere drept un omagiu adus lui Mozart.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Constantin Adrian Grigore

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi sau Marek Pijarowski. A participat la diverse masterclass-uri, precum “International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music” (Craiova, 2012 – prof. Konrad von Abel), „Wiener Meisterkurse” (Viena, 2008 – prof. Salvador Mas Conde) sau „The Roads of Romanticism” (Varşovia, 2006), Weimer Meisterkurse (Weimer, 2016 – prof. Nicolas Pasquet) şi de asemenea a participat la cursuri susţinute de Jorma Panula, Jin Wang și Mark Stringer.

S-a perfecţionat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub îndrumarea maestrului Marek Janowski şi apoi, un an mai târziu, la Bayrische Rundfunk şi Münchner Philharmoniker, unde participă la repetiţiile şi concertele susţinute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Järvi, Lawrence Foster sau  Vasily Petrenko, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologie susţinute de Konrad von Abel.

A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iaşi, Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Rm. Vâlcea, Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploieşti, Filarmonica de Stat din Piteşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului “Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Teatrului de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă şi Musical din Bucureşti) cât şi de peste hotare (Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Polonia, Filarmonica din Kielce, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica “Serghei Lunchevici” din Chişinău).

În anul 2009, cu ocazia Sărbătorilor Pascale s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat Caballe în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. În anul 2013 este ales dirijorul ,,Evolution Orchestra” în turneul susţinut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania şi România, iar în anul 2014 susţine un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii “Oltenia”. În același ani, Constantin Adrian Grigore s-a aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice a Colegiului Naţional de Arte ,,George Enescu”, cu care a susţinut concerte la Ateneul Român și Sala Radio, fiind de asemenea invitat să susţină un concert în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”.

De asemenea, este unul din membrii fondatori şi dirijorul orchestrei de cameră “Camerata Regală”, cu care a susţinut numeroase concerte în România, dar şi în Albania, Republica Moldova sau Polonia. În ianuarie 2016 a fost invitat de către Institutul Cultural Român, să susţină un concert la pupitrul Cameratei Regale, în Mozart Saal din Konzerthaus Viena.

A colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale precum Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Nicolae Licareţ, Daniel Podlovschi, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galaţi, Ilian Gârneţ, Aura Twarowska, Teodor Ilincăi, Cristian Mogoşan, Irina Iordăchescu, Sergi Gimenez Carreras, Sorina Munteanu, Iulia Merca, Katarzyna Dondalska, Ştefan Ignat, Ana Maria Donose, Cristina Anghelescu, Ioana Cristina Goicea, Raluca Ouatu, Tina Munteanu, Horea Haplea, Ingmar Anthony Lazar, Cristian Sandrin, Ioana Ilie, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Katarzyna Dondalska, Natalia Konik, Wictor Kociuban, Piotr Banasic, Alessandro Safina sau Corul Naţional de Cameră Madrigal.

Constantin Grigore a primit numeroase premii şi distincţii – ca şef de promoţie al UNMB a primit premiul fundaţiei „Fraţii Bucovineni” (2006), Premiul I la Concursul de Interpretare „Garabet Avachian”, a fost semifinalist al Concursului de Dirijat “Jeunesses Musicales București” (ediția 2010) şi a obținut diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale.

În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală.

Cristina Anghelescu

Fiecare concert susţinut de Cristina Anghelescu confirmă aprecierile publicului și ale presei şi adaugă noi nuanţe personalităţii sale artistice.

Studiul viorii l-a început la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu. Este laureată a numeroase concursuri internaţionale de mare dificultate: „J.Thibaud” (Paris,1981), „Alberto Curci” (Neapole, 1983),  „Tibor Varga” (Sion,1983), „Dr. Luis Sigale” (Vina del Măr, 1985), „Ceaikovski” (Moscova, 1986), „Jan Sibelius”  (Helsinki, 1990 și Andria 1991).

Prezenţa activă pe toate scenele din România înca din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite pecum Schauspielhaus din Berlin, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki şi Madrid, etc. colaborand cu dirijori celebri precum: Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel dar şi cu numeroși dirijori români. A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în numeroase orașe ale Europei, dar și în Taiwan, Thailanda, America de Sud şi America de Nord.

Solistă-concertistă a Formaţiilor Muzicale Radio, Cristina Anghelescu a  realizat numeroase înregistrări, multe dintre acestea concretizându-se în CD-uri (concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn, George Lloyd, Anotimpurile de Vivaldi).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508