spot_img

Specialiști ai pieței de carte alături nume importante din domeniul cultural salută apariția Librăriei „La Două Bufnițe”

La Două Bufniţe” – noua librărie independentă din Timişoara, proiect care le are drept asociate pe Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan – se pregăteşte de deschidere. În perioada 2 – 7 decembrie 2016, librăria se va lansa, printr-o campanie de comunicare având sloganul ”Săptămâna Bufniţelor”. Programul acoperă 7 zile şi cuprinde nu mai puţin de 11 evenimente şi 30 de invitaţi atât din Timişoara, cât şi din ţară: muzicieni, artişti, scriitori şi prieteni ai Bufniţelor îi aşteaptă pe iubitorii de carte din Timișoara la evenimentele pregătite cu ocazia deschiderii.

Cu acest prilej, o serie de profesionişti din industria cărţii autohtone alături de oameni din sfera culturală au transmis gândurile lor cu privire la deschiderea unei acestei noi librării independente în Timişoara.

Dan Lungu – scriitor, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi:

„Când în alte orașe din România librăriile dispar sau se transformă în buticuri, la Timișoara apare una nouă. Numai niște nebuni s-ar încumeta la așa ceva, e primul gând care îți vine. Asta dacă nu le cunoști pe cele două bufnițe, Oana și Raluca, care-s foarte realiste, vor imposibilul. Sunt convins că treaba va merge strună, le țin pumnii. Cu oameni de aceștia a câștigat  Timișoara titlul de Capitală Europeană a Culturii ! Baftă maximă sau cum s-o spune pe limba bufnițelor!”

Carmen Mușat – critic literar, redactor-șef al revistei Observator cultural

„Oana şi Raluca, cele două bufniţe din familia Minervei – înţelepte, dinamice, informate şi extraordinar de temerare – deschid în inima oraşului un templu închinat cărţilorşi scriitorilor de pretutindeni. Le urez ca spaţiul acela minunat să fie mereu plin de cititori dornici să revină!”

Bogdan-Alexandru Stănescu – scriitor, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom

„Existența librăriilor independente este un semn de normalitate pentru orice piață de carte. Atunci când acestea dispar, iar piața e monopolizată de marile lanțuri de librării, când editurile se bazează pe comenzi de supermarket, prima care are de suferit este chiar calitatea producției editoriale. Salut apariția Bufnițelor în pădurea asta plină de dăunători!”

Denisa Comănescu–poetă și director general Humanitas Fiction

„La două Bufnițe promite să ne ofere înțelepciune cu carul. Strigidele adoră luna, așa că m-aștept ca Librăria La două Bufnițe din Timișoara să aibă un orar care să-l satisfacă pe cumpărătorul de carte nocturn. Îi doresc noii librării viață lungă, efervescență și, mai ales, să vândă cât mai multe cărți din „Raftul Denisei“!

Mihai Mitrică – director executiv Asociația Editorilor din România

„Oana și Raluca sunt, poate, cel mai frumos tandem pe care ți-l poti imagina într-o librărie nouă din Timișoara: două tinere pline de entuziasm, ale căror zâmbete largi și binevoitoare nu prea te trimit la renumele de ”bufnițe”, ci par coborâte direct dintr-o poveste modernă despre supraviețuirea cărților într-o lume tot mai superficială. Îi invidiez deja pe toți viitorii vizitatori ai ”bufnițelor” pentru plăcutele momente pe care le vor petrece în noua librărie!”

Marius Chivu – scriitor

„O nouă librărie este tot ce-şi poate dori mai mult pe lumea asta un iubitor de carte, fie el cititor, scriitor, editor, redactor, ilustrator ş.a.m.d. Sper ca Librăria La două bufniţe să se transforme – dacă nu peste noapte, atunci până în 2021 – într-un simbol livresc al Timişoarei, viitoarea noastră Capitală Europeană a Culturii, şi să aibă parte de o asemenea comunitate faină & fidelă de cititori, încât să devină prima librărie non-stop din ţară!”

Daniel Vighi – scriitor, fost profesor al bufnițelor la UVT

„Din 2008, cu Oana și Raluca am descoperit bufnița imperială pe porțile vechi ale Timișoarei. Astăzi, bufnița imperilă, metamofozată stereofonic, ajută cartea să ajungă în bibliotecile cititorilor.”

Radu Pavel Gheo – scriitor

”Acum cîţiva ani în Timişoara s-a închis o librărie. Apoi a doua, a treia, a patra… Altele s-au restrîns, şi-au cedat bucăţi din spaţiu. Într-un oraş universitar cu tradiţie, în care tocmai dispăruse şi ultimul anticariat, cărţile aveau tot mai puţin loc. Din fericire, între timp a apărut o generaţie de tineri un pic altfel: pasionaţi de lectură, entuziaştişi, în plus, ceva mai întreprinzători. Printre ei – Oana şi Raluca, profesioniste ale cărţii, care însufleţesc Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara. Iar acum, cînd ele deschid librăria „La două bufniţe“, o librărie un pic altfel, pentru cei care iubesc cărţile (şi locurile frumoase, şi cafeaua), începe să fie un pic mai bine şi pentru noi, scriitorii, şi pentru voi, cititorii, şi pentru Timişoara. Dacă tot e să fim cu adevărat capitală a culturii europene.”

Oana Boca Stănescu – manager cultural

„Nu de puține ori, m-am întrebat ce energie specială a putut să transforme un friendrequest de pe Facebook într-o prietenie strânsă – așa cum este acum relația mea cu cele două bufnițe, Oana și Raluca. Nici acum nu am așezat datele într-un răspuns coerent, dar, spicuind, aș putea spune că se poate să fi concurat la asta admirația pe care o am pentru entuzisamul lor și pentru puterea lor de muncă aproape inumană, precum și dragostea lor pentru cărți. Sunt «date» care cu siguranță vor conta în destinul proiectului «La Două Bufnițe”, unul dintre cele mai frumoase proiecte de librărie din România, căreia îi urez de o mie de ori să aibă viață lungă.”

Vasile Ernu– scriitor

„În vremuri tulburi, în vremuri de amurg, întotdeauna avem nevoie de o bufniță. De două, cu atât mai mult. Le așteptăm cu speranță și încredere.”

La Timişoara, două prietene din copilărie – Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan –, pasionate de carte şi de lumea din jurul ei, şi-au adunat visele şi cunoştinţele şi au pus bazele unei librării independente, La Două Bufniţe. Noua librărie se dorește a fi un spaţiu cultural de referinţă pentru timişoreni şi mediul artistic local, dar şi pentru turiştii care vizitează oraşul. Librăria, care va dispune şi de un spaţiu de cafenea, va fi recomandată de cărţi atent selectate, predominant din literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă, dar şi printr-un spaţiu de lectură dedicat copiilor.

Demersul deschiderii librăriei a debutat în martie 2016, în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timişoara, prin studiul „Carte şi cititori – consumul de carte din Timişoara”, coordonat de Centrul de Diagnoză Socială al Universităţii de Vest din Timişoara. Conform studiului, la care au luat parte peste 400 de respondenţi, principala activitate de timp liber a timișorenilor pasionați de lectură este cititul, 86,1% dintre respondenți indicând acest lucru, iar  lectura a înregistrat un nivel de 30.5%, în timp ce 71,5% din respondenţiau mărturisit că citesc pentru delectare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508