spot_img

Timişoara 2021 – Expoziţie de fotografie şi Dialogurile ”DIVAN”, la ICR Viena

Duminică, 13 noiembrie 2016, de la ora 17.00, Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena organizează un eveniment dedicat oraşului Timişoara, oraş desemnat Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.  La sediul ICR Viena va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografie cu imagini din Timişoara, publicate în albumul ”DIVAN” (autor Josef Trattner). Apărut în 2012 la Editura Schlebruegge. Editor, albumul trilingv ”DIVAN” (română, germană, engleză) prezintă portretele a nouă oraşe din România, realizate în urma unor dialoguri purtate de artistul austriac Josef Trattner cu nouă scriitori români: Ruxandra Cesereanu (Cluj), Radu Vancu (Sibiu), Carmen Puchianu (Braşov), Szabó Robert Csaba (Târgu Mureş), Florin Lăzărescu (Iaşi), Filip Florian (Bucureşti), Varujan Vosganian (Craiova), Mircea Dinescu  (Port Cetate) şi Daniel Vighi (Timişoara).

În continuarea vernisajului va avea loc un dialog între artistul Josef Trattner, traducătorul volumului DIVAN – Georg Aescht şi scriitorii Daniel Vighi şi Filip Florian. Manifestarea este organizată cu sprijinul Biroului pentru promovare şi informare turistică al României în Austria şi al Societăţii Austro-Române.

Iniţiat în 2002 de Josef Trattner, proiectul Europäische Sofafahrten (Călătoriile europene ale divanului) – demers plastic şi literar în acelaşi timp – este unul de explorare culturală a spaţiului urban şi a universului literar central-european extins, în centrul căruia se află o sofa roşie – decorul unei serii de dialoguri cu scriitori invitaţi din oraşele-gazdă explorate. Începând cu anul 2002, Europäische Sofafahrten a vizitat oraşele Viena, Bratislava, München, Leipzig, Berna, Torino, Ljubljana, Trieste, Zagreb, Frankfurt, Hamburg, Mainz şi Napoli. Ulterior, proiectul s-a desfăşurat în oraşe din România (2012), Polonia (2014), Turcia (2015) şi Bulgaria (publicaţia va apărea în 2017).

Ediţia proiectului Europäische Sofafahrten dedicată României a fost realizată cu sprijinul Institutul Cultural Român. Autorii români au fost atât călăuzele artistului austriac, cât şi invitaţii acestuia, chemaţi să exploreze liber, timp de o zi, propriul oraş, să planteze divanul din loc în loc (lângă reperele culturale ale oraşului, în zone pietonale, curţi interioare, parcuri, centre comerciale, în împrejurimile oraşului etc.) şi să converseze aşezaţi pe acesta în cadrul unui dialog mişcător. Apoi divanul călător devine unul epic: autorii români au compus o „poveste de divan“ pe marginea proiectului, tematizând propriul oraş.

Josef Trattner, membru al uniunii artistice Wiener Secession, este un artist plastic concentrat pe interacţiunea dintre obiectele de artă şi spaţiul public. Printre intervenţiile sale cunoscute se numără proiectul de mobilare urbană a capitalei culturale europene din 2003 (Graz) şi a Museumsquartier din Viena (unul din cele mai mari areale culturale din lume, cu peste 4 milioane de vizitatori anual). De câţiva ani, proiectele sale publice privilegiază forme realizate din burete expandat, preocupare din care a derivat şi ideea proiectului Europäische Sofafahrten, având drept axă iconică un divan cărămiziu, element al spaţiului privat inserat în cel public.

Daniel Vighi (născut pe 9 octombrie 1956) este prozator din generaţia literară a anilor ’80, eseist şi profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timişoara. Dintre volumele de proză scurtă publicate amintim: Povestiri cu strada depozitului (1985), Valahia de mucava (1996), Apocalipsa 9 (1999), Cometa Hale-Bopp (2007), Comisia de împăciuire (2009), Istoria din cutia de pantofi (2013). Lor li se adaugă romanele Însemnare despre anii din urmă (1989), Decembrie, ora 10 (1997), Insula de vară (1999), Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (2004), precum şi volumele de eseuri Tentaţia Orientului (1998), Sorin Titel. Monografie (2000), Onoarea şi onorariul (2007), Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ (2014). Are colaborări permanente cu revistele Vatra, Dilema Veche, Observator cultural, Revista 22, Orizont, Familia ş.a. Este laureatul unor premii naţionale şi internaţionale şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Între 1990 şi 1999 a fost redactor la Cuvîntul, apoi corespondent al posturilor de radio Europa Liberă şi Deutsche Welle. Împreună cu fratele său Matei Florian a publicat romanul Băiuţeii (Polirom, ediţia I, 2006; ediţia a II-a, 2007; ediţia a III-a, 2010). Primul lui roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. Următorul roman al lui Filip Florian, Zilele regelui (2008), a fost distins cu Premiul „Manuscriptum“ acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. Toate bufniţele (2012), cel mai recent roman al său, a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului, secţiunea „Beletristică“, la Gala Bun de Tipar. Filip Florian este autorul textului dedicat oraşului Bucureşti din albumul DIVAN.

Georg Aescht s-a născut în 28 septembrie 1953, la Codlea. A absolvit liceul german din Codlea. Între 1972 şi 1976 a studiat germanistică şi anglistică la Cluj şi a fost redactor al revistei Echinox. Între 1976 şi 1984 a fost profesor de limbă şi literatură germană la secţia germană a liceului „George Coşbuc“ din Cluj. A publicat în presa germană din România, a realizat diverse traduceri în limba germană (Oscar Wilde, Dumitru Ghişe, Romul Munteanu, Ion Agârbiceanu), a colaborat la realizarea manualelor de literatură germană pentru licee. În 1984, a părăsit România împreună cu familia, stabilindu-se în Germania. Între 1984 şi 1991, a fost corector într-o tipografie din Bonn. Din 1991 lucrează la Fundaţia Ostdeutscher Kulturrat, actualmente Deutsche Kultur im östlichen Europa – OKR, la Bonn, unde este redactorul revistei Kulturpolitische Korrespondenz. Publică critică şi eseistică, antologii şi traduceri: Oscar Wilde, Der glückliche Prinz und andere Märchen, Bucureşti 1977 (din engleză); Ion Agârbiceanu, Dura lex, Cluj/Klausenburg 1980; Gellu Naum, Zenobia, Klagenfurt 1990; Gellu Naum, Black Box, (cu Oskar Pastior), Klagenfurt 1993; Alexandru Papilian, Fliegen unterm Glas, Frankfurt am Main 1992; Carmen Francesca Banciu, Filuteks Handbuch der Fragen, Hamburg 1995; Alexandru Vona, Die vermauerten Fenster, Berlin 1997 (din franceză, punând la bază versiunea românească: Ferestrele zidite); Carmen Francesca Banciu, Ein Land voller Helden, Berlin 2000.

www.rkiwien.at | www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1194

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508