Weekend teatral la Festivalul Interferențe

nov. 27th, 2016 | By | Category: Postcard

Spectacole de teatru, proiecții de film, concerte, vernisaje, discuții cu artiștii, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele de weekend pe care le puteți vedea la Festivalul Internațional de Teatru Interferențe organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.  Ziua de sâmbătă, 26 noiembrie, a debutat la Casa TIFF, cu întâlnirea extraordinară cu Declan Donnellan și a continuat cu discuția cu artiștii spectacolelor ”Nu vă daţi jos pantofii” și ”Nathan înțeleptul”, urmată de proiecția, la Casa Tranzit, a filmului Nu vă daţi jos pantofii regizat de Szabolcs Hajdu. Weekendul teatral va începe cu spectacolul ”În inima nopțiiEpisodul Lear”, regia Gavriil Pinte (Teatrul Regina Maria Oradea), care se va juca de la orele 16.00 și 22.00, la Remarul – 16 februarie.

În inima nopțiiEpisodul Lear pleacă de la textul shakespearian, dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot. Teritorii ale exilului, alienării, crimei. Pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină.

Tot sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare, este programat și spectacolul Iov, după romanul lui Joseph Roth, regia Lisa Nielebock (Schauspielhaus Bochum, Germania). Ni se înfățișează povestea unei familii evreiești care pleacă în America și își lasă acasă băiatul bolnav mintal. Părinții percep boala fiului ca pe o pedeapsă de la Dumnezeu. În America, tatăl își dă seama cât de dor îi este de fiul său și de casă. Până la urmă, nu mai poate suporta presiunea și o rupe cu religia. Autorul  însă ne rezervă un miracol pentru final.

Seara de sâmbătă se va încheia pe note muzicale. Va debuta de la ora 20.30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Reduta, cu un concert de jazz solo piano susținut de Lucian Ban și intitulat Mr. Joy, a Celebration of Paul Bley  – Lucian Ban și va continua, de la ora 23.00, la Casa Tranzit, cu un concert pe ritmuri de ska, reggae, rock, pop şi punk al trupei Suburubia 11 (Marius Dan: voce, Dragoș Patrau: chitară,  Sándor Medve:  trompetă, Bogdan T. Muntean: bass, Alex Ciobotaru: tobe).

Duminică, 27 noiembrie, ora 12.30, la Casa TIFF, va avea loc dezbaterea De la Străini la Străini – Azi moderată de teatrologul George Banu. Aceasta va fi urmată, de la ora 15.30, la Sala Studio, de vernisajul expoziției de pictură Nălucire și damnare de Botond Részegh.

Ziua va continua cu spectacolul Medeea on Media din Coreea de Sud, regia: Kim Hyuntak care se va juca de la orele 16.00 și 22.00, în Sala Studio a teatrului.

Tragedia Medeei este cauzată de monstrul numit mass media, cel pe care îl invocăm și îl savurăm zilnic. Spectacolul o are în prim plan pe Medeea – care se pregăteşte să comită o crimă – și pune accentul pe rolul pe care mass media zilelor noastre îl poate juca. Toate aceste elemente sunt prezentate publicului ca versiuni de studio ale programului TV. Spectacolul are un mesaj: nu doar mass media, ci și noi, spectatorii, suntem implicați în crima Medeei. Însă, această convieţuire armonioasă a mass mediei cu societatea civilă nu poate fi dezmembrată de forţa televiziunii.

Weekendul teatral propus de Festivalul Interferențe 2016 se va încheia cu un spectacol semnat de Gábor Tompa, Sfârșit de partidă de Samuel Beckett (Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós) programat duminică, 27 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare, în format Studio.

Sfârşit de partidă are o structură muzicală, de aceea solicită precizie maximă din partea artiștilor – asemenea unei partituri. Cu toate că piesele lui Beckett au o formă închisă, sunt atât de bogate în semnificații încât trebuie să ne întoarcem mereu la ele. Fiind atât de pline de metafore, ne condiționează la o perpetuă reflecție asupra vieții noastre de zi cu zi. Cred că Beckett este un autor în textele căruia putem găsi citatul potrivit pentru absolut orice situație. Gábor Tompa

Programul Festivalului Interferențe

în perioada 26-27 noiembrie

Sâmbătă, 26 noiembrie

13.00               Casa TRANZIT

Proiecție de film: Nu vă daţi jos pantofii, 2016

r.: Szabolcs Hajdu (1h 20’)

16.00, 22.00    În inima nopții – Episodul Lear

Text și regie: Gavriil Pinte, Teatrul Regina Maria (România)

Ro (Hu, En), 1h30’ fără pauză

Remarul – 16 februarie

19.00               Iov, după romanul lui Joseph Roth

r.: Lisa Nielebock, Schauspielhaus Bochum (Germania)

De (Hu, Ro, En), 1h 40’ fără pauză

Sala Mare

20.30               Concert:

Mr. Joy, a celebration of Paul Bley – Lucian Ban, solo piano

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Reduta

23.00               Casa Tranzit

Concert: Suburbia 11

Duminică, 27 noiembrie

11.00               Casa TIFF

Dialog cu creatorii spectacolelor Iov și În inima nopții – Episodul Lear

12.30               Casa TIFF

Dialog:

De la străini la străini azi

Dezbatere, moderator: George Banu

15.30               Foaier Sala Studio

Vernisaj – Botond Részegh: Nălucire şi damnare

16.00, 22.00    MEDEA on media, după Euripide

Text și regie: Kim Hyuntak

Theatre Group Seongbukdong Beedoolkee (Coreea de Sud)

Kr (Hu, Ro, En), 1h 10’ fără pauză

Sala Studio

19.00               Samuel Beckett: Sfârșit de partidă

r.: Gábor Tompa, Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa Miklós

Hu (Ro, En), 1h 40’ fără pauză

Sala Mare format studio

Număr de vizualizări :1078


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro