”Duelul Viorilor”-o defilare muzicală de succes în SUA cu prilejul Zilei Naționale

dec. 6th, 2016 | By | Category: Postcard

“Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) s-a auzit cu prilejul Zilei Naționale a României în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, în 2 decembrie și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, în 5 decembrie. Evenimentele au fost organizate de Institutul Cultural Român de la New York, în parteneriat cu Radio România, RA-Entertainment și Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au demonstrat încă o dată că valoarea muzicii lor este una care merită pe deplin să depășescă granițele țării, devenind ambasadori ai culturii noastre și fiind răsplătiți de exigentul public al acestor spații de concert, unde evoluează unii dintre cei mai mari artiști ai lumii, cu aplauze îndelungi.

La cele două concerte, au fost invitați ambasadori și membri ai corpului diplomatic, acreditați la O.N.U. și la ambasadele din capitala SUA.

Cei doi violonişti au ales un program care a cuprins cele mai aplaudate piese din istoria turneului organizat de Radio România, o ofertă muzicală generoasă, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară şi pian. Interpretarea unor partituri românești precum Hora Staccato a lui Grigoraș Dinicu, și celebra Ciocârlia a stârnit entuziasmul publicului.

Cu acest prilej Gabriel Croitoru a continuat periplul său pe urmele lui George Enescu, pe a cărui vioară cântă, căci vioara Guarneri del Gesu a trecut din nou oceanul după multă vreme și a ajuns în SUA, după ce mai fusese auzită acolo între cele două războaie, când l-a însoțit pe însuși marele compozitor român. Vioara a fost pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu din partimoniul căruia face parte.

‘’Vioara lui George Enescu, mânuită divin de Gabriel Croitoru, în duel cu Stradivariusul lui Prunaru au fost acompaniate superb de pianul lui Horia Mihail! Sunt mândru că sunt contemporan cu voi! Mi-aș dori să primiți adevărata recunoaștere, iar românii să realizeze că singura șansă de a ne recâștiga demnitatea națională și de a evolua este să ne recunoaștem și să ne promovăm valorile reale’’, a scris pe o rețea de socializare un spectator de la Carnegie Hall.

Număr de vizualizări :660


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro