”Regatul plantelor”, culoare și istorie într-un proiect editorial inedit

dec. 9th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 9 decembrie 2016,  ora 18:30, la bistro Therapy, va avea loc lansarea oficială a proiectului editorial ”Regatul Plantelor”, o carte de colorat care poate fi privită și ca o colecție de planșe botanice cu valoare istorică, produsul colaborării între Editura Corint, proiectul Ierburi Uitate și Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București.

Regatul plantelor cuprinde o superbă colecție de planșe botanice, 44 de ilustrații originale, semnate de Angiolina Santocono, reprezentând specii din flora României, cu denumirile lor populare și științifice, fiecare însoțite de un desen în tuș, pe care vă puteți încerca mâna la colorat și care vă va da ocazia să vă consolidați cunoștințele legate de lumea vegetală.

Planșele botanice reprezentate în această carte au fost preluate din Arhiva Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București și aparțin Angiolinei Santocono, artistă plastică, angajată a Grădinii Botanice ca ilustrator și conservator de muzeu în perioada anilor 1960.

Reproducerile în tuș, introducerea și designul grafic al ediției sunt semnate de Mona Petre.

Regatul Plantelor se dorește a fi mai mult decât o simplă carte de colorat meditativă adresată adulților, așa cum există atâtea ce-au urmat întregului trend relativ nou apărut, și care a luat pe sus librăriile din toată lumea. De la început, noi l-am gândit ca o colecție de planșe botanice cu reprezentările plantelor, alături de numele populare și denumirile științifice, ce pot servi, la o adică, și ca material didactic sau suport de învățare. Am vrut să folosim anume planșe create la noi, care să reprezinte specii din flora României și, pentru asta, am ajuns să deschidem Arhiva Grădinii Botanice și să descoperim acolo o lume întreagă de acuarele pictate în perioada anilor ‚60 de această artistă cvasinecunoscută, Angiolina Santocono, dar a cărei mână și al cărui stil mi-au ajuns, într-un final, extrem de familiare”, spune Mona Petre, inițiatoarea proiectului Ierburi Uitate și sufletul acestei cărți.

Invitații speciali ai evenimentului vor fi prof. univ. dr. Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București, biolog dr. Petronela Camen-Comănescu alături de Ana Antonescu, director editoria Grupul Editorial Corint și, nu în ultimul rând, Mona Petre, inițiatoarea proiectului.

GRUPUL EDITORIAL CORINT reuneşte sub o singură siglă editurile Corint, Corint Books, Corint Junior şi Corint Educaţional. GRUPUL EDITORIAL CORINT este un reper major al industriei de carte din România, o permanenţă a excelenţei şi inovaţiei şi preferatul a milioane de cititori de toate vârstele.

Ierburi Uitate este un proiect independent de explorare botanică și experiment în zona antropologiei alimentare, cu accent pe (re)descoperirea plantelor comestibile din flora spontană a căror semnifi cație și utilizare au fost uitate de cultura urbană contemporană. www.facebook.com/IerburiUitate/


Număr de vizualizări :1320


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro