”Poezia creștină în prima jumătate a secolului al XX-lea. Orașul Călan”, de Daniel Lăcătuș

dec. 10th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Stef din Iași a apărut volumul Poezia creștină în prima jumătate a secolului al XX-lea. Orașul Călan”, de Daniel Lăcătuș. Prefață de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula și Paul Aretzu.

Cartea reprezintă o incursiune în istoria literaturii creștine pe acest mealeag, cât și o antologie de versuri religioase. Patru dintre creațiii sunt colinde datate la începutul secolului, publicate și de reputatul folclorist, teolog și pedagog Alexiu Viciu, culese de N. Georgescu din satul natal al lui Romul Munteanu și al îndrăgitei interprete de muzică populară Mariana Anghel, Călanul Mic. O altă colindă este culeasă de etnograful Constantin Clemende de la Pârlojan Margareta, Nădăștia de Sus, Călan. Celelalte poezii reprezintă creații ale lui Gheorghe Muntean, misionar de prim rang al Oastei Domnului din primii ani ai fondării ei, autor al volumului ”Isus ne îmbie crucea”, publicat în 1935 la tipografia preotului Iosif Trifa, cu sprijinul direct al acestuia; Opriș Ioan, deținut politic din cauza convingerilor religioase, călugăr, foarte apropiat de același teolog, care l-a invitat la el în Sibiu, unde a lucrat pentru librăria Oastea Domnului; Maria Petresc, creștină din Batiz; Mihail Gagea, originar din județul Bistrița, decedat în 1977 la Streisângeorgiu, Călan.

Cum se va observa din conținut, cartea are o strânsă unitate cu spațiul teologic din Sibiu, localitate de care sunt legați trei dintre autori, dar și elite intelectuale ca Nicolae Iordan, președinte al Cercului Cultural Sibiu, care a fost învățător mai mulți ani în satul Batiz, Călan, unde a pus bazele unei biblioteci scolare moderne (primul deceniu al secolului XX), la fel, a încurajat activități culturale, inclusiv cu caracter religios, scenete cu ocazia sărbătorilor pascale sau de crăciun. În anul 1942, mitropolitul Nicolae al Ardealului sfințea noua biserică din Călan, ctitorită de Constantin Orghidan, inginer, preşedinte al Societăţii Titan-Nădrag-Călan, colecționar, vicepreședinte al Societații Numismatice Române și membru de onoare al Academiei Române. În anul 1946 sfințea noua biserică ortodoxă din satul Strei, ctitorie a lui Constantin Bursan, fost deputat, ministru liberal și om de afaceri. De asemenea, Ștefan Păcurariu, tatăl teologului de elită Mircea Păcurariu, a fost timp de două decenii preot în aceste locuri.

Număr de vizualizări :1452


One Comment to “”Poezia creștină în prima jumătate a secolului al XX-lea. Orașul Călan”, de Daniel Lăcătuș”

  1. Vlad spune:

    Buna ziua, de unde se poate comanda cartea?
    Multumesc frumos!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro